9 feb 2019

Els Snick over de briefwisseling tussen Roth en Zweig (04/03)

Let op: vanwege het grote aantal aanmeldingen vindt de avond plaats bij Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10.

Op maandag 4 maart is vertaalster en samensteller Els Snick bij ons te gast om te spreken over de recent verschenen briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig: Elke vriendschap met mij is verderfelijk'. De avond begint om 20 uur - inloop vanaf 19.30 -, de toegang bedraagt vier euro en reservering van tevoren is gewenst: in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23. Els Snick zal worden geïnterviewd door Henk Harbers, voormalig literatuurdocent aan de vakgroep Duits van de  RUG en mede-organisator van het Duits Leescafé bij Godert Walter.

Elke vriendschap met mij is verderfelijk

"Duitsland is dood... voor ons is het dood. Het is een droom geweest. Ziet u het dan eindelijk, alstublieft!,' bezweert Joseph Roth in een brief aan zijn vriend Stefan Zweig in 1933. De Joodse schrijvers, beiden opgegroeid in de Donaumonarchie, behoren tot de grootste vertellers van de Duitse literatuur. Hun ontroerende briefwisseling laat hen zien in tijden van nood, als de machtsovername door de nazi's een schaduw werpt over hun vriendschap. Waar Roth zich compromisloos opstelt en meteen in 1933 naar Parijs emigreert probeert Zweig nog geruime tijd een modus vivendi te vinden. Ondanks de groeiende vervreemding probeert hij Roth financieel te ondersteunen en van zijn destructieve alcoholisme af te helpen.

Els Snick
Els Snick studeerde Germaanse filologie en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Zij doceert Duits en vertaling aan het Departement Vertalen, Tolken en Communicatie van de Universiteit Gent. In 2011 promoveerde zij op de Joods-Oostenrijks-Hongaarse schrijver en journalist Joseph Roth en zijn bemiddelaars in de Lage Landen. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het overlijden van Joseph Roth richtte zij in 2014 samen met enkele Roth-vrienden het Joseph Roth Genootschap voor Vlaanderen en Nederland op, een zusterafdeling van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft in Wenen.


Speciale gast: Geert Mak
Geert Mak behoeft waarschijnlijk geen nadere aankondiging. Als lid van het Joseph-Roth-genootschap heeft hij een bijzondere belangstelling voor deze schrijver en vereert hij ons deze avond met een bezoek.

Boekhandel Godert Walter

Oude Ebbingestraat 53

9712 HC Groningen

050 312 25 23Datum: maandag 4 maart
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Entree: 4 euro, leden Harmonie gratisKoos van Weringh - een klant van onze winkel - schenkt 
zijn Joseph-Roth-verzameling aan Els Snick van het Joseph-Roth-Genootschap. 
Met onze dank aan beiden voor hun gebruikstoestemming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten