18 nov 2016

Eva Rovers over Boud (30/11)

Op woensdag 30 november zal Eva Rovers haar veelbesproken biografie Boud over schrijver/verzamelaar/presentator Boudewijn Büch bij ons presenteren. De avond begint om 20.00 uur en reservering is vanwege de beperkte ruimte gewenst: in de winkel, telefonisch onder 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.


Mocht u overigens 's avonds verhinderd zijn, bent u dezelfde dag 's middags om 12.30 uur van harte welkom in de USVA aan de Munnekeholm, waar Eva Rovers ook over haar biografie onder de titel "Boudewijn Büch, boekpromotor met bibliobesitas" zal spreken. Zij is daar op uitnodiging van de Vrienden Academisch Erfgoed Groningen. Godert Walter is daar aanwezig met een boekentafel.

Over het boek
Na het overlijden van Boudewijn Büch in 2002 is in talloze boeken, krantenartikelen, opiniestukken, interviews en televisieprogramma’s geprobeerd het leven van dit fenomeen te vangen. Verreweg de meeste aandacht ging uit naar Boudewijn Büch de mystificateur, de man die aan de werkelijkheid niet genoeg had en daarom een parallel universum schiep.
Na zijn dood was er nauwelijks aandacht voor de rol die Büch de voorgaande twee decennia had gespeeld binnen de culturele wereld. Door het literaire establishment werd hij weggezet als straatschoffie dat ook eens een boek had gelezen. Deze biografie laat zien dat Büch meer was dan een fantast. Hij was iemand die een breed en jong publiek wist te interesseren voor onderwerpen die op het eerste gezicht weinig sexy lijken. Op aanstekelijke wijze liet hij zien dat een mens geen stoffige professor hoeft te zijn om van geschiedenis of poëzie te houden. Hij was een culturele alleseter, die zijn loopbaan als dichter begon en als televisiepersoonlijkheid eindigde. In de tussenliggende jaren werkte hij met evenveel plezier aan columns voor Penthouse en Nieuwe Revu als voor NRC Handelsblad. Hij beschreef de wereldliteratuur in het literaire tijdschrift Maatstaf om vervolgens in het VARA-programma Büch de nieuwste publicaties door de studio te smijten als deze hem niet bevielen. Dankzij deze veelzijdigheid en het scala aan podia waarmee Büch zijn voorkeuren wereldkundig maakte, wist hij bij een breed publiek de interesse voor literatuur, geschiedenis en poëzie nieuw leven in te blazen.

Eva Rovers
Eva Rovers (1978) studeerde Taal- en Cultuurstudies in Utrecht waarna zij een baan vond bij het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder schreef zij de veelgeprezen biografie De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939). Dit boek werd onder meer bekroond met de de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste biografie binnen het Nederlands taalgebied.

Meer informatie over Eva Rovers vindt u op haar persoonlijke website.


Datum: woensdag 30 november
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Plaats: Boekhandel Godert Walter
Toegang: gratis (reservering gewenst)

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23

Geen opmerkingen:

Een reactie posten