20 feb 2020

Nicolas Mathieu bij Institut Français (12/03)

Als onderdeel van de Boekenweek presenteren het Institut français en uitgeverij Meulenhoff de jonge en getalenteerde auteur Nicolas Mathieu, winnaar van de Prix Goncourt 2018, de meest prestigieuze literaire prijs in Frankrijk. Zijn roman Leurs enfants après eux dompelt de lezer onder in de jaren negentig in Frankrijk en het leven van tieners die boordevol energie en woede zitten. Een maatschappelijk geëngageerde roman over jongeren op weg naar volwassenheid.

Leurs enfants après eux is een fijnzinnige roman over een ambitie: « een aanklacht tegen sociale ongelijkheid, waar de onzichtbaren in onze samenleving vaak het slachtoffer van zijn”, zoals Pierre Assouline opmerkt. Nicolas Mathieu schrijft met veel empathie over het lot van zijn personages die bekneld zitten in een uitzichtloze situatie. Hij dompelt de lezer onder in het leven en de muziek van de jaren 1990 in Frankrijk. Het boek is in 2019 in Nederland verschenen bij Meulenhoff onder de titel De uitzichtlozen.

De weg naar het schrijverschap was niet gemakkelijk voor Nicolas Mathieu. Hij wist altijd al dat hij schrijver wilde worden, maar kwam in het begin vele obstakels tegen. Hij moest veel vooroordelen overwinnen over zijn sociale en geografische afkomst alvorens hij zijn eerste roman kon publiceren. Dat was Aux animaux la guerre (2014, Actes Sud Noir), een thriller die goed is ontvangen door de kritiek en is verfilmd voor televisie. Met zijn tweede roman Leurs enfants après eux (2018, Actes Sud) won hij de meest prestigieuze literaire prijs in Frankrijk, de Prix Goncourt.

Interview: Ariejan Korteweg Ariejan Korteweg (Volkskrant), ex-correspondent in Parijs, sinds 2013 politiek redacteur. Gesprek in het Frans. Na afloop van het gesprek worden er een boekenverkoop en een signeersessie gehouden.

Een samenwerking van Meulenhoff Boekerij, Boekhandel Godert Walter en het Institut français des Pays-Bas • Groningen. 


Waar: Huis De Beurs, A-Kerkhof Zuid Zijde 4, 9711 JB Groningen
Wanneer: donderdag 12 maart, 14.00 uur

Toegang: Gratis

Klik hier om u aan te melden voor deze middag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten