1 mei 2015

De Zwarte Berk: vertaalde Russische literatuur (19/05)

Op dinsdag 19 mei presenteert boekhandel Godert Walter in samenwerking met Uitgeverij Douane een nieuwe serie vertaalde Russische literatuur onder de naam 'De Zwarte Berk'. Onder de noemer 'Tegendraads uit eigen import' brengt vertaler/uitgever Arie van den Ent de eerste zes van in totaal negen boeken op de markt, met werken van hedendaagse en overleden schrijvers, onder wie Lermontov, Palej, Danilov, Zosjtsjenko en Annekov. Tevens verschijnt nu het Igorlied, een Oekraïens verslag van Igors veldtocht, dat onbedoeld een schrijnende parallel vertoont met de huidige tijd.

Over de serie en de keuze van de schrijvers schrijft van den Ent: De Russische literatuur is anders. Zij heeft een andere intentie: zij wil altijd ons zijn, ons leven en samenleven, ontleden en doorgronden, met daarbij een sterke voorkeur voor de unhappy ending. Zij heeft een andere rol in de samenleving, zij analyseert en doet ertoe. Om dit anders zijn te benadrukken hebben we de reeks ‘De Zwarte Berk’ genoemd, naar een van de nationale symbolen, maar dan toch anders, met de kleur van de specifiek Russische humor en romantiek: zwart.
Anders is ook de keuze van de titels: uit heden en verleden, maar altijd vers en voor het eerst vertaald en uitgegeven. U leest geen bedoelde kaskrakers van literair agenten, maar titels uit eigen import, op grond van keuzes van uitgever en redactie.
Anders is ten slotte de keuze en de bedoeling van elke individuele titel: deze moet een leemte opvullen, aan een lang gekoesterde wens tegemoet komen of een dwarse plaats in de jongste literatuurgeschiedenis innemen. Geen easy reading, geen mooischrijverij, geen vrijblijvende vrolijkheid, maar driemaal... zeldzaam anders. Mannenboeken, ook voor vrouwen...Klik hier voor een overzicht van de aangeboden titels en een korte inhoudsbeschrijving.Vanwege beperkte ruimte gelieve u aan te melden onder vermelding van uw naam onder: info@godertwalter.nl

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl

Datum: dinsdag 19 mei
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis


Geen opmerkingen:

Een reactie posten