5 sep 2023

Aldert Jan van Dijk over Heinrich Heine (05/10)


Op donderdag 5 oktober zullen Aldert Jan van Dijk en Tetdy Stol-Mulder hun boek Teer rebelse stof in Walter's Bookshop presenteren. Het betreft hier vertalingen van gedichten van Heinrich Heine die verluchtigd zijn met druksels van Tetdy Stol-Mulder.

De avond begint om 20 uur en de toegang is gratis. Wel wordt u verzocht om van tevoren te reserveren: in de winkel, onder info@godertwalter.nl of telefonisch op 050 312 25 23.

Het boek
Teer rebelse stof bevat twintig ironische en ontroerende gedichten, of speelse mengvormen hiervan. De bundel die als hoofdthema liefde heeft, begint met de kindertijd en eindigt met de dood. Aldert Jan van Dijk vertaalde de gedichten. Tetdy Stol-Mulder maakte er druksels bij in het Grafisch Museum in Groningen. De vertalingen en druksels zijn niet eerder gepubliceerd.

Aldert Jan van Dijk
Aldert Jan van Dijk publiceerde in 1986 bij de Groningse uitgeverij De Nijl zijn eerste poëziebundel, Kijkdoos, met houtsnedes van beeldend kunstenares Willy van der Duyn. Zijn tweede poëziebundel, Ogenblik, verscheen in 2013 bij Demer Uitgeverij. De derde poëziebundel, Teer rebelse stof, verschijnt in 2023 bij Uitgeverij Vliedorp. De bundel bevat vertaalde gedichten van Heinrich Heine met druksels van beeldend kunstenares Tetdy Stol-Mulder. Voor het hoger onderwijs heeft Aldert Jan twee studieboeken geschreven: Argumenteren voor juristen en Schrijven voor juristen.  

Heinrich Heine
Heine, een romanticus die romantiek regelmatig relativeert in zijn poëzie, vermengt ontroering en (zelf)spot. Maar evengoed blijven in andere gedichten ironie en spitsvondigheid op de achtergrond. Dan gaat het gedicht rechtstreeks het hart in van de lezer, ‘hart’ is een veelvoorkomend woord in zijn oeuvre. Zie bijvoorbeeld het begin van En wisten jonge bloemen:

En wisten jonge bloemen
hoe diep geraakt mijn hart is


Datum: donderdag 5 oktober  
Plaats: Walter's Bookshop, Oude Kijk in 't Jatstraat 10
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: Gratis
U kunt een plaats reserveren via info@godertwalter.nl of onder 050 312 25 23.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten