28 apr 2015

Boekpresentatie Goethe in Dachau - Nico Rost (07/05)

Op donderdag 7 mei om 20.00 uur wordt in Boekhandel Godert Walter de heruitgave van het kampdagboek Goethe in Dachau van de schrijver en vertaler Nico Rost gepresenteerd. Goethe in Dachau verscheen voor het eerst in 1948 en komt nu uit als deel 9 in de serie Kritische Klassieken van Uitgeverij Schokland.

“Wie over eten begint te praten, krijgt steeds meer honger. En degenen die het meest over de dood praten zijn het vlugst gestorven... Vitamine L (literatuur) en T (toekomst) lijken me de beste bijvoeding,” noteert Nico Rost op 11 februari 1945 in zijn kampdagboek Goethe in Dachau.

Lezen was de overlevingsstrategie van Rost in het beruchte concentratiekamp Dachau, waar hij als communist en verzetsstrijder in 1944 door de nazi’s werd geïnterneerd. Rost vertaalde in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw in hoog tempo het werk van bekende Duitse schrijvers als Joseph Roth, Hans Fallada, Alfred Döblin, Anna Seghers en Ernst Toller in het Nederlands en genoot als pleitbezorger van de Duitse cultuur en literatuur de nodige bekendheid.
Rost las in Dachau vooral de Duitse klassieken: Goethe, Schiller en Hölderlin. Die las hij in het concentratiekamp met andere ogen dan voorheen. Door ze te lezen en te herlezen bleef hij zichzelf voorhouden dat er nog een andere werkelijkheid bestond dan die van de honger en de kou, van de ziekte en de dood, waar hij dagelijks mee geconfronteerd werd. Ze hielpen hem niet alleen om afleiding te vinden, maar vooral om zijn waardigheid te behouden en de werkelijkheid te trotseren.

Nico Rost op zeventigjarige leeftijd


Met Goethe in Dachau heeft Nico Rost niet alleen een monument voor zijn medegevangenen in Dachau opgericht, maar ook laten zien hoe een mens zijn waardigheid kan behouden in een omgeving die niet onderdeed voor de hel.
Nico Rost werd geboren in Groningen en ging er op school en ontving in de jaren ’60 de culturele prijs van de stad Groningen. In 1956 publiceerde hij De vrienden van mijn vader, over de Joodse gemeenschap in Groningen.
Ewout van der Knaap

Ewout van der Knaap, hoofddocent Duitse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en schrijver van het nawoord bij deze heruitgave gaat in op het boek en de schrijver. 
Douwe van der Bijl
Bibliothecaris en literatuurkenner Douwe van der Bijl vertelt meer over de Groningse achtergrond van Nico Rost.
Vanwege beperkte ruimte gelieve u aan te melden onder vermelding van uw naam onder: info@godertwalter.nl

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23

Datum: donderdag 7 mei
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis


Geen opmerkingen:

Een reactie posten