8 feb. 2015

03:20:13 – Foto-expositie Carina Dolfing


Wat ging er door hun hoofd op het moment dat het toestel werd geraakt? Die vraag vormde het uitgangspunt voor fotografe Carina Dolfing bij het maken van de fotoserie 03:20:13 die handelt over de vliegramp met de MH17. Bij de ramp die plaatsvond op 17 juli vorige jaar kwamen 298 mensen om het leven – waaronder vier van haar familieleden.

03:20:13 werd een zeer persoonlijk document waarin Dolfing vormgeeft aan haar ervaringen en verdriet in de maanden na de ingrijpende gebeurtenis. Haar serie bestaat uit 36 foto’s die zijn gerangschikt naar het tijdstip 13:20:03 – het moment waarop het contact met het vliegtuig werd verbroken. Om aan te geven dat haar fotoreeks een reconstructie is, veranderde ze de volgorde van de samenstellende getallen.

Dolfing: 'Als fotograaf ben je altijd afhankelijk van een moment. Maar bij deze gebeurtenis kun je je van het allesbeslissende moment enkel nog maar een voorstelling vormen. Die voorstelling geef ik vorm in mijn foto’s. Het is een reconstructie van een waargebeurd maar voor de nabestaanden denkbeeldig moment. Die foto’s combineer ik met beelden die ik maakte in de weken en maanden erna, op momenten die me onwillekeurig juist aan Het Moment deden denken.'

Dolfing (35) studeerde in december vorig jaar met haar project af aan de Fotoacademie Amsterdam. Samen met werk van de andere afgestudeerden was het twee weken te zien als onderdeel van de eindexamenexpositie in de Groningse Galleria Unexpected. Wie de presentatie, die ook landelijk de aandacht trok, vanwege de kerstvakantie toentertijd heeft gemist, krijgt nu een herkansing in Galerie Eén-hoog, boven boekhandel Godert Walter.

De bijzondere maquette voor het boek waaraan de fotografe werkt, maakt tevens onderdeel uit van de expositie. Voor de gelegenheid toont Dolfing ook enkele nieuwe, niet eerder gepubliceerde foto’s.

Galerie Godert Walter Eén-hoog (boekhandel Godert Walter)
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen

Openingstijden:
maandag: 13-18 uur
dinsdag – vrijdag: 10-18 uur
zaterdag: 10-17 uurGeen opmerkingen:

Een reactie posten