2 okt 2016

Historische reeks: Bronja Prazdny over Verloren taal (10/10)

De Groninger Forum Bibliotheek organiseert in samenwerking met boekhandel Godert Walter een reeks over historische boeken. De tweede bijeenkomst vindt plaats op maandag 10 oktober als auteur Bronja Pradzny te gast is om te spreken over haar boek Verloren taal, een zoektocht naar haar familie. Zij wordt deze avond geïnterviewd door Stefan van der Poel van de RUG.

Over Verloren taal
Bronja Prazdny is het kind van vluchtelingen. Haar vader en moeder verlieten hun geboorteland Tsjechoslowakije eind jaren zestig en ontmoetten elkaar in Bilthoven op een cursus Nederlands voor anderstaligen. Ook haar grootouders ontvluchtten Tsjechoslowakije: eerst samen voor de nazi's, na de oorlog vluchtte haar opa opnieuw, nu voor de communisten. Bronja is geboren in Nederland, maar dat al dat vluchten zijn sporen nalaat, is evident. Ze voelt zich anders, ze ziet er anders uit. Ze vermoedt dat dit ook te maken heeft met het feit dat ze joods is - maar eigenlijk weet ze helemaal niets van het Jodendom, net zoals zij amper iets weet over haar familie. In Verloren taal gaat Bronja naar hen op zoek, in Engeland, Israël, Tsjechië en Amerika. Het is een beeldende geschiedenis van een onthechte familie en een ontroerend onderzoek naar wat identiteit eigenlijk is.


De data van de resterende drie bijeenkomsten zijn:

Maandag 10 oktober: Bronja Prazdny - Verloren taal; een zoektocht naar mijn familie; interviewer Stefan van der Poel

Maandag 12 december: Willem Schackman - Kinderkolonie. De wezen van Veenhuizen; interviewer Douwe van der Bijl

Maandag 9 januari: Vanwege een afzegging volgt een nadere aankondiging.

De avonden duren steeds van 20-22 uur en de schrijvers van de boeken zullen deze avond worden geïnterviewd. Het cursusgeld bedraagt 50 euro (passe-partout) of 15 euro (per avond). Meer informatie over aanmelding e.d. vindt u op de website van de Groninger Forum Academie. De eerste avond vond plaats op maandag 26 september toen Doeke Sijens Machiel Bosman interviewde over diens boek Roofkoning, dat genomineerd is voor de Libris Geschiedenisprijs.


Plaats: 
Groninger Forum Bibliotheek
Oude Boteringestraat 18
9712 GH Groningen
050 368 36 83

Geen opmerkingen:

Een reactie posten