16 nov 2018

Talkshow Onder de Vulkaan (25/11)

Eén thema, twee presentatoren, vier gasten: dat is Onder de vulkaan. In deze zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een wetenschapper, een kunstenaar en een entr'acte. Onder de vulkaan: de uitbarsting waarop je zat te wachten.

Onder de vulkaan is het thema van aflevering #3.

Vuur, drank, dood en literatuur zijn de ingrediënten van de roman Onder de vulkaan van Malcolm Lowry. Vertaler Peter Bergsma vertelt over dit meesterwerk uit de wereldliteratuur. Hoe vertaal je een hallucinerend boek over een dronken consul in Mexico zonder er zelf aan onderdoor te gaan?

Deze maand verscheen Hemelse mevrouw Frederike, de biografie over F. Harmsen van Beek van Maaike Meijer: Harmsen van Beek was ooit lid van de Fuji Art Association waar bekende Groningse kunstenaars en schrijvers toe behoorden. Vormden zij een groep of bleven ze individualisten?

Nog meer vuur brengt Bernard Heesen, glaskunstenaar, die ooit zijn stalen blaaspijp in de gloeiende lava van de Etna stak. Heesen haalt zijn inspiratie uit gravures in negentiende-eeuwse encyclopedieën. ‘Het komt zelden voor bij mij, dat de dingen die ik maak mooier uit de oven komen dan ze erin zijn gegaan,’ zegt hij. Dat zullen we weleens zien.

Voor de muzikale afwisseling zorgt de Zuid-Amerikaanse percussionist Carlo Allegri met zijn ‘drankorgel’, een instrument waarop hij elke gewenste melodie uit de muziekgeschiedenis kan vertolken.

En we vertonen de film Under the volcano (112 minuten, niet-ondertiteld). Een zeldzame kans om dit drama van John Huston uit 1984 te zien, met een magistrale hoofdrol van Albert Finney.

Waar: Grand Theatre, Grote Markt 35, 9711 LV Groningen
Wanneer: zondag 25 november, 15.00 uur (aanvang film ongeveer 18.00 uur)
Prijs: € 8,50 (CJP/Student € 6,50)
Presentatie: Roos Custers en Coen Peppelenbos
Productie Pauline Durlacher/Stichting Square Web

Geen opmerkingen:

Een reactie posten