30 jan 2024

Joost de Vries over Hogere machten (20/02)


Foto: Anneleen Louwes

Op dinsdag 20 februari is schrijver/journalist Joost de Vries te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Hij wordt deze avond geïnterviewd door Coen Peppelenbos over zijn onlangs verschenen en bijzonder lovend ontvangen roman Hogere machten. De avond begint om 19.00 uur. Vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Het boek
De jaren dertig van de vorige eeuw. James Welmoed ontmoet Elizabeth van Elzenburg. Hij is een sociaal ambitieuze ambtenaar, geslepen, schijnbaar stoïcijns. Zij is een schrijver in de dop, uitbundig, avontuurlijk, onverslaanbaar bijdehand. Niets hebben ze met elkaar gemeen – behalve dan dat ze niet kunnen ophouden aan elkaar te denken.
Wat volgt is een affaire die door de decennia brandt en zich in geheime kamers afspeelt, terwijl buiten de wereld halsoverkop verandert. Van het koloniale Bandoeng naar Londen tijdens de Blitz, en van het naoorlogse Den Haag tot het revolutionaire Caïro: de twee geliefden ervaren verleiding en afscheid, schaamte, succes, ijdelheid, liefde en verraad – en toch weer liefde.

Hogere machten is een daverend meeslepende vertelling, een liefdesroman zoals je ze zelden nog tegenkomt, van de met de Gouden Boekenuil en Frans Kellendonkprijs bekroonde Joost de Vries.


Joost de Vries
Joost de Vries (1983) is adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, een van de vaste krachten van de literaire podcast BoekenFM en de auteur van de veelgeprezen romans Clausewitz, De republiek (winnaar Gouden Boekenuil), Oude meesters en de verhalenbundel Rustig aan, tijger.
In 2023 ontving De Vries de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre.


Datum: dinsdag 20 februari 2024
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang 19.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis

29 jan 2024

Dichter Sytse Jansma presenteert en signeert (16/03)


Foto: Fjodor Buis

Op de eerste dag van de Boekenweek 2024 is dichter Sytse Jansma te gast in Walter's Bookshop. Op zaterdag 16 maart tussen 14 en 15 uur wordt hij geïnterviewd door Jelte Posthumus over zijn onlangs verschenen dichtbundel Rozige maanvissen. Vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren: info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.

De bundel
De vriendin van dichter Sytse Jansma kreeg op tweeëndertigjarige leeftijd een hersenbloeding en stierf onverwachts. Jansma besloot om zijn rouwproces vast te leggen om haar dicht bij zich te houden. In een roesreis van gedichten volgt hij zijn geliefde vanaf haar overlijden, in dagboekverzen, erotische herinneringen, brieven en hiernamaalsvariaties. Rozige maanvissen is een aangrijpende zoektocht naar troost, acceptatie en het leven.


Sytse Jansma
Sytse Jansma (1980) woont in Harlingen en is een tweetalig dichter (Fries/Nederlands) en beeldend kunstenaar. Hij heeft twee dichtbundels geschreven en publiceert o.a. in literaire tijdschriften als De Revisor, De Moanne en de Ensafh. In zijn poëzie is meertaligheid een belangrijk thema. Zijn werk kenmerkt zich als exotisch, beeldrijk en experimenteel.

Met zijn poëzie zoekt hij vaak cross-overs met andere kunstvormen: muziek, theater en beeldende kunst. Hij heeft op meerdere (internationale) literatuurfestivals opgetreden. In januari 2024 kwam zijn eerste Nederlandstalige dichtbundel met als titel Rozige maanvissen uit bij uitgeverij Atlas Contact.

Klik hier voor zijn website.

Datum: zaterdag 16 maart 2024
Plaats: Walter's Bookshop, Oude Kijk in 't Jatstraat 10
Aanvang 14.00 uur, inloop vanaf 13.45 uur
Aanmelding onder info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.
Toegang: gratis

22 jan 2024

Groninger Poëzie-avond (31/01)



Boekhandel Godert Walter is verheugd te melden dat er dit jaar tijdens de Poëzieweek, weer een Groninger Poëzie-avond zal plaatsvinden in de winkel!
Het programma is nog niet helemaal bekend, maar de volgende dichters hebben al toegezegd: Aly Freije, Harry van Velsen, Suze Sanders, Willemijn van de Walle en Tonko Ufkes.

De avond zal muzikaal worden omlijst door Hildegard Sarrazin en Sake Hijlkema. Voor een drankje en een (Gronings) hapje wordt gezorgd. U bent van harte welkom!

Datum: Woensdag 31 januari
Tijd: 19u - 20u - inloop vanaf 18,30u
Locatie: Boekhandel Godert Walter
Entree is gratis - maar gezien de beperkte ruimte graag even reserveren
via info@godertwalter.nl of via 050-3122523

Grunneger Gedichten Oavend

Godert Walter is slim bliede dat van t joar ien de Poëzieweek weer n Grunneger Gedichten oavend holden wordt ien e winkel! Op t mement is t pergramma nog niet hielemoal bekend, mor ien elks geval wordt veurdroagen deur: Aly Freije, Harry van Velsen, Suze Sanders, Willemijn van de Walle en Tonko Ufkes.

Veur- en noatied wordt meziek moakt deur Hildegard Sarrazin en Sake Hijlkema. Vanzulf wordt veur n drankje en n (Grunneger) hapke zörgd. Van harten welkom!

Doatum: Woensdag 31 jannewoarie
Tied: 19.00 uur – ienloop vanòf 18.30 uur
Toegaang vergees – groag aanmelden info@godertwalter / 050-3122523

15 jan 2024

Florian Jacobs over zijn reis naar Oekraïne (05/02)


Foto: Artem Galkin

Op maandag 5 februari is schrijver/filosoof en uitgever Florian Jacobs te gast in Walter's Bookshop waar hij zal vertellen over zijn ontmoetingen afgelopen december in Oekraïne aan de hand van foto's. Er reisde een professioneel fotograaf mee, die honderden foto's maakte. De avond begint om 20 uur en vanwege de beperkte ruimte is reserveren van tevoren gewenst: info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.

De reis
Begin december was Florian Jacobs met Manon Uphoff, Lisa Weeda en Jaap Scholten op bezoek in Oekraïne. Zij waren daar op uitnodiging van PEN Ukraine, het Ukraine Institute en het Prague Civil Society Centre, en werden rondgeleid langs talloze plekken die ze niet snel zullen vergeten. Ze hebben voormalig bezette plaatsen als Boetsja, Irpin, Borodjanka en Jahidne bezocht, en de gruwelen van de oorlog van dichtbij gezien. Bovendien hebben ze met veel mensen gesproken: veteranen, overlevenden van gevangenschap, soldaten, museumdirecteuren, overheidsfunctionarissen en allerlei andere Oekraïners. Ze hebben veel geleerd en gehoord, en delen, terug in Nederland, al te graag onze ervaringen met het Nederlandse publiek. De oorlog lijkt immers ver weg voor menige Nederlander; schrijvers en journalisten brengen die vertellend naderbij. 

Dat is belangrijk, niet alleen om morele redenen, maar ook omdat Nederland zich niet achter de dijken kan verschuilen: deze oorlog bepaalt ook de loop van onze geschiedenis.


Foto: Artem Galkin

Florian Jacobs
Florian Jacobs is schrijver (Blijven is nergens, Boom 2022), filosoof en uitgever (ISVW Uitgevers). Hij maakte deel uit van een schrijversdelegatie die begin december een solidariteitsbezoek aan Oekraïne bracht.


Datum: maandag 5 februari 2024
Plaats: Walter's Bookshop, Oude Kijk in 't Jatstraat 10
Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Aanmelding onder info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.
Toegang: gratis


11 jan 2024

Jop Luberti exposeert riso art prints in Walter's Bookshop (13-27/01)



Van zaterdag 13 tot en met 27 januari exposeert kunstenaar Jop Luberti in de zaal achter in Walter's Bookshop. De expositie is te bezichtigen tijdens openingstijden. U bent van harte uitgenodigd om zijn werk te komen bekijken.

Jop Luberti's riso art prints knallen van het papier. Met invloeden van pop- en op-art, en geometrisch grafisch ontwerp, ontstaan in het oog springende puzzelstukken. De risograaf drukmethode is een bijzondere mix van zeefdrukmethode en machine. De lijn die Luberti's artwork op de riso heeft doorgemaakt wordt in deze expo uiteengezet, uiteraard ook inclusief frisse nieuwe prints.

Datum: zaterdag 13 - zaterdag 27 januari
Plaats: Walter's Bookshop, Oude Kijk in ' Jatstraat 10
Entree: gratis

10 jan 2024

Gijsbert Hanekroot en Sebastiaan Vos over Roxy Music (20/01)


Op zaterdag 20 januari zijn fotograaf Gijsbert Hanekroot en publicist Sebastiaan Vos te gast in Walter's Bookshop waar zij hun nieuwe boek 'Roxy Music When You Were Young' ten doop houden. Cultuurcriticus Peter van der Heide zal Gijsbert en Sebastiaan bevragen over onder meer de popfotografie in de jaren zeventig en de betekenis en ontwikkeling van Roxy Music als Britse artrockband. Daarnaast zal Sebastiaan zijn liefde voor Roxy Music, Bryan Ferry en Brian Eno aan de hand van enkele favoriete nummers toelichten.

Vanzelfsprekend is het boek ook te koop en wordt er gesigneerd door de auteurs.

De middag begint om 16 uur. Vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via info@godertwalter.nl / 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.

Datum: zaterdag 20 januari 2024
Plaats: Walter's Bookshop, Oude Kijk in 't Jatstraat 10
Aanvang 16.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur
Aanmelding onder info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.
Toegang: gratis

9 jan 2024

Mary Kemperink over 'Anders dan de anderen' (01/02)


Foto: Frank van Driel


Op donderdag 1 februari is Mary Kemperink, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde aan de RUG, te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Zij wordt deze avond geïnterviewd door Coen Peppelenbos over haar eind januari te verschijnen boek 'Anders dan de anderen'. De avond begint om 19.30 uur. Vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.


Het boek
'Anders dan de anderen' laat zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit. Homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ heteroseksuelen. Met dit beeld van homoseksualiteit waren allerlei geijkte vooronderstellingen gemoeid. Veel daarvan gelden nog steeds. Want waarom komt een balletdanser makkelijker uit de kast dan een voetballer?

In het denken over homoseksualiteit was (en is) een essentiële rol weggelegd voor literatuur. Artsen maakten gretig gebruik van romans en gedichten als bronnen van informatie. Hun meeslepend geschreven handboeken vonden daarna al snel hun weg naar een breed publiek dat niet medisch geschoold was. Schrijvers gaven die medische inzichten over homoseksualiteit in hun oeuvre dan weer op hun eigen manier een plaats. Hun poëzie en proza kregen vervolgens een sterk groeiende schare lezers. Voor de homoseksuelen onder hen was dat literaire werk een grote troost, zeker in de landen waar het ‘anders-zijn’ strafbaar was.

'Anders dan de anderen' volgt dit fascinerende proces van wederzijdse beïnvloeding, puttend uit medische publicaties, romans en poëzie uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland. Bekende schrijvers (Honoré de Balzac, Oscar Wilde, Marcel Proust, Thomas Mann, Louis Couperus, Jacob Israël de Haan) en minder bekende (Liane de Pougy, John Gray, Alfred Gru¨newald, Amy Lowell, Ali Cohen) krijgen in dit boek een stem.


Mary Kemperink
Mary Kemperink (1951) is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is gespecialiseerd in de literatuur en de cultuur van het fin de siècle van de negentiende eeuw. Haar invalshoek is internationaal en geldt in het bijzonder de relatie tussen literatuur en wetenschap. In 2011 publiceerde zij daarover het boek 'Gedeelde kennis'. De afgelopen jaren heeft zij zich in toenemende mate beziggehouden met de relatie tussen literatuur en homoseksualiteit.


Datum: Donderdag 1 februari 2024
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis

8 jan 2024

Simon van der Wal over 'Traditie in vernieuwing' (06/02)


Op dinsdag 6 februari is Simon van der Wal te gast in Walter's Bookshop om te spreken over zijn proefschrift 'Traditie in vernieuwing - Het opleiden van (geschiedenis)leraren: beleid en praktijk, 1963-1998'. Eind vorig jaar promoveerde Van der Wal op dit onderwerp en hij zal deze avond worden geïnterviewd door Eelko Hooijmaaijers, rector en praktiserend geschiedenisdocent aan het Stedelijk Gymnasium te Leeuwarden. De avond begint om 20 uur en vanwege de beperkte ruimte is reservering van tevoren gewenst: info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.

'De opleiding van (geschiedenis)leraren (1963-1998)'
Het onderwijsbeleid wordt vormgegeven door bestuurders en mensen uit het werkveld. Welke belangen behartigden deze partijen en welke invloed hadden zij op het beleid en de hervorming van de opleidingspraktijk? Op deze vragen geeft het onderzoek van Simon van der Wal een antwoord.

Nederland kent een rijke traditie in onderwijsvernieuwing. De lerarenopleiding fungeerde daarbij steeds als breekijzer. Dat gebeurde ook bij de hervormingen van de Mammoetwet (1963). Zo vonden bewindslieden de aloude mo-opleiding te weinig praktijkgericht; deze had voor hen afgedaan. Bovendien stonden in het roerige politiek-maatschappelijke bestel van de jaren zestig en zeventig traditionele ideeën over opvoeden en onderwijs onder druk en probeerden progressieve politici en onderwijshervormers via onderwijs kansenongelijkheid te bestrijden. Er bestonden dan ook hoge verwachtingen ten aanzien van de onderwijsvernieuwing die een nieuwe lerarenopleiding, de nlo, teweeg moest brengen, bijvoorbeeld ten behoeve van de middenschool. De vraag was echter hoever de overheid kon gaan met ideologisch geladen onderwijsbeleid. Het bepalen van de koers ging dan ook niet zonder slag of stoot.

De strijd om vernieuwing, die nog altijd voortduurt, draait vooral om de vraag naar het soort op te leiden leraar, een breed inzetbare leraar-begeleider voor vakoverstijgend onderwijs met een accent op leren leren, dan wel een schoolvakspecialist die vakspecifieke kennis en vaardigheden overdraagt. Het proefschrift volgt deze strijd in de periode 1963-1998 voor de opleiding van geschiedenisleraren en richt zich op twee groepen: bestuurlijk-institutionele actoren, zoals parlementariërs, bewindslieden en directies van hogescholen en lerarenopleidingen, en professioneel bij de opleiding betrokken actoren, zoals pedagogen, onderwijskundigen, vakdidactici, vakdocenten en leraren in het voortgezet onderwijs. Opleiders, bestuurders en beleidsmakers die zich het hoofd breken over een dalend onderwijsniveau en het lerarentekort, kunnen er als ‘leergeschiedenis’ aanknopingspunten in vinden bij het zoeken naar oplossingen voor deze problemen.


Datum: dinsdag 6 februari 2024
Plaats: Walter's Bookshop, Oude Kijk in 't Jatstraat 10
Aanvang 20.00, inloop vanaf 19.45 uur
Aanmelding onder info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.
Toegang: gratis


3 jan 2024

Karin Sitalsing over Blauwestad (18/01)



Op donderdag 18 januari is schrijfster Karin Sitalsing te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Zij wordt deze avond geïnterviewd door Han Borg over haar onlangs verschenen boek 'Blauwestad'. De avond begint om 19.30 uur. Vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Het boek
Impuls voor de regio of geldverspilling? Verlies van iets ouds of juist de verwelkoming van iets nieuws? Met de komst van het dorp Blauwestad verdween een groot stuk van Oost- Groningen voorgoed onder water. Boeren werden uitgekocht, villa’s werden gebouwd. Het infrastructurele project moest de regio opstuwen in de vaart der volkeren. Maar kun je zoiets eigenlijk wel afdwingen?

In 'Blauwestad' vertelt journalist Karin Sitalsing de geschiedenis van dit geruchtmakende tekentafeldorp. Ze neemt de lezer mee naar de optimistische begindagen en de diepe dalen ten tijde van de financiële crisis. Ze spreekt met goedgehumeurde projectontwikkelaars en met boze communisten. En ze bezoekt de mensen die in het fonkelnieuwe dorp wonen en zij die hun geboortegrond in het water zagen verdwijnen. 'Blauwestad' is een verhaal over de menselijke strijd voor een betere leefomgeving, de pogingen het land naar onze hand te zetten en de vraag of je je thuis kan voelen op een plek die twintig jaar geleden nog niet bestond.


Karin Sitalsing
Karin Sitalsing (1976) schrijft als freelance journalist voor onder meer Trouw, Panorama, Vrij Nederland en RTV Noord. Daarvoor werkte ze als correspondent voor de Volkskrant, en ze was coauteur van Maak van de noot een deugd. Ze woont en werkt in Groningen.

Klik hier voor haar website.

Datum: Donderdag 18 januari 2024
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis