18 mei 2018

Boekpresentatie Rob van den Bosch (14/06)


Op donderdagavond 14 juni zal het boek Gedaanten van de waanzin; Van schaamteloze razernij naar onbegrepen belevingswereld van hoogleraar psychiatrie Rob van den Bosch in Sociëteit De Harmonie worden gepresenteerd. Hij wordt geïnterviewd door Anne Bergsma. De presentatie begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur.

Gedaanten van de waanzin
Waanzin is een volksdiagnose, en een idee dat gebruikt wordt als metafoor voor uitzinnigheid. Waanzin overschrijdt grenzen, is ontregelend en veelvormig en is vooral irrationeel en moeilijk invoelbaar. De onredelijkheid zit vanbinnen. Vroeger was die veel zichtbaarder en oordeelde de gemeenschap erover, nu doet de psychiater dat.
De taal van de psychiatrie is vanaf de achttiende eeuw ontstaan en de laatste honderd jaar nauwelijks veranderd. Dokters hebben zich de waanzin toegeëigend en er hun eigen ideeën op losgelaten, gekleurd door de tijd waarin ze leefden. Veel waanzin heet tegenwoordig schizofrenie, maar dat is een recent idee dat alweer aan vervanging toe is. Waanzin laat zich niet wegdenken uit de samenleving, maar de naamgeving ervan is in de loop van de tijd nogal veranderd – en de inhoud nog veel meer.

Hoe zagen artsen in het verleden hun waanzinnige patiënten? Wat viel ze op en hoe begrepen ze hun gedrag? Wat zijn in de medische blik op de waanzin de variabelen en wat de constanten? Dat is het thema van dit boek, dat de geschiedenis van een idee beschrijft aan de hand van de gevarieerde portretten die artsen door de eeuwen heen van hun patiënten hebben geschetst.


Rob van den Bosch

Prof. dr. Rob van den Bosch is emeritus hoogleraar psychiatrie en was werkzaam in Groningen. Hij is voorzitter geweest van de Nederlandse vereniging voor Psychiatrie en was wetenschappelijk en bestuurlijk actief op het gebied van de zorg voor schizofrenie. 
Datum: Donderdag 14 juni
Tijd: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Entree: gratis
Locatie: Sociëteit De Harmonie, Kreupelstraat 10

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl
info@godertwalter.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten