Op donderdag 19 januari is het weer tijd voor de debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk. In deze aflevering presenteert Eva Rovers haar pamflet Nieuw licht op verzet. Ze gaat daarna onder leiding van Coen Simon en Frank Meester in gesprek met emeritus hoogleraar filosofie Hans Achterhuis.
Sociale media kunnen massa's op de been brengen, zoals Project-X in Haren in 2012 bewees, en zoals ook wordt beweerd van de zogenaamde twitterrevolutie tijdens de Arabische lente. Maar biedt onze inmiddels door en door gedigitaliseerde cultuur eigenlijk nog wel de mogelijkheid tot daadwerkelijk verzet tegen de bestaande orde?
Volgens Eva Rovers zijn gezelligheid en winst steeds kenmerkender voor onze cultuur, vervaagt de grens tussen marketing en kunst en wordt de inhoud van theater en muziek vooral afgestemd op het verdienmodel en de doelgroep. In een bevlogen essay vraagt Rovers zich af wat er nog over is van 'de opstandige mens', waarover Albert Camus schreef in De mens in opstand (1951), die 'handelt in naam van een waarde, die nog vaag is, maar waarvan hij in elk geval het gevoel heeft dat hij die met andere mensen deelt.'
Eva Rovers
Cultuurhistoricus en biograaf Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch.
Hans Achterhuis
Rovers gaat onder leiding van Coen Simon en Frank Meester in gesprek met Hans Achterhuis (1942). Achterhuis is emeritus hoogleraar filosofie van de Universiteit Twente. Hij schreef talloze toonaangevende werken als De Utopie van de vrije markt (2010), De markt van welzijn en geluk (1981) en zeer recent Koning van Utopia. Hij was de eerste denker des vaderlands. Albert Camus speelt een belangrijke rol in het werk van Achterhuis. Hij promoveerde op een proefschrift over de Franse schrijver en filosoof en toont zich een warm pleitbezorger van zijn werk.
De bedenkers van NIEUW LICHT
Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken.
Coen Simon (1972) is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Hij werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles.
Entree:€ 7,50
De kaartverkoop start binnenkort en kaarten zijn ook in de boekhandel verkrijgbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten