7 nov 2016

Belcampolezing met Alexander Münninghoff (13/11)

De jaarlijkse Belcampolezing wordt dit jaar gehouden door Alexander Münninghoff, auteur van het boek “De stamhouder”, waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Het boek is bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs en de Literaire Witte Prijs. Eerder was Münninghoff journalist en onder meer correspondent in Moskou. 

Rotaryclub Belcampo in de stad organiseert de lezing, als altijd in de Nieuwe Kerk, dit jaar op zondag 13 november om 15.00 uur. Het is een literair feest met kort concert, thee en wijn met versnaperingen gemaakt door de clubleden die de organisatie zelf verzorgen. De opbrengst gaat naar een goed doel: dit jaar Theater vooropleiding De Noorderlingen. Studenten van het Prins Claus Conservatorium verzorgen het muzikale intermezzo met lichte jazzmuziek. Neem je boek mee om het te laten signeren, of koop ter plekke een exemplaar. Entree €25,- en kaarten te koop via www.rotary.nl/groningenbelcampo/activiteiten.


Vraagstuk vluchtelingen, oorlogen, Rusland actueler dan ooit
Münninghoff : “Ik kom uit een vluchtelingenfamilie. Mijn Nederlandse grootvader vestigde zich in 1916 in Riga, trouwde daar met een meisje van Russisch-Baltische adel, kreeg vier kinderen, onder wie mijn vader Frans (1920) en vluchtte in 1939 met het hele gezin naar Nederland uit angst voor een komende sovjet-annexatie van Letland. De familie ging wonen in Voorburg.
De titel van mijn lezing, ‘De waarheid ligt niet in het midden’, heeft niet alleen betrekking op de lotgevallen van mijn familieleden maar raakt zeker ook de huidige problematiek in oostelijk Europa en onze kijk op de Russen, die we na een kwart eeuw rust opeens weer als oude vijanden zijn gaan zien. Wie oorlogen heeft meegemaakt, zoals ik helaas meerdere malen, weet dat elk perspectief op dat helse gebeuren zijn eigen bestaansrecht heeft en dat het, ter voorkoming van erger, de moeite loont om de gezichtspunten van de andere partij te leren kennen.”
Rotaryclub Belcampo, Groningen
Rotaryclub Belcampo steunt De Noorderlingen, zodat talentvolle leerlingen met een slecht gevulde beurs toch hun theateropleiding kunnen afmaken, nadat subsidiemogelijkheden wegvallen op hun achttiende jaar. Rotaryclub Belcampo maakt deel uit van een wereldwijde organisatie. Rotaryclubs in Nederland organiseren diverse projecten die sociaal iets toevoegen. Projecten dicht bij huis, zoals deze jaarlijkse lezing voor een goed doel, of projecten die met behulp van de Rotary Foundation wereldwijd helpen. Als het nodig is komt Rotary snel in actie, zoals bij natuurrampen en vluchtelingenstromen met onze shelterboxen. En als het nodig is gaan projecten jarenlang door, zoals bij het wereldwijd bestrijden van de ziekte polio.
(Bron: http://www.slaggroningen.nl/node/2859)

Godert Walter is ook op deze middag aanwezig en verzorgt de boekentafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten