13 feb 2023

Jolande Withuis over 'Vrouw en vrijheid '(04/03)

Update 28/02: Deze presentatie is volgeboekt.

Op zaterdag 4 maart is schrijfster Jolande Withuis te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Zij zal over haar nieuw te verschijnen boek 'Vrouw en vrijheid' worden geïnterviewd door Han Borg. De middag begint om 16.00 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl


Het boek

In Vrouw en vrijheid maakt topbiografe Jolande Withuis een rondgang langs onderwerpen als de biografie, borstkanker, geheim agenten, vrouwenvoetbal en werklust, en langs eigenzinnige vrouwen als Simone de Beauvoir, Jeanne Bieruma Oosting, Carry van Bruggen, Ana Pauker en Sylvia Plath. Tegelijk analytisch én persoonlijk, scherp én geestig neemt Withuis nadrukkelijk stelling tegen het identiteits- en diversiteitsdenken. Pas als vrouwen zichzelf ontslaan van het streven ‘vrouwelijk’ te zijn, komt hun vrijheid nabij.

Jolande Withuis

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Bij De Bezige Bij verschenen Erkenning (2002), Na het kamp (2005), De vrouw als mens (2007) en in 2008 Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, die werd bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. In 2016 verscheen de bestseller Juliana. Vorstin in een mannenwereld, die werd genomineerd voor de Brusseprijs en de Nederlandse Biografieprijs. In 2018 verscheen haar autobiografische zoektocht Raadselvader. In november 2021 verscheen Withuis' grote biografie over Jeanne Bieruma Oosting: Geen tijd verliezen. In 2023 verschijnt Vrouw en vrijheid, een betoog voor een kritischer feminisme, dat is gebaseerd op de Huizingalezing die Withuis in 2018 uitsprak.
(Bron: https://www.debezigebij.nl/auteur/jolande-withuis/)

Datum: zaterdag 4 maart 2023
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 16.00 (inloop vanaf 15.30)
Entree: € 5,- voor niet-leden
U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten