10 jun 2015

A.L. Snijders bij Godert Walter (21/06)


Wij zijn zeer verheugd dat wij wederom A.L. Snijders, op zondag 21 juni om 15.00 uur, in onze winkel mogen verwelkomen. De vorige keren waren het zeer geanimeerde en drukbezochte bijeenkomsten en wij raden u dan ook aan om tijdig te reserveren.

Libelleman is het nieuwste boek van A. L. Snijders dat deze week is het verschenen. Het bevat de van Snijders bekende zeer korte verhalen (zkv’s). Snijders schreef deze verhalen in 2013 en 2014. Veel thema’s zijn vertrouwd: stad en land, literatuur, kinderen, dieren, tao, taal en filosofie; de laatste jaren treedt Snijders steeds vaker op in boekhandels en op festivals, soms met musici – ook daarover gaat het in deze nieuwe zkv’s. Een aantal verhalen werd voorgelezen bij KRO De Ochtend van 4, aanvankelijk dinsdagochtend bij Margriet Vroomans, tegenwoordig op zondagochtend bij Niels Heithuis. De bundel is geïllustreerd door Y. Sweering en verkrijgbaar zowel als paperback (€ 22,50) als in een gebonden editie (€ 34,50).

De middag wordt ingeleid door Anne Bergsma, literatuurkenner, Snijders-liefhebber en klant van de winkel. Vanwege beperkte ruimte gelieve u aan te melden onder vermelding van uw naam onder: info@godertwalter.nl.

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl

Datum: zondag 21 juni
Aanvang: 15.00 uur (inloop 14.45 uur)
Toegang: € 3,50

Ter introductie het titelverhaal van de laatste bundel:

DE LIBELLEMAN verscheen een of twee zomers geleden als passant bij ons huis en is sindsdien een regelmatige gast. Ik geef hem deze naam omdat hij libellen fotografeert onder ongekende omstandigheden. Hij staat een halve nacht tot zijn nek in een inktzwarte bosvijver met de camera in zijn linkerhand en een felle lamp in zijn rechter. Als bewijs laat hij de nachtfoto’s van de libellen zien. Ik voel me opgelucht, want ik houd van de naakte waarheid, de foto’s bevestigen het gesproken woord. Het onbekende leven ontvouwt zich niet volgens de lineaire regel van de tijd. Wat veertig jaar geleden plaatsvond hoeft niet eerder verteld te worden dan de gebeurtenissen van gisteren. Gisteren fietsten we door het bos naar de brievenbus. Het is niet meer nodig met een vulpen een brief te schrijven en hem onder een zegel te versturen naar je geëmigreerde vriend van de lagere school of het onvergetelijke buurmeisje dat maar een jaar in dezelfde straat woonde. Het is ook dwaas te fantaseren over je brief in de posttrein die in de nacht langs boerenhoeven met slapende honden rijdt, er wordt geen post meer over het spoor vervoerd. Alles is ongemerkt achter je rug veranderd, alleen in je hoofd bestaat het verleden nog zoals het was. Maar ook als de noodzaak verdwenen is, kun je het blijven doen, ik schrijf nog wel eens een brief. Toen de brief van gisteren in de bus gevallen was, bleven de libelleman en ik nog even praten. Hij vertelde me dat hij ooit als goudsmid voor een weddenschap een zeer klein doosje met een scharnierende deksel had gemaakt, een kubus van een millimeter. Ik kon mijn oren niet geloven, maar ik had het goed verstaan, hij zou het bij zijn volgende bezoek meenemen. Naar huis fietsend mompelde ik ‘dat kan niet dat kan niet dat kan niet’, maar daar staat tegenover dat ik de libelleman nooit op een leugen betrapt heb. Er is een kans dat dit verhaal een vervolg krijgt.


Bron: http://www.afdh.nl/boeken/de-libelleman.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten