20 feb. 2020

Fik Meijer over Schoonheid voor het oprapen (02/04)

Let op: Deze middag gaat om de inmiddels bekende reden niet door.

In het kader van de Week van de Klassieken - van 26 maart tot en met 5 april - zal op donderdagmiddag 2 april Fik Meijer te gast zijn in sociëteit de Harmonie, op uitnodiging van de afdeling Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de RUG. De middag begint om 16.30 uur en de toegang is gratis. Meijer wordt die middag geïnterviewd door Han Borg over zijn boek Schoonheid voor het oprapen . De toegang is gratis en Godert Walter is aanwezig met een boekentafel.

Het boek
Zegevierende veldheren namen de fraaiste beelden mee naar Rome en toonden die in triomftochten aan het volk. Bij sommige senatoren ging hebzucht boven staatsbelang. Sommigen moesten zich daarvoor zelfs bij de rechtbank verdedigen. De beruchtste Romeinse kunstrover is Gaius Verres, van wie Cicero een onthutsend beeld schetst.
De Romeinse elite betaalde grof voor Griekse kunstobjecten. Sommige collecties waren beroemd. Talloze voorwerpen werden per schip naar Rome gebracht, maar een aantal heeft zijn bestemming nooit bereikt. Onderzoekingen op de zeebodem vertellen verhalen over exorbitant dure sculpturen, maar ook over gemengde ladingen met kunst voor liefhebbers met een kleine beurs.

Het Romeinse rijk ging ten onder, maar de praktijken van toen keerden terug. Napoleon bracht roofkunst uit Italië naar het Louvre. Kunstenaars, architecten en gefortuneerde liefhebbers kochten vazen en beelden in Italië en Griekenland — en overschreden daarbij soms de grenzen van het betamelijke. De discussie over ‘kunstrovers’ gaat door tot op de dag van vandaag.

Fik Meijer
Fik Meijer (1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Na twaalf jaar als leraar werkzaam te zijn geweest in het voortgezet onderwijs en het hbo maakte hij in 1980 de overstap naar de Universiteit van Amsterdam. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat.Week van de Klassieken

Klik hier voor meer informatie over de Week van de Klassieken van 26 maart tot en met 5 april.Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl

Datum: donderdag 2 april 
Plaats: Sociëteit De Harmonie, Kreupelstraat 10 
Aanvang: 16.30 uur (inloop 16.00 uur)
Entree: gratis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten