18 dec 2016

Historische reeks: Karin Sitalsing over Boeroes (09/01)

De Groninger Forum Bibliotheek organiseert in samenwerking met boekhandel Godert Walter een reeks over historische boeken. De vierde bijeenkomst vindt plaats op maandag 9 januari als auteur Karin Sitalsing te gast is om te spreken over haar boek Boeroes, een familiegeschiedenis van witte SurinamersZij wordt deze avond geïnterviewd door Douwe van der Bijl van de Forum Bibliotheek.

Over het boek
Op 20 juni 1845 kwamen zo’n vijftig arme Nederlandse boerengezinnen aan in Suriname. Vruchtbare grond, ruimte, woningen, vee: alles zouden deze kolonisten krijgen. Maar toen ze aankwamen op de verlaten plantage Voorzorg aan de rivier de Saramacca was er niets, behalve moeras, muggen en allesverzengende hitte. Binnen een halfjaar was de helft van de immigranten overleden. De 167 overlevenden trokken naar Paramaribo en omgeving. In de loop der generaties zijn de Nederlanders van toen Surinamers geworden, en een deel van hen is teruggekeerd naar Nederland, onder wie de moeder van Karin Sitalsing. De schrijfster gaat op zoek naar het verhaal van haar voorouders, ‘witte Surinamers’ die bekendstaan als ‘Boeroes’. Haar familiegeschiedenis is er één van een weinig bekende bevolkingsgroep die zich overal weet aan te passen, maar daardoor misschien wel nergens helemaal thuis is.

Karin Sitalsing
Karin Sitalsing (1976) schrijft als freelance journalist voor onder meer TrouwPanoramaVrij Nederland en RTV Noord. Daarvoor werkte ze als correspondent voor de Volkskrant, en ze was coauteur van Maak van de noot een deugd. Ze woont en werkt in Groningen.
De avonden duren steeds van 20-22 uur en de schrijvers van de boeken zullen deze avond worden geïnterviewd. De entree bedraagt 7,50 euro en meer informatie over aanmelding e.d. vindt u op de website van de Groninger Forum Academie. De eerste avond vond plaats op maandag 26 september toen Doeke Sijens Machiel Bosman interviewde over diens boek Roofkoning, dat genomineerd is voor de Libris Geschiedenisprijs.In de bijeenkomst op 10 oktober interviewde Stefan van der Poel Bronja Prazdny over haar boek Verloren taal - een zoektocht naar mijn familie. Op 12 december was Wil Schackmann te gast om te spreken over De Kinderkolonie.

Plaats:
Groninger Forum Bibliotheek
Oude Boteringestraat 18
9712 GH Groningen
050 368 36 83


Geen opmerkingen:

Een reactie posten