18 apr 2018

Expositie oud-Groninger foto's

Stadshistoricus Beno Hofman (l) in gesprek
met de samensteller Eddie Marsman
Tot en met 26 mei is er bij boekhandel Godert Walter en antiquariaat Berger & de Vries een bijzondere dubbeltentoonstelling van oud-Groninger foto's uit de negentiende eeuw te bewonderen.

Henk Wierts en Eddie Marsman, twee van onze vaste klanten, doen al geruime tijd gezamenlijk onderzoek naar het werk van enkele historische (Oost) Groninger fotografen. Tijdens dit onderzoek deden ze eind vorig jaar in de collectie van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag een bijzondere vondst: een album met 14 foto’s dat op 24 juni 1892 geschonken bleek te zijn aan de jonge koningin Wilhelmina, bij haar eerste bezoek aan stad en provincie Groningen.

De tweede verrassing was de naam van de maker van de foto’s: Friedrich Julius Von Kolkow (1839- 1914), in het laatste kwart van de negentiende eeuw met afstand de meest gerenommeerde fotograaf in en van de stad. Het album was een geschenk van de Harddraverij-Vereeniging Groningen; het werd overhandigd bij de komst van Wilhelmina en haar moeder koningin-regentes Emma aan de drafbaan bij De Punt, die in luttele maanden speciaal met oog op hun komst naar Groningen (21-24 juni) was aangelegd.

De afgelopen maanden hebben Wierts en Marsman verder onderzoek gedaan naar het album en de achtergrond ervan. Op één uitzondering na bleken alle foto’s ‘nieuw’ te zijn: tot op heden zijn ze nergens anders aangetroffen - niet als originele afdruk, niet in drukwerk en evenmin in de collectie van een ander archief. In Groningen was de kennis omtrent het bestaan van het album in de loop der jaren verloren gegaan.

Ter gelegenheid van Koningsdag 2018 zijn de foto’s - elf stadsgezichten van Groningen en drie opnames gemaakt op en rond drafbaan De Punt - nu voor het eerst sinds 125 jaar weer in Groningen te zien: in een gezamenlijke expositie bij ons in de winkel én bij antiquariaat Berger en De VriesPelsterstraat 27-29.

Wierts en Marsman scheven voor deze gelegenheid een uitgebreide toelichting over de foto’s, de fotograaf, de schenker en de aanleiding. Hun vouwblad van zes pagina’s bevat ook een bijdrage van Mieke Jansen, conservator fotografie van de Koninklijke Verzamelingen.

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
www.godertwalter.nl
info@godertwalter.nl

in samenwerking met 

Antiquariaat Berger & De Vries 
Pelsterstraat 27-29
9711 KH Groningen
050 318 8591
www.bergerendevries.nl
info@bergerendevries.nl

Tot en met 26 mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten