8 nov 2014

Aanbevolen: Werner Bräunig – Kermis

Onlangs verscheen bij uitgeverij Lebowski de monumentale roman Rummelplatz van Werner Bräunig (1934-1976) in de Nederlandse vertaling: Kermis. Het boek speelt zich af tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Arbeiteraufstand op 17 juni 1953 in de DDR en verbeeldt de ontworteling en de wanhopige toestand van de mensen in deze periode. Geen optimistisch boek over een 'held van de arbeid' en dat was dan ook de reden dat het boek in 1965 niet mocht verschijnen van de toenmalige machthebbers in de DDR. Voor Werner Bräunig mede een reden om te vluchten in alcohol wat uiteindelijk zijn dood op 42-jarige leeftijd tot gevolg had.

In Duitsland werd het boek pas veertig jaar na voltooiing in 2007 uitgegeven en genomineerd voor de Preis der Leipziger Buchmesse. Nu is het dan verschenen in een Nederlandse vertaling en verkrijgbaar in de boekhandel. Warm aanbevolen, niet alleen vanwege zijn politieke lading maar zeer zeker ook vanwege de meeslepende verteltrant en de stilistisch meesterlijk vertelling.

'Rummelplatz is een monumentale naoorlogse roman. Als Bräunig was blijven schrijven, had hij zich zonder meer kunnen meten met Günter Grass, Martin Walser en Heinrich Böll' (Süddeutsche Zeitung)

Werner Bräunig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten