17 nov 2014

Kunstkritiek in Nederland (06/01)

In april van dit jaar verschenen bij de Rotterdamse uitgeverij nai010 de eerste twee delen van een elfdelige reeks over kunstkritiek in Nederland vanaf 1885 tot heden. Het betreft een tweetal rijk geïllustreerde bloemlezingen, met spraakmakende recensies, essayachtige teksten en interviews uit de jaren 1945-1960 en uit de periode 1975-1989. De auteurs, Jonneke Jobse en Peter de Ruiter, vormen tevens de kernredactie van de reeks. De boeken werden zeer positief besproken in de pers en de reeks wordt nu al als standaardwerk beschouwd. En dat terwijl er nog negen delen moeten verschijnen!

Het onderzoek voor Kunstkritiek in Nederland 1885-2015 is in 2009 van start gegaan. Er werken in totaal dertien kunsthistorici aan mee. In de elf delen worden belangwekkende kunst- en cultuurhistorische fenomenen zoals de ontvangst van de avant-garde, het debat in de jaren vijftig over realisme en abstractie in de schilderkunst en de opkomst van fotografie en video belicht vanuit het perspectief van de kunstkritiek. Dat levert uiterst boeiende teksten op en tal van inzichten. De bloemlezingen zijn zorgvuldig geannoteerd en vakkundig ingeleid.

De avond zal in het teken staan van een bespiegeling over drie tot dan toe verschenen delen. Rond Sinterklaas 2014 zal de lang verwachte bloemlezing van Lieske Tibbe in de winkel liggen onder de titel Verstrengeling van traditie en vernieuwing, over de kunstkritiek in het Nederlandse fin de siècle. In deze bundel staan veertig teksten over zulke uiteenlopende kunstenaars als Matthijs Maris, Jan Toorop en Vincent van Gogh. Maar ook aan de eerste twee delen zal voldoende aandacht worden besteed.

Jonneke Jobse
Sprekers tijdens deze dubbellezing zijn: Jonneke Jobse, voormalig universitair hoofddocent kunstgeschiedenis van de Vrije Universiteit te Amsterdam en kenner van de naoorlogse kunst én Peter de Ruiter, universitair docent kunstgeschiedenis aan de RUG en initiator en hoofdredacteur van de reeks.
Peter de Ruiter


Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl

Datum: dinsdag 6 januari 2015
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis
Voertaal: Nederlands


Vanwege beperkte ruimte gelieve u aan te melden onder vermelding van uw naam: info@godertwalter.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten