20 okt. 2015

Avond over Helmuth Plessner (9/11)

Op maandag 9 november organiseert boekhandel Godert Walter een avond over de voormalige Groninger hoogleraar Helmuth Plessner. Te gast zijn zijn biografe Carola Dietze en de vertaler Marten de Vries. De avond begint om 20 uur en vanwege de beperkte ruimte is reservering gewenst: in de winkel, via info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

Helmuth Plessner

De Duitse filosoof en socioloog Helmuth Plessner (1892-1985) is een van de boeiendste intellectuelen uit de twintigste eeuw. Hij leverde een essentiële bijdrage aan de wijsgerige antropologie en de sociologie. Tijdens de Weimarrepubliek keerde Plessner zich tegen de radicale ideologieën van links en rechts. Nadat hij in 1933 als ‘half-jood’ van de universiteit van Keulen werd verwijderd, emigreerde hij naar Nederland en doceerde er aan de universiteit van Groningen, totdat hij in 1943 door de Duitse bezettingsmacht opnieuw werd ontslagen. De laatste oorlogsjaren moest hij onderduiken.

Na de oorlog kreeg Plessner eerst zijn Groningse leerstoel terug en daarna, in 1951, werd hij benoemd als hoogleraar in het Duitse Göttingen. Hij werd vooral bekend door zijn in ballingschap geschreven boek Die verspätete Nation, een historische analyse van de vraag waarom Duitsland vatbaar was voor het nationaal-socialisme. Zijn gedachtegang zou na de oorlog veel invloed krijgen.

Over de biografie: 'Magistraal werk dat hopelijk de aandacht voor deze nog altijd actuele filosoof verder zal aanwakkeren.', Taede Smeder, NBD Biblion

Lees hier meer over Hellmuth Plessner.

Biografe Carola Dietze


Carola Dietze (1973) ontving voor haar Plessner-biografie de Hedwig-Hintze-Preis 2006 van het Verband der Historikerinnen und Historiker Deutschlands. Zij studeerde geschiedenis, sociologie, filosofie en slavistiek aan de universiteiten van Göttingen, Cambridge, Groningen en Sint-Petersburg. Tegenwoordig werkt ze aan de Justus-Liebig-universiteit in Giessen.


Vertaler Marten de Vries


Marten de Vries (1950) is literair vertaler Duits. Over zijn persoon en vertalingen leest u meer op zijn weblog.


Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl

Datum: maandag 9 november
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Voertaal: Duits/Nederlands
Toegang: gratisGeen opmerkingen:

Een reactie posten