10 aug 2016

Wil Schackmann presenteert de Kinderkolonie (24/09)

Op zaterdag 24 september is Wil Schackmann te gast bij boekhandel Godert Walter voor een open-huis-presentatie. Tussen 13.00 en 17.00 uur zal hij op ieder uur voorlezen uit zijn nieuwe boek De kinderkolonie en vragen van bezoekers beantwoorden. In De kinderkolonie beschrijft Wil Schackmann de wezen, hun opzieners en de bestuurders in Veenhuizen. Op basis van uitgebreid onderzoek in het rijke Kolonie-archief wekt hij deze bijzondere geschiedenis tot leven. Eerder schreef Schackmann De proefkolonie en De bedelaarskolonie.
De presentatie vindt bij goed weer plaats in de tuin of anders achter in de winkel. Tevens is het boek te koop.

Over de kinderkolonie
Veenhuizen mag dan beroemd en berucht zijn als detentiecentrum voor bedelaars en landlopers, maar het is nooit de bedoeling geweest dat die daar zouden komen. De kolonie Veenhuizen is in 1824 gebouwd om vierduizend 'weezen, vondelingen en verlatene kinderen' te huisvesten met daarbij echtparen om op hen te passen. Het moest één groot kinderdorp worden. Door de tegenwerking van stedelijke weeshuizen kwam slechts de helft van dat aantal kinderen. De overige ruimte in Veenhuizen werd noodgedwongen opgevuld met bedelaars.
De kinderkolonie in Veenhuizen heeft bestaan van 1824 tot 1859. In die tijd werden door de regering iets meer dan 8.600 kinderen daar geplaatst. Een kwart daarvan, 2155 kinderen, overleefde Veenhuizen niet. In onze ogen een verschrikkelijke sterfte, maar in die tijd niet iets dat als opzienbarend werd ervaren.

Klik hier voor meer informatie over De kinderkolonie.

Datum: zaterdag 24 september
Tijd: 13:00 -17:00 (op ieder heel uur)
Plaats: Godert Walter (tuin/achterste gedeelte van de winkel)
Toegang: gratisWil Schackmann

Geen opmerkingen:

Een reactie posten