Van Velsen introduceert zijn dichtbundel als volgt:
Ik woon in de Mondriaanstraat in Groningen en wil weten wie Mondriaan is. Ik zoek hem op: in musea, in boeken, in zijn verhalen, in toneelstukken en verdwaal in een mystieke werkelijkheid van ontvorming en abstractie.
Ik vraag Mondriaan mee te lopen op mijn wandelingen door de Groninger ommelanden en nodig hem uit bij mij thuis.
En zo raken we in gesprek.
H O E W O O R D E N B E W E G E N
In zesendertig gedichten vertelt Harry van Velsen over zijn leven en over het leven van Piet Mondriaan (1872 – 1944), zijn schilderijen en tekeningen. En ook over Mondriaans weloverwogen uitspraken als bijvoorbeeld: ‘Beeldend zien is bewust aanschouwen; nog juister: doorschouwen’.
Bij twee gedichten laat Harry van Velsen zich begeleiden door Jasmina Milojkovic – accordeon en Anna Maring – viool, om ook de belangstelling van Mondriaan voor muziek weer te geven. Mondriaan hield vooral van vormloze muziek, waarop hij bewoog ‘als in een afgepaste dans’.
De hang naar vormloosheid en abstractie in de kleuren rood-geel-blauw kenmerken Mondriaans latere schilderijen, met als onaf sluitstuk de Victorie Boogie Woogie. Mondriaan overleed tijdens het maken van dit schilderij.
De inleiding bij de dichtbundel is van Hans Janssen, Mondriaan-expert en hoofdconservator van het Gemeentemuseum Den Haag.
Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
www.godertwalter.nl
info@godertwalter.nl
Datum: dinsdag 5 februari 2019
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis
Geen opmerkingen:
Een reactie posten