17 jun 2024

Boekpresentatie 'Een tuin voor verloren benen' (04/07)Op donderdag 4 juli organiseert de Stichting Groningen-Jabalya, in samenwerking met Stichting HOPE en Theater van de Verkeerde Beslissingen de boekpresentatie van 'Een tuin voor verloren benen' van de Gazaanse auteur Mahmoud Jouda. Ingrid Rollema van Stichting Hope en uitgeverij Jurgen Maas zijn een samenwerkingsverband aangegaan om de komende vijf jaar elk jaar tenminste één nog niet eerder vertaald werk van een Gazaanse auteur uit te geven. Deze roman is de eerste in die reeks en wordt deze avond gepresenteerd in het GroenLinkspand aan de Coehoornsingel 87 te Groningen. De toegang is gratis en u wordt verzocht om van tevoren te reserveren onder info@groningen-jabalya.com

Het boek
In 2018 en 2019 trokken duizenden inwoners van de Gazastrook iedere vrijdag naar het afscheidingshek op de grens met Israël. Met dit protest, dat bekendstaat als de Mars van de Terugkeer, eisten ze het recht op om terug te keren naar de dorpen en steden waar ze tussen 1947 en 1949 uit waren verdreven.
De Mars van de Terugkeer begon aanvankelijk vreedzaam. Families zetten tenten op; velen ontmoetten elkaar na jaren weer voor het eerst. Er heerste een feestelijke sfeer, totdat de stemming omsloeg. Israëlische soldaten schoten met scherp op de demonstranten, veelal jonge mannen. Meer dan tweehonderd Palestijnen werden gedood en bijna achtduizend raakten er gewond. Sindsdien werd het straatbeeld in Gaza bepaald door mannen en vrouwen op krukken en in rolstoelen.
In 'Een tuin voor verloren benen' zoekt de verteller de gehandicapten op, zoals de werkloze Nadir, die dagelijks naar het hek gaat om het verdriet van zijn vader om zijn verloren toekomst niet te hoeven zien. Zijn nicht Nadia, die in haar gezicht is geschoten. Of zijn goede vriend Hassan, die van zijn moeder een schoen aangereikt krijgt voor een voet die hij niet meer heeft. Het resultaat is een schrijnend en indringend verslag van een vergeten episode.De auteur
Mahmoud Jouda (1985) is psycholoog en schrijver. Hij werkt als journalist en schrijft korte verhalen en romans. 'Een tuin voor verloren benen' is zijn tweede roman. In maart 2024 vluchtte hij met zijn familie vanuit de Gazastrook naar Egypte.

Programma
Videointerview met de schrijver door vertaler Djûke Poppinga.
Djûke Poppinga bespreekt het boek en beantwoordt vragen.
Ingrid Rollema (Directeur Stichting Hope, oprichter Theater van de Verkeerde Beslissingen) gaat in op de actuele situatie in Gaza en het werk van de Stichting HOPE aan de hand van recent beeldmateriaal.
Het geheel wordt omlijst met Syrische livemuziek.

Godert Walter is deze avond aanwezig met een boekentafel.

Datum: donderdag 4 juli
Tijd: 20 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Plaats: GroenLinkspand Coehoornsingel 87, 9711 BR Groningen
Toegang: gratis kaarten reserveren via info@groningen-jabalya.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten