17 apr 2023

Ynskje Penning over Overleven (13/05)


Op zaterdag 13 mei is schrijfster Ynskje Penning te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Zij zal over haar historische drieluik Overleven worden geïnterviewd door Han Borg. Het evenement begint om 16:00 uur. Vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl. 

Het boek
Overleven of de lotgevallen van zeven Nederlandse mariniers in WO II bestaat uit drie delen 1939-1941, 1942-1944, 1944-1945. Onlangs is het derde deel van 'Overleven' verschenen met als ondertitel: de lotgevallen van zeven Nederlandse mariniers in WO II. 
Eén van de mariniers is de vader van de auteur, die de hele oorlog geheime geallieerde regeringspost over de Atlantische Oceaan vaart. Hij maakt de Battle of the Atlantic van het begin tot het einde mee en overleeft deze. De zes andere mariniers raken verspreid over de wereld en worden ingezet op diverse fronten, ook in de Pacific.
De auteur, die naast schrijver ook historica is, heeft in de roman data verwerkt zodat de lezer een uitstekend beeld krijgt hoe de Tweede Wereldoorlog in elkaar steekt. Overleven geeft een uniek tijdsbeeld van de tot nu toe in Nederland onbekende zeegeschiedenis van marine, koopvaardij en visserij, waar tienduizenden Nederlandse zeelieden als gevolg van mobilisatie en vaarplicht bij betrokken zijn geraakt.
In het derde en laatste deel bereikt de geallieerde strijd zowel in Europa als in de Pacific zijn hoogtepunt. De slothoofdstukken laten zien hoe de overlevende mariniers met hun oorlogstrauma’s omgaan. Met dit boek heeft Penning haar eerbetoon aan de Koninklijke Marine, de Nederlandse koopvaardij, het Korps Mariniers en haar vader Frans van Staalduinen afgerond.
`Overleven` is het resultaat van twaalf jaar reizen, lezen, onderzoek doen en schrijven.

Datum: zaterdag 13 mei 2023
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 16:00 (inloop vanaf 15:30)
Entree: € 5,- voor niet-leden
U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten