21 nov 2016

A.F.Th. van der Heijden in Der Aa-kerk (27/11)Zondagmiddag 27 november is auteur A.F.Th. van der Heijden te gast in de Der Aa-kerk naar aanleiding van zijn nieuwe boek Kwaadschiks, deel 6 van de cyclus De tandeloze tijd. Hij wordt geïnterviewd door Coen Peppelenbos (schrijver, hoofdredacteur Tzum, docent). De middag begint om 15.30 uur.

A.F.Th. van der Heyden

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 met de verhalenbundel Een gondel in de Herengracht en is de auteur van een groot en breed opgezet oeuvre waarin twee grote romancycli de essentie vormen: De tandeloze tijd en Homo duplex. Zijn roman Het schervengericht werd bekroond met de AKO Literatuurprijs 2007. 


Nieuwe roman
Recent is de nieuwe roman van Van der Heijden verschenen: Kwaadschiks. De roman vertelt het verhaal van reclameman Nico Dorlas, halverwege de veertig, en zijn jongere vriendin Désirée. Hun relatie staat op springen. Dorlas’ aanhoudende drank- en drugsconsumptie, zijn handtastelijkheid en zijn aan paranoia grenzende verlatingsangst vormen een dodelijke combinatie. Als Désirée de benen neemt, rest Dorlas één conclusie: zij moet sterven, en hij zal met zijn vriendin ten onder gaan. Dorlas wordt bijgestaan door Ernst Quispel, de advocaat uit Advocaat van de hanen (1990), die twintig jaar grijzer en twintig jaar cynischer is geworden. Kwaadschiks is een literair moordmysterie zoals alleen A.F.Th. van der Heijden dat schrijven kan: geworteld in de Amsterdamse actualiteit, maar met universele reikwijdte, compact en tegelijk diepgaand.

Tonio
Op 26 mei 2011 verscheen Tonio. Een requiemroman. Op Eerste Pinksterdag in 2010 kwam de 21-jarige Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Tonio. Een requiemroman vormt een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis. De verfilming van Tonio (gemaakt door Paula van der Oest) is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.
In 2014 verscheen Uitverkoren, waarin de essay-achtige teksten over de ontstaansgeschiedenis van Tonio zijn verzameld en aangevuld met de novelle Uitverkoren, de oertekst die aan de basis lag van de requimroman. 

Prijzen
In 2012 werd het oeuvre van A.F.Th. van der Heijden bekroond met de Constantijn Huygens-prijs en in 2013 ontving Van der Heijden de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. Tijdens de uitreiking presenteerde hij deel 5 van De tandeloze tijd: De helleveeg. Deze tragikomische roman werd al snel verfilmd, met Gouden Kalf-winnares Hadewych Minis. Eind 2015 verscheen De ochtendgave, een historische roman over de Vrede van Nijmegen.

Deze middag wordt georganiseerd door Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming. Boekhandel Godert Walter is aanwezig met een boekentafel. Toegangskaarten a € 12,50 kunt u online bestellen en zijn ook in de boekhandel verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten