Zoals eerder onze voorganger Erik Kweksilber heeft gedaan met bijzondere boeken waar hij van overtuigd was dat het boek een brede lezerskring verdiende, bieden wij deze maand het boek Misschien Esther van Katja Petrowskaja in de actie 'Niet goed, geld terug' aan. Dit aanbod geldt eveneens voor de Duitstalige uitgave Vielleicht Esther.
Over het boek
Verbijsterd, zo voelt Katja Petrowskaja zich als ze aan haar familie denkt. De meeste leden ervan leven alleen voort als naam, slechts een handjevol heeft de twee ergste rampen van de twintigste eeuw overleefd, het stalinisme en het nazisme. Petrwoskaja probeert haar verkruimelde familie te redden van een naamloos verleden, ze schraapt via gesprekken, archiefonderzoek en reizen stukjes en beetjes bijeen van wat ook háár geschiedenis is. Ze probeert er een samenhangend geheel van te maken en legt daarbij het ene na het andere drama vast, van showprocessen onder Stalin tot de gruwelijke moordpartij door de nazi's in het ravijn Babi Jar in Kiev. En zo geeft ze de mensen die er niet langer zijn een gezicht.
Katja Petrowskaja
Katja Petrwoskaja werd in 1970 in Kiev geboren. Ze studeerde in Tartu (Estland), Moskou, New York en San Francisco. Sinds 1999 woont en werkt ze in Berlijn - en schrijft ze in het Duits. Misschien Esther is haar debuut, onder andere bekroond met de belangrijkste debuutprijs in het Duitse taalgebied, de Ingeborg Bachmannprijs. Het boek is al in twintig talen vertaald en werd een grote bestseller in Duitsland. Vertaald door W. Hansen.
Optredens in de media (keuze)
3SAT, Leipziger Buchmesse 2014
Uitreiking van de Aspekte-Literaturpreis (ZDF)
Interview met Tzum
Geen opmerkingen:
Een reactie posten