20 feb 2017

Nieuw Licht: Daan Rovers (30/03)

Op donderdag 30 maart vindt de volgende bijeenkomst plaats van de debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk. In deze aflevering presenteert Daan Roovers haar pamflet Mensen maken - Nieuw licht op opvoeden

Het adagium van de hedendaagse ouder is: vrijlaten, kinderen zelf laten bepalen wat ze willen, niet pushen, maar faciliteren om zoveel mogelijk kansen voor ze open te houden. Maar worden kinderen en jongvolwassenen daar niet overspannen van? Als je alles kan en mag, wat moet je dan doen? 

Jean Jacques Rousseau 
De 18e-eeuwse filosoof Jean Jacques Rousseau wordt vaak gezien als de aanstichter van deze vrije opvoedmethode. ‘Alles is goed zoals het uit de handen van de Schepper komt, alles raakt verdorven in de handen van de mens’, schreef hij in zijn Emile, ou de l’éducation uit 1762, waarschijnlijk het beroemdste boek over opvoeding ooit. Dus moet je als opvoeder je handen er zoveel mogelijk vanaf trekken: het kind lekker zelfs alles laten ontdekken. Toch meent Daan Roovers dat juist Rousseau ons kan helpen bij onze hedendaagse opvoedimpasse. ‘Leven, dat is het vak dat ik hem wil leren’, schreef Rousseau namelijk ook, en is dat niet precies wat we vandaag de dag nodig hebben?

Daan Roovers

Daan Roovers is voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, debatvoorzitter in De Rode Hoed, programmamaker bij omroep Human en trainer bij de Denkacademie. Samen met René Gude schreef zij Kleine geschiedenis van de filosofie. Ze doceert aan de School of Life en aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde geneeskunde en filosofie in Nijmegen.




De bedenkers van Nieuw Licht
Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken. 

Coen Simon (1972) is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Hij werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles. 

Entree: € 7,50
Kaarten zijn online en in de boekhandel verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten