20 mrt 2018

Week van de klassieken (05/04 - 15/04)

In het kader van de Week van de klassieken van 5 tot en met 15 april organiseert Godert Walter twee avonden. Op maandag 9 april is David Rijser, schrijver van het essay ‘De portiek van de buren: Verbeeldingen van denken in de Oudheid’, te gast. Op donderdag 12 april spreekt Inger Kuin over haar recent verschenen werk ‘Leven met de goden: Religie in de oudheid’. De avonden beginnen om 20 uur en reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch onder 050 312 25 23 of per mail: info@godertwalter.nl.

David Rijser, ‘De portiek van de buren: Verbeeldingen van denken in de Oudheid’ (maandag 9 april)


David Rijser gaat op zoek naar denkende mensen in literaire teksten door de Oudheid heen en probeert te achterhalen wat ze dachten, en wat ze over denken dachten. Naar Odysseus die ‘tweeërlei overwoog, en dit scheen hem het beste te zijn’; naar Socrates die verstijfd in een portiek staat, omdat hij ‘iets uit moet denken’. Naar de onuitgesproken wanhoop van Medea en Dido. Naar het ‘denkatorium’ waarmee de komediedichter Aristophanes denkers belachelijk maakte. Naar ongeschoren en ongewassen beroepspeinzers in het Romeinse keizerrijk. En naar kerkvader Augustinus, die pas rond 400 na Christus een literaire vorm voor het innerlijke gesprek uitvond.

Klik hier voor meer informatie over dit boek.Boekpresentatie Inger Kuin, ‘Leven met de goden: Religie in de oudheid’ (donderdag 12 april)


Inger Kuin belicht het kleurrijke en complexe religieuze leven van de oude Grieken en Romeinen en de vroege geschiedenis van het christendom. Hoe werd er in de Oudheid omgegaan met religieuze diversiteit en met religieuze verandering? Hoe kritisch mochten gelovigen zijn? En hoe verdeelden mensen hun aandacht tussen zoveel verschillende goden? Sommige aspecten, zoals dionysische extase, laten zien hoe anders antieke religie was. Maar andere elementen zijn door de eeuwen heen onverminderd actueel gebleven, zoals corrupte priesters en religieuze intolerantie.

Klik hier voor meer informatie over dit boek.


Data: maandag 9 april / donderdag 12 april
Aanvang: 20 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis (reservering gewenst)

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten