Dit najaar geeft Godert Walter een belangrijk nieuw boek uit over de geschiedenis van Groningen, namelijk Het Grote Groninger Poezenboek, een kleine geschiedenis van Groningen aan de hand van 101 kattenverhalen geschreven door Martin Hillenga. Woensdag 17 maart verscheen er vast een artikel over het boek in het Dagblad door Louis van Kelckhoven.
Over het boek:
Ook dieren hebben een geschiedenis. Toch zien historici ze vaak over het hoofd, vooral wanneer ze geen duidelijk economisch nut hebben. Alles dat loeit, blaat of hinnikt duikt soms op in historische publicaties, al is dat maar gereduceerd tot getal, tabel of grafiek. Wie daarin bladert naar gemiauw, stuit op een oorverdovende stilte. En dat is ongehoord.
De samenstellers van ‘Het Grote Groninger Poezenboek’ maken een eind aan deze onhoudbare toestand. We gingen op zoek naar katten in het verleden van Groningen. Met succes. Precies 101 hoofdstukken werpen licht op katten in bijna tweeduizend jaar Groninger geschiedenis. Van de kattenschedels uit de eerste eeuwen van de jaartelling opgegraven in de wierden in het kustgebied tot de hedendaagse BGK’ers (Bekende Groninger Katten) op social media.
Omdat poezen hardnekkige analfabeten zijn, moest vooral gebruik gemaakt worden van door mensen nagelaten bronnen. Het Grote Groninger Poezenboek is daarom tezelfdertijd een geschiedenis van Groningers geworden. Door de gekozen feline invalshoek, leidde dat vaak tot verrassende inkijkjes in het verleden. Zo werpt het boek licht op onder andere:
Het moeizame bestaan van de kattenbakman • Het dragen van kattenbontjassen (door mensen) • Een optreden van Professor Bonnetty met zijn acrobatische poezen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat • Waarom de gemeente Groningen een ‘asphyxiatietoestel’ aanschafte • Een middeleeuwse orgelspelende poes uit Feldwerd • De gordijnen van Willem Frederik Hermans
Binnenkort te reserveren via onze webshop of via de crowdfundingactie van Voor de Kunst waarover later meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten