11 nov 2023

Thijs Lijster over de Frankfurter Schule (19/12)


Update 19 december: deze avond is volgeboekt.

Op dinsdag 19 december is schrijver-filosoof Thijs Lijster te gast in Kunstlievend Genootschap Pictura om het Elementaire deeltje 'Frankfurter Schule' ten doop te houden. Deze boekpresentatie wordt in samenwerking met uitgeverij Athenaeum - Polak & van Gennep en boekhandel Godert Walter georganiseerd. Thijs Lijster zal worden geïnterviewd door Coen Simon, hoofdredacteur van Filosofie Magazine. 
De avond begint om 20.00 uur - inloop vanaf 19.30 uur - en vanwege beperkte ruimte verzoeken wij u te reserveren in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

Thijs Lijster
Thijs Lijster studeerde filosofie in Groningen en New York en promoveerde in 2012 cum laude op een proefschrift over de filosofen Walter Benjamin en Theodor Adorno. Hij is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder was hij werkzaam aan de universiteiten van Amsterdam en Antwerpen.
Lijster publiceert regelmatig in kranten en weekbladen als De Groene Amsterdammer en schreef onder meer de essaybundels De grote vlucht inwaarts (2016) en Kijken, proeven, denken (2019) en het pamflet Verenigt U! Over arbeid in de 21ste eeuw (2019). In 2022 verscheen zijn boek Wat we gemeen hebben. Een filosofie van de meenten bij De Bezige Bij. Hij ontving diverse prijzen, waaronder de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek, de Boekman dissertatieprijs en de essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde.


Coen Simon

Coen Simon (1972) is hoofdredacteur van Filosofie Magazine en mede-oprichter van de  filosofische denktank Nieuw Licht. Hij studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in de filosofische antropologie met een studie naar het allermenselijkste fenomeen: het lachen. Met zijn essays in Filosofie Magazine, NRC, Trouw en De Correspondent ontzenuwt hij, het liefst een beetje geestig, hedendaagse dogma’s en clichés. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Wachten op geluk, Filosoferen is makkelijker als je denkt en Oordeel zelf. Hij won in 2012 de Socratesbeker met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.’ Zijn werk is in vertaling verschenen in onder meer Duitsland, Kroatië en Spanje.Frankfurter Schule
De invloed van de Frankfurter Schule, een groep Joods-Duitse intellectuelen die onder anderen bestond uit Theodor W. Adorno, Max Horkheimer, Erich Fromm, Herbert Marcuse en Walter Benjamin, op de hedendaagse filosofie en cultuur kan nauwelijks overschat worden. Vandaag de dag staan deze denkers weer volop in de aandacht: rechts-radicale bewegingen zien hen als de bron van woke, politieke correctheid en andere euvels, terwijl hun scherpe kapitalismekritiek een inspiratiebron vormt voor linkse activisten. Thijs Lijster zet in deze inleiding de belangrijkste denkbeelden van de Frankfurter Schule uiteen, en gaat daarnaast in op hun inspiratiebronnen en blijvende relevantie.

Datum: dinsdag 19 december 2023
Plaats: Kunstlievend Genootschap Pictura, Sint Walburgstraat 1 9712 HX Groningen
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Toegang: gratis, reserveren gewenst: in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten