18 sep 2018

Jan Kuitenbrouwer bij Nieuw Licht (11/10)Coen Simon en Frank Meester spreken met journalist en schrijver Jan Kuitenbrouwer in de debatserie Nieuw Licht over Datadictatuur. Coreferent deze avond is Rik Smit. De avond begint om 20 uur (inloop 19.30 uur) en vindt plaats in de Der Aa-kerk. Klik hier voor meer informatie.Hoe de mens het internet de baas blijft


Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk met journalist en schrijver Jan Kuitenbrouwer. Coreferent deze avond is Rik Smit.

In De structurele verandering van de openbare sfeer (1962) beschreef de Duitse filosoof Jürgen Habermas het ideaal van de machtsvrije ruimte. Velen hoopten dat met de komst van het internet dat ideaal eindelijk waarheid zou worden, omdat in de machtsvrije cyberspace achtergrond, geld, sekse of huidskleur er niet toe zouden doen. Helaas, nergens zetten marketing, schijn, seksisme en racisme de redelijkheid meer onder druk dan online.


Onder het mom ‘dat hou je toch niet tegen’ hebben we het opgegeven om orde op zaken te stellen in cyberspace. Ondertussen koloniseert de digitale wereld de analoge wereld. Het gebrek aan regels voor privacy, veiligheid en openbare orde die de jungle van het internet kenmerkt wordt maatstaf voor de analoge wereld. 'Making the world a better place', noemt Mark Zuckerberg dat. Jan Kuitenbrouwer draait het om, en doet een beschavingsoffensief in Datadictatuur.

Jan Kuitenbrouwer is journalist, schrijver en presentator. Hij verwierf grote bekendheid met de megaseller Turbotaal. Kuitenbrouwer schreef meerdere boeken en is onder andere columnist van Onze Taal en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij oprichter/directeur van Kuitenbrouwer Woorden Die Werken, voorheen de Taalkliniek.

Rik Smit is universitair docent Media Studies. Hij onderzocht hoe machtige partijen als Facebook, YouTube en Wikipedia ons beeld van het verleden en onze herinnering beïnvloeden: Platforms of Memory. Social Media and Digital Memory Work.

Kaarten
De entree bedraagt € 7,50 en de kaartverkoop is inmiddels gestart: in de boekhandel of via mail op info@blgroningen.nl

De deuren gaan open om 19.30 uur en de avond start om 20.00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten