25 okt. 2014

Boekpresentatie: Het speelveld van de vrijheid

Jasper Schaaf
Op dinsdag 9 december 2014 zal van 20.00-22.00 uur de boekpresentatie van 'Het speelveld van de vrijheid' door Jasper Schaaf plaatsvinden bij boekhandel Godert Walter. 

Op het programma staan een introductie op het boek door uitgever Jenny van der Laar van uitgeverij Damon, de bevindingen van de Groninger SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk, een kort verhaal van de schrijver, gevolgd door een interview met de schrijver door de filosoof Jeroen Bartels.
Over het boek 'Het speelveld van de vrijheid - Spinoza, Marx, overwegingen over vrijheid en macht'


Van Marx is bekend dat hij de ‘proletariërs van alle landen’ opriep zich te verenigen. Hij was echter niet de eerste die ervan uitging dat ‘in vereniging’ vrijheid en macht kunnen groeien. Veel eerder schreef Spinoza al dat wanneer mensen zich in nood verenigen, zij samen meer rechten hebben.
Dit boek bevat twee essays over vrijheid en macht. Het eerste gaat over de waardering en mogelijke tekortkomingen van Marx’ visie op vrijheid. Verhelderend voor dat laatste is het debat met Bakoenin en de anarchisten van Marx’ tijd.

Ook in het tweede essay over het Speelveld van de vrijheid staat Marx’ denken centraal. Daarnaast wordt vanuit Spinoza’s filosofie naar vrijheid gekeken. In de bredere context spelen Aristoteles, Machiavelli en Hegel een rol. De politieke filosofie van Marx en Spinoza levert gezichtspunten op voor praktisch handelen en de vrijheidsgraden daarvan. Hun fundamentele visies over de samenhang van macht en vrijheid zijn verhelderend om in de overvloed van dagelijkse nieuwsfeiten te bedenken waar het eigenlijk om gaat.Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23

Datum: dinsdag 9 december
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang gratis

De boekpresentatie is inmiddels volgeboekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten