9 feb. 2019

Els Snick over de briefwisseling tussen Roth en Zweig (04/03)

Op maandag 4 maart is vertaalster en samensteller Els Snick bij ons te gast om te spreken over de recent verschenen briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig: Elke vriendschap met mij is verderfelijk'. De avond begint om 20 uur - inloop vanaf 19.45 -, de toegang bedraagt vier euro en reservering van tevoren is gewenst: in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

Elke vriendschap met mij is verderfelijk

"Duitsland is dood... voor ons is het dood. Het is een droom geweest. Ziet u het dan eindelijk, alstublieft!,' bezweert Joseph Roth in een brief aan zijn vriend Stefan Zweig in 1933. De Joodse schrijvers, beiden opgegroeid in de Donaumonarchie, behoren tot de grootste vertellers van de Duitse literatuur. Hun ontroerende briefwisseling laat hen zien in tijden van nood, als de machtsovername door de nazi's een schaduw werpt over hun vriendschap. Waar Roth zich compromisloos opstelt en meteen in 1933 naar Parijs emigreert probeert Zweig nog geruime tijd een modus vivendi te vinden. Ondanks de groeiende vervreemding probeert hij Roth financieel te ondersteunen en van zijn destructieve alcoholisme af te helpen.

Els Snick
Els Snick studeerde Germaanse filologie en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Zij doceert Duits en vertaling aan het Departement Vertalen, Tolken en Communicatie van de Universiteit Gent. In 2011 promoveerde zij op de Joods-Oostenrijks-Hongaarse schrijver en journalist Joseph Roth en zijn bemiddelaars in de Lage Landen. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het overlijden van Joseph Roth richtte zij in 2014 samen met enkele Roth-vrienden het Joseph Roth Genootschap voor Vlaanderen en Nederland op, een zusterafdeling van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft in Wenen.


Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23

Datum: maandag 4 maart
Plaats: Boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Entree: 4 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten