29 jan 2019

Nieuw Licht: Arnon Grunberg (04/02)

Op maandagavond 4 februari is Arnon Grunberg te gast in de volgende aflevering van Nieuw Licht. Deze avond vindt plaats in het Academiegebouw en begint om 20 uur. Kaarten zijn te bestellen via Studium Generale.

Is de westerse beschaving in verval omdat we niet meer bereid zijn om te vechten? Hoe kan een staat overleven als hij niet meer weet wie zijn vijanden zijn? Volgens de omstreden Duitse filosoof Carl Schmitt heeft een gemeenschap vijanden nodig om een echt vitale gemeenschap te zijn. Schrijver en wereldburger Arnon Grunberg herlas Het begrip politiek (1927) van Carl Schmitt en probeert vrienden te worden met zijn grootste vijanden. Coreferent is filosoof en Schmitt-kenner Theo de Wit.

Ooit waren we bereid om te vechten voor iets wat ons individuele geluk oversteeg. Inmiddels lijken we zo aan de welvaart verslingerd geraakt dat we ons alleen nog bekommeren om gemak, gezondheid en eigen geluk. We mijden elke vorm van fysiek gevaar en hebben onze overtuigingen daarmee in overeenstemming gebracht: we verkiezen de dialoog boven geweld, en liever nog tolerantie of onverschilligheid boven de dialoog. De westerse mens wil niet langer bardienst draaien in de sportkantine, laat staan de wapens oppakken voor een land, cultuur of idee. Is het een teken van verval of juist een bewijs van macht om geen vijanden te hebben? De Duitse politieke denker Carl Schmitt legt sterk de nadruk op het belang van een gemeenschappelijke vijand voor een politieke gemeenschap. Zonder vijandbeeld is volgens hem geen politiek mogelijk. Hij ziet daarom het ideaal van de wereldburger als een gevaar. Hoe kan een staat, een politieke eenheid, overleven als zij niet bereid is in het uiterste geval oorlog te voeren?

Arnon Grunberg schreef een essay naar aanleiding van deze vragen. Hij gaat in gesprek met de filosofen Coen Simon en Frank Meester over de toepasbaarheid van Schmitts denken op onze huidige maatschappij en politiek.

-

Arnon Grunberg is een van de meest succesvolle Nederlandse schrijvers, zowel in binnen- als buitenland. Hij heeft een onvoorstelbare productie: van romans, toneelstukken, gedichten en essays tot vele columns in verschillende bladen en kranten. Hij schreef onder andere de bekroonde romans Blauwe maandagen, De asielzoeker, Tirza en Moedervlekken.

Theo de Wit werkt als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Tilburg. Hij schreef een proefschrift over de politieke filosofie van Carl Schmitt (De onontkoombaarheid van de politiek, Nijmegen, 1992) en publiceert regelmatig over sociaal-ethische en politiek-filosofische onderwerpen. Zijn huidige aandachtsvelden zijn democratie en macht, politiek en religie, en multiculturaliteit en tolerantie.

De bedenkers van Nieuw Licht

Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles.

Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken.

Plaats: Academiegebouw
Datum: 4 februari 2019

Tijd: 20.00 uur

23 jan 2019

Sabine van den Berg bij Naked Lunch (31/01)

In de Week van de Poëzie is Sabine van den Berg op donderdag 31 januari te gast bij Rense Sinkgraven in de Forum Bibliotheek. De boekpresentatie van haar poëziedebuut Nestvlinders én de  feestelijke opening van de gelijknamige tentoonstelling vinden plaats tijdens deze Naked Lunch Extra vanaf 12.15 uur.

Arjan Peters, redacteur en literatuurcriticus van de Volkskrant, is aanwezig om het eerste exemplaar van Nestvlinders in ontvangst te nemen. Natúúrlijk gaat Rense Sinkgraven Sabine ook interviewen over haar poëziedebuut en de tekeningen die ze bij haar eigen gedichten heeft gemaakt. Godert Walter is bij deze opening aanwezig met een boekentafel. De tentoonstelling Nestvlinders is van 31 januari tot 1 maart te zien in onze bibliotheek aan de Oude Boteringestraat. 



Eerder heeft Sabine van den Berg (1969) naam gemaakt als romanschrijfster. Zij publiceerde o.a. Dingen die niet mogen en Zien Horen Zwijgen. Met die laatste trilogie werd ze in 2018 genomineerd voor het Beste Groninger Boek.


Klik hier voor het volledige programma van de Naked Lunch in de eerste maanden van 2019.

Plaats: Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18
Aanvang: 12.15 uur
Toegang: gratis

Groninger poëzie (31/01)

Tijdens de Poëzieweek ontvangt Boekhandel Godert Walter, traditiegetrouw, Groninger dichters in de winkel. Op donderdag 31 januari draait de poëzieavond om de literair-geografische kaart 'Leesbaar Groningen.'  De Groninger dichters Aly Freije, Jan Siebo Uffen, Tonko Ufkes en zanger/liedjesschrijver Bert Hadders plukken hun teksten van de kaart. 

Onlangs is ‘Leesbaar Groningen’ gepresenteerd. Deze kaart bevat 624 Nederlandse, Groninger, Friese en Duitse citaten van driehonderd schrijvers, dichters en zangers. In plaats van lijnen, bogen of cirkels bestaat deze literaire grafische kaart van Groningen volledig uit letters, woorden en zinnen. Bovendien staat elk citaat precies op de plaats waar het betrekking op heeft. Een citaat van Ede Staal is bijvoorbeeld te vinden op het Hogeland, van Peter Visser aan de Waddenzee, van Saul van Messel in Reiderland en van Jan Glas in Stad.

De redacteur van deze kaart Louis Stiller zal vertellen over de ideeën achter de kaart en de aanpak. De drie dichters lezen eigen gedichten en kiezen daarnaast elk een dichter van de kaart en lezen hun gedichten. En Bert Hadders vertolkt zijn liedjes die op de kaart te vinden zijn.


Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl

Datum: donderdag 31 januari
Plaats: Boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53
Aanvang: 19.00 uur (inloop 18.30 uur)


22 jan 2019

Antjie Krog en stadsdichtersavond (04/02)

Maandagavond 4 februari vindt in het Grand Theater de stadsdichtersavond plaats. Op deze avond dragen verscheidene dichters voor, waaronder Antjie Krog.

Antjie Krog is een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika en winnaar van onder andere De Gouden Ganzenveer 2018. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Zij wordt geïnterviewd door Margriet van der Waal, hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis, tevens bestuurslid van Stichting Literaire Activiteiten Groningen. De voertaal is Engels.

Uiteraard wordt deze avond ook bekend gemaakt wie Lilian Zielstra opvolgt als stadsdichter van Groningen voor de periode 2019 – 2020. Lilian Zielstra zal haar debuutbundel Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan presenteren. Ook treden Ingmar Heytze en Carmien Michels op, twee van Zielstra’s favoriete dichters. De huisband Luchtman staat deze avond garant voor de muziek met hun spacedisco en avantgardepop. Jelte Posthumus, bekend van Glasnost, zal de avond presenteren. 

Boekhandel Godert Walter is ook aanwezig met een boekentafel vol dichtbundels en boeken van de aanwezige dichters en auteurs.

Het voorprogramma begint om 19.00 uur. Voor het hoofdprogramma gaan de deuren open om 20:15. 

Harry van Velsen presenteert 'hoe woorden bewegen' (05/02)

Op dinsdag 5 februari 2019 presenteert Harry van Velsen zijn dichtbundel hoe woorden bewegen. De avond wordt mede in het kader van de Poëzieweek georganiseerd, begint om 20 uur - inloop vanaf 19.45 - en reservering van tevoren is gewenst: in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.


Van Velsen introduceert zijn dichtbundel als volgt:

Ik woon in de Mondriaanstraat in Groningen en wil weten wie Mondriaan is. Ik zoek hem op: in musea, in boeken, in zijn verhalen, in toneelstukken en verdwaal in een mystieke werkelijkheid van ontvorming en abstractie.

Ik vraag Mondriaan mee te lopen op mijn wandelingen door de Groninger ommelanden en nodig hem uit bij mij thuis.

En zo raken we in gesprek.  



 H O E          W O O R D E N          B E W E G E N                       

In zesendertig gedichten vertelt Harry van Velsen over zijn leven en over het leven van Piet Mondriaan (1872 – 1944), zijn schilderijen en tekeningen. En ook over Mondriaans weloverwogen uitspraken als bijvoorbeeld: ‘Beeldend zien is bewust aanschouwen; nog juister: doorschouwen’

Bij twee gedichten laat Harry van Velsen zich begeleiden door Jasmina Milojkovic – accordeon en Anna Maring – viool, om ook de belangstelling van Mondriaan voor muziek weer te geven. Mondriaan hield vooral van vormloze muziek, waarop hij bewoog ‘als in een afgepaste dans’

De hang naar vormloosheid en abstractie in de kleuren rood-geel-blauw kenmerken Mondriaans latere schilderijen, met als onaf sluitstuk de Victorie Boogie Woogie. Mondriaan overleed tijdens het maken van dit schilderij.

De inleiding bij de dichtbundel is van Hans Janssen, Mondriaan-expert en hoofdconservator van het Gemeentemuseum Den Haag. 


Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
www.godertwalter.nl
info@godertwalter.nl

Datum: dinsdag 5 februari 2019
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis  

21 jan 2019

Onder de vulkaan #4: De nieuwe wereld (27/01)

Eén thema, twee presentatoren, vier gasten. In hun zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een wetenschapper, een kunstenaar en een entr’acte. ‘Onder de Vulkaan’: de uitbarsting waarop je zat te wachten.


De nieuwe wereld is het thema van aflevering #4.

Rob van Essen stond met De goede zoon op veel oudejaarslijstjes van beste boeken. Zijn roman speelt in de nabije toekomst: auto’s denken na, ook voor de passagier. Rob van Essen is schrijver en criticus voor NRC Handelsblad en hij zal zonder twijfel genomineerd worden voor grote literaire prijzen.

Professor Koert van Ittersum weet hoe we in de toekomst gezond kunnen overleven en wat we nu moeten eten. Waar moeten we op letten en hoe kan de voedselindustrie daarbij een handje helpen?

Een draaiend huis op een rotonde in Tilburg. Dat is één van de spraakmakende projecten van kunstenaar John Körmeling. Hij maakt opvallende kunst in de openbare ruimte. Nieuwbouw en kunst, gaat dat wel samen?

Als entr’acte zal de uit Dronten afkomstige trompettiste Jetty de Boer een solobewerking spelen van het vierde deel van Uit de nieuwe wereld van Antonín Dvořák.

Boekhandel Godert Walter zal aanwezig zijn met een boekentafel. U kunt kaarten bestellen op de website van het Grand Theater.

15 jan 2019

Winteropruiming

Op donderdagavond 17 januari start om 18 uur onze jaarlijkse opruiming: we bieden kortingen van 50 tot 70 procent. De boeken worden achter in de boekhandel gepresenteerd en de opruiming duurt ongeveer een maand.

Boeken met een blauwe stip: 50% korting
Boeken met een stip met een andere kleur: 70% korting

Boeken uit alle rubrieken worden aangeboden: literatuur (Nederlands, vertaald, Engels, Duits), wetenschap, geschiedenis, architectuur, fotografie, kunst, etc. U bent van harte uitgenodigd om uw slag te komen slaan.





Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
info@godertwalter.nl
050 312 25 23

11 jan 2019

The Vices bij Boekhandel Godert Walter (18/01)


Op vrijdag 18 januari speelt de band The Vices in Boekhandel Godert Walter. Deze nieuwe band bestaat sinds eind 2018, en speelt tijdens Eurosonic Noorderslag in de boekhandel. Om 18.00 uur kan het publiek naar ze luisteren, en wellicht een voorproefje horen van hun eerste single.

The Vices spelen hun eerste show in het voorprogramma van YUNGBLUD. Een week later zal de band optreden op Eurosonic Noorderslag! Met hun frisse blik op rock, surf en garage creëren ze hun eigen sound. Denk aan The Growlers meets The Strokes. Hou ze in de gaten, ze spelen op het officiële ESNS onderdeel Grunnsonic en in februari zal hun eerste single verschijnen! De eerste single van THE VICES staat gepland om uit te komen op 15 februari.

Boekhandel Godert Walter kijkt ernaar uit om de band te verwelkomen. Sinds 2018 sluit de winkel aan bij de randprogrammering van Eurosonic Noorderslag, met veelal akoestische optredens. Het zijn bijzondere bijeenkomsten: dat komt door de intieme setting tussen de boeken en de muziek die nét iets anders klinkt dan op grote podia.

The Vices – akoestisch
Vrijdag 18 januari 2019
18.00 – 18.30 uur

Boekhandel Godert Walter

Oude Ebbingestraat 53
Gratis entree

7 jan 2019

Annet Mooij presenteert 'Gisèle van Waterschoot van der Gracht'(10/01)

Op donderdag 10 januari is schrijfster Annet Mooij te gast bij Sociëteit De Harmonie in Groningen. Annet Mooij is een Nederlandse onderzoeker en schrijfster die vooral over historisch-sociologische onderwerpen publiceert. Oudgermanist Tineke Looijenga bevraagt Mooij over haar in september verschenen boek ‘De eeuw van Gisèle, Mythe en werkelijkheid van een kunstenares’. Mooij schreef deze biografie op basis van brieven en dagboeken. Godert Walter zal deze middag die om 17 uur begint, aanwezig zijn met een boekentafel.





Gisèle van Waterschoot van der Gracht
Gisèle van Waterschoot van der Gracht leeft van 1912 tot 2013. Zij was de dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, en trouwde later met Arnold d’Ailly, oud-burgemeester van Amsterdam.

Tijdens de bezetting verleende zij in haar kleine Amsterdamse bovenwoning onderdak aan een aantal jonge vrienden van de Duitse dichter Wolfgang Frommel. Na de oorlog ontstond hieruit een exclusief – met veel geheimzinnigheid omgeven- uitgevershuis: Castrum Peregrini.

In ‘De eeuw van Gisèle’ reconstrueert Annet Mooij haar veelbewogen leven.





Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl
info@godertwalter.nl

Datum: donderdag 10 januari
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 17.00 uur (inloop 16.30 uur)
Toegang: gratis