28 feb 2019

Elsbeth Etty over Willem Wilmink (21/03)

Op donderdag 21 maart verwelkomen we, in samenwerking met het Groninger Forum, Elsbeth Etty. Etty zal vertellen over haar recent verschenen biografie over Willem Wilmink: In de man zit nog een jongen.

Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn eenvoudige maar treffende gedichten en liedjes, veelal geschreven voor legendarische tv-programma’s als De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom en De film van Ome Willem, spreken iedereen aan. De oude school, Deze vuist op deze vuist en Ben Ali Libi behoren tot de canon van de Nederlandse literatuur. Hetzelfde geldt voor Wilminks hertalingen van Middeleeuwse klassiekers. Hij was een groot kenner van poëzie uit alle tijdvakken en in al haar verschijningsvormen.

Zijn werk is doortrokken van heimwee naar een veilige kinderwereld die nooit heeft bestaan. Naar eigen zeggen is Wilmink altijd elf jaar gebleven, wat aanvankelijk zijn loopbaan en privéleven ernstig frustreerde, maar tegelijkertijd zijn poëtische kapitaal bleek. Met humor en zelfspot maakte hij zijn lange tijd door miskenning en afwijzing getekende leven leefbaar.

Voor In de man zit nog een jongen sprak neerlandicus en journalist Elsbeth Etty met tientallen tijdgenoten en intimi van Wilmink. Het resultaat is een intiem en niets verhullend portret.

Elsbeth Etty (1951) is literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Ze publiceerde o.a. verschillende essay- en columnbundels. Voor Liefde is heel het leven niet, haar biografie van Henriette Roland Holst, werd ze genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en bekroond met de Gouden Uil en de Busken Huetprijs.

Boekhandel Godert Walter zal de boekentafel verzorgen. U bent van harte welkom in de Groninger Forum Bibliotheek. Inloop is vanaf 19.00 uur, de presentatie begint 19.30 uur.

Plaats: Groninger Forum Bibliotheek
Datum: 21 maart 2019
Tijd: 19.30 uur, inloop 19.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten