11 mei 2018

Thema-avond over boekhandelaar en verzetsman Edzes (17/05)


Op donderdag 17 mei organiseren Uitgeverij Wijdemeer en Grafisch Museum GRID in Groningen een thema-avond rond boekhandelaar Gerrit Paul Edzes naar aanleiding van het boek Verdwenen in Duitsland, Levensverhalen van slachtoffers van concentratiekamp Engerhafe. Een zoektocht door Europa door de Duitse journaliste Imke Müller-Hellmann.
Verdwenen in Duitsland vertelt het verhaal van elf slachtoffers van het concentratiekamp in het Oost-Friese dorpje Engerhafe. Dit kamp werd als een buitenkamp van Neuengamme ingericht ten behoeve van de aanleg van de zogenaamde Friesenwall. Er vielen in het korte bestaan van dit kamp in totaal 188 slachtoffers.

De grootmoeder van de schrijfster woonde in de oorlog als jonge vrouw in Engerhafe en was ontzet over de taferelen waarvan ze getuige was. Ze vertelt er later over aan haar kleindochter, die erdoor gefascineerd raakt en begint aan een zoektocht om nabestaanden van de slachtoffers op te sporen. Zo komt ze in Frankrijk, Polen, Denemarken, Nederland, Spanje, Letland en Slovenië, en hoort verhalen over het kamp en het verdriet van de nabestaanden, maar ook over het verzet in Friesland, de Spaanse burgeroorlog en de opstand in Warschau.
Het boek verscheen in 2014 in Duitsland onder de titel Verschwunden in Deutschland en werd daar lovend ontvangen. Het is in het Nederlands vertaald door Jantsje Post.

Een van de verhalen gaat over de Groninger boekverkoper en verzetsman Gerrit Paul Edzes die een boekhandel had aan de Nieuweweg in Groningen. Deze boekhandel diende in de oorlog als illegale drukkerij, onderduikplaats en depot voor voedselbonnen, dekens en kleren.

Op de thema-avond komen behalve een nabestaande van Gerrit Paul Edzes ook de schrijfster en de vertaalster aan het woord.
-------------
Info

Thema-avond:
Donderdag 17 mei, 20.00 uur
Grafisch Museum GRID, Sint Jansstraat 2, 9712 JN Groningen
Toegang € 5, met Museumjaarkaart gratis
Parkeren kan in het Provinciehuis of in Parkeergarage Boterdiep

Boek:
Vertaling: Jantsje Post
Vormgeving: Boudewijn Boer
Omvang 176 p.
Uitvoering: hardcover
Prijs € 19,90


Geen opmerkingen:

Een reactie posten