26 jun 2015

Shortlist Europese literatuurprijs

De shortlist van de Europese literatuurprijs is bekendgemaakt. Uit de longlist van 20 zij de volgende zes boeken genomineerd voor deze prijs:

Rafael Chirbes, Aan de oever uit het Spaans, uit het Spaans vertaald door Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal (Meridiaan)

Jenny Erpenbeck, Een handvol sneeuw, uit het Duits vertaald door Elly Schippers (Van Gennep)

António Lobo Antunes, Als een brandend huis, uit het Portugees vertaald door Harrie Lemmens (Ambo Anthos)

Yasmina Reza, Gelukkig de gelukkigen, uit het Frans vertaald door Eef Gratama (De Bezige Bij)

Michaïl Sjisjkin, Venushaar, uit het Russisch vertaald door Gerard Cruys (Querido)

Sarah Waters, De huisgenoten, uit het Engels vertaald door Sjaak de Jong, Nico Groen en Marijke Versluys (Nijgh en Van Ditmar)

De boeken beschrijven Europa en haar weerbarstige geschiedenis, het dictatoriale verleden van Portugal en Spanje sijpelt door in de levens van de personages van Chirbes en Lobo Antunes die in het eerste geval ook nog de dreun van de economische crisis van 2008 moeten zien te verwerken. In Een handvol sneeuw is strekt het historische besef verder dan de Duitse landsgrenzen en komt de hoofdpersoon in haar verschillende levens in Wenen, Moskou en Berlijn, zo wordt de Europese geschiedenis van de 20ste eeuw op persoonlijke wijze verwoord. In Venushaar van Michaïl Sjisjkin, een boek dat draait om verhalen, gaat het om de getuigenissen van Russische migranten, en wordt via hen een stuk van de recente Russische geschiedenis getoond. Ook in de roman van Sarah Waters drenkt het historische besef door, en wordt een meeslepend beeld geschetst van Zuid-Londen anno 1922. Alleen Gelukkig de gelukkigen heeft zich niet expliciet in een tijdbestek geworteld, maar onderzoekt relaties van achttien personages en hun streven geluk.

Godert Walter is een van de vijftien boekhandels die zijn bijdrage heeft geleverd aan de nominaties. In de winkel vindt een plank met de geselecteerde titels. Meer informatie over de Europese literatuurprijs leest u op:

De prijs wordt op 5 september uitgereikt, de winnaar wordt al eerder bekendgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten