30 mrt 2018

Aly Freije over De vloeivelden in (23/04)

Op maandag 23 april om 20.00 uur wordt Aly Freije bij boekhandel Godert Walter geïnterviewd door Sabine van den Berg over haar nieuwe boek De Vloeivelden in. Na afloop is er een signeersessie. Beide schrijfsters geven les aan de Schrijversvakschool Groningen en van Sabine van den Berg kwam in 2017 het boek Zien - Horen - Zwijgen uit. 


De avond begint om 20 uur en reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch onder 050 312 25 23 of per mail: info@godertwalter.nl.


De vloeivelden in
De in Groningen woonachtige dichter Aly Freije kwam begin dit jaar bij uitgeverij In de Knipscheer uit met een novelle De vloeivelden in. Het is haar prozadebuut. Het verhaal speelt in de Groninger veenkoloniën. Anna, een boerendochter gaat vele jaren later terug naar die plek in de hoop iets van zichzelf  te hervinden. Op zoek naar dat meisje, dat daar als buitenstaander een weg probeerde te vinden in haar verwarrende gevoelens over liefde en identiteit, wordt ze opnieuw geconfronteerd met de dood.
Aly Freije schreef eerder de Groningstalige dichtbundel Wondpoeier, uitgeverij kleine Uil, 2009 en in 2016 de Nederlandstalige bundel Door het vanggat, uitgeverij In de Knipscheer. 

Recensies
‘Oude vetes over erfscheidingen borrelden op in donker veenwater, gistend als het afvalwater op de vloeivelden bij de fabriek. Tijdens de campagne draaide de fabriek op volle toeren en lag er een ingedikte grauwe deken over de kanalen.’ Anna, een boerendochter, groeit op in een Gronings veenkoloniaal dorp ergens aan de grens met Duitsland, maar vertrekt daar abrupt als ze begin twintig is. Jaren later gaat ze terug in de hoop iets van zichzelf te hervinden. Op zoek naar dat meisje, dat daar als buitenstaander een weg probeerde te vinden in haar verwarrende gevoelens over liefde en identiteit, wordt ze opnieuw geconfronteerd met de dood.
Aly Freije De vloeivelden in Recensie ★★★★

Aly Freije is een Groningse dichter die in 2016 al was opgevallen met haar bundel Door het vanggat. En nu is er het prozadebuut van Aly Freije De vloeivelden in. Een zeer opvallend en uitstekend debuut dat terecht door Uitgeverij In de Knipscheer is uitgegeven. 
De vloeivelden in is een prachtig, indringend en aangrijpend prozadebuut
Anna is een boerendochter die opgroeit in het uiterste noordoosten van Groningen tegen de Duitse grens. Het was een jeugd die haar leven ingrijpend heeft getekend en ervoor heeft gezorgd dat ze net de twintig gepasseerd, het ouderlijk huis heeft verlaten. Enige tientallen jaren later bezoekt ze haar geboortegrond. Herinneringen worden opgeroepen van een meisje dat als buitenstaander opgroeide op het weerbarstige Groningse platteland. Ze worstelde met haar homoseksualiteit en tot overmaat van ramp overlijden haar beide ouders op jonge leeftijd.  
Het taalgebruik is poëtisch en de natuurbeschrijvingen adembenemend
Op zeer poëtische en beeldende wijze weet Aly Freije het opgroeien van een uitzonderlijk meisje in de periferie van Nederland te beschrijven. Haar taalgebruik is prachtig, de natuurbeschrijvingen vaak adembenemend en de subtiele wijze waarop ze de ontwikkeling van Anna en haar innerlijke strijd beschrijft is uiterst bewonderenswaardig. Hier lijkt een schrijfster aan het woord die door de wol geverfd is. Die al vele boeken op haar naam heeft staan. Echter, het tegendeel is waar. De vloeivelden in is het prozadebuut van deze Groningse schrijfster. De vloeivelden in is een prachtige kleine roman die is gewaardeerd met ★★★★★ (uitstekend).
Recensie: Uit Alles over boeken en schrijvers, Theo Jordaan


Datum: maandag 23 april
Aanvang: 20 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis (reservering gewenst)

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl
info@godertwalter.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten