9 jan 2024

Mary Kemperink over 'Anders dan de anderen' (01/02)


Foto: Frank van Driel


Op donderdag 1 februari is Mary Kemperink, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde aan de RUG, te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Zij wordt deze avond geïnterviewd door Coen Peppelenbos over haar eind januari te verschijnen boek 'Anders dan de anderen'. De avond begint om 19.30 uur. Vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.


Het boek
'Anders dan de anderen' laat zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit. Homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ heteroseksuelen. Met dit beeld van homoseksualiteit waren allerlei geijkte vooronderstellingen gemoeid. Veel daarvan gelden nog steeds. Want waarom komt een balletdanser makkelijker uit de kast dan een voetballer?

In het denken over homoseksualiteit was (en is) een essentiële rol weggelegd voor literatuur. Artsen maakten gretig gebruik van romans en gedichten als bronnen van informatie. Hun meeslepend geschreven handboeken vonden daarna al snel hun weg naar een breed publiek dat niet medisch geschoold was. Schrijvers gaven die medische inzichten over homoseksualiteit in hun oeuvre dan weer op hun eigen manier een plaats. Hun poëzie en proza kregen vervolgens een sterk groeiende schare lezers. Voor de homoseksuelen onder hen was dat literaire werk een grote troost, zeker in de landen waar het ‘anders-zijn’ strafbaar was.

'Anders dan de anderen' volgt dit fascinerende proces van wederzijdse beïnvloeding, puttend uit medische publicaties, romans en poëzie uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland. Bekende schrijvers (Honoré de Balzac, Oscar Wilde, Marcel Proust, Thomas Mann, Louis Couperus, Jacob Israël de Haan) en minder bekende (Liane de Pougy, John Gray, Alfred Gru¨newald, Amy Lowell, Ali Cohen) krijgen in dit boek een stem.


Mary Kemperink
Mary Kemperink (1951) is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is gespecialiseerd in de literatuur en de cultuur van het fin de siècle van de negentiende eeuw. Haar invalshoek is internationaal en geldt in het bijzonder de relatie tussen literatuur en wetenschap. In 2011 publiceerde zij daarover het boek 'Gedeelde kennis'. De afgelopen jaren heeft zij zich in toenemende mate beziggehouden met de relatie tussen literatuur en homoseksualiteit.


Datum: Donderdag 1 februari 2024
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten