23 sep 2018

Boekpresentatie Marianne Vogel (30/10)

Let op: Deze avond is volgeboekt!

Op dinsdag 30 oktober zal Marianne Vogel haar vierde roman 'Geest en beest' - een diepgaande literaire thriller over Berlijn, Weimar en Buchenwald - presenteren bij boekhandel Godert Walter. Het eerste exemplaar zal feestelijk overhandigd worden aan Mikko Fritze, directeur van het Goethe Institut Amsterdam. De avond begint om 20.00 uur en reservering van tevoren is gewenst: in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.


Geest en beest

De thriller 'Geest en beest' draait om een kostbaar inktstel van Goethe, dat een SS-officier in de Tweede Wereldoorlog in Leiden heeft gestolen. Nu moeten de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends het inktstel in Berlijn opsporen. Tijdens hun onderzoek in de Joodse wijk van Berlijn worden Bank en Arends geconfronteerd met echo’s van de oorlog, waarbij de levens van dader- en slachtofferfamilies onontkoombaar botsen.
In het boek zijn aangrijpende ware geschiedenissen verwerkt, waaronder die van Nederlandse Buchenwald-gevangenen. Het gaat om herdenken, foute vaders en het gevaar van clichés. Op iemands vraag hoe Auschwitz in vredesnaam heeft kunnen gebeuren, antwoordt Vera Knecht, de directeur van Gedenkplaats Buchenwald: 'Eigenlijk is die vraag een manier om te zeggen dat jij zelf nooit zo’n moordenaar zou kunnen zijn. Dat is helaas een misvatting. De echte vraag is hoe het in vredesnaam kan dat die moordenaars zo op jou lijken.
Tevens is 'Geest en beest' een ode aan de kracht van literatuur. Het personage Niek Pieters overleefde Buchenwald omdat hij een stukje van de beroemde Goethe-eik bezat dat hem moed gaf. En een vriendschap zoals die tussen Goethe en Schiller blijft een bron van inspiratie, waar het – werkelijk bestaande – inktstel van Goethe symbool voor staat.


Marianne Vogel

Marianne Vogel is persoonlijk coach en literatuurwetenschapper. Na haar studies Duits en filosofie was ze leider van het lectoraat Nederlands in Freiburg, literair vertaler, tijdschriftredacteur, essayist en docent Duitslandstudies in Groningen. Haar eerdere Berlijn-detectives zijn 'Gedeelde stad, geheelde stad' (2012), 'In de schaduw van Marlene Dietrich' (2014) en 'Communistengoud en kerstengelen' (2016).








Datum: dinsdag 30 oktober
Tijd: 20.00 uur (inloop 19.45)
Plaats: Boekhandel Godert Walter, Nieuwe Ebbingestraat 53
Entree: gratis, reservering gewenst

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712HC Groningen
050 312 25 23
info@godertwalter.nl
www.godertwalter.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten