10 aug 2022

Ingeborg Nienhuis signeert (12/08)

Op vrijdagmiddag 12 augustus presenteert Ingeborg Nienhuis haar nieuwe boek Hoeze Toenbaauw, dat leest als een ode aan de Groninger binnenstad en tevens een inkijkje biedt in een studentenleven. Het boek komt uit bij Uitgeverij Vliedorp en ontstond met hulp van Stichting t Grunneger Bouk. Het omslag is vormgegeven door Mariët Visser. Vanaf 16.30 uur is Ingeborg bij Godert Walter in de Oude Ebbingestraat 53 aanwezig om haar boek te signeren.

Voorafgaand aan de boekverkoop vindt er vrijdag een Hoeze Toenbaauwtocht plaats door het centrum van Groningen, langs een aantal plekjes die het decor vormen van het verhaal in het boek. Om 14:30 start deze 'kleintje KEI' in de Tuinbouwstraat, om zo via Mamamini en een aantal horecagelegenheden uit te komen bij boekhandel Godert Walter. Wil je mee struinen? Geef het even door. Hopelijk worden in de kroegen Groningstalige liedjes gedraaid, naar goed voorbeeld van de vele laidjes waarnaar de hoofdstukken van Hoeze Toenbaauw zijn vernoemd. Vanaf 16:30 kan ieder die dat wil het boek komen kopen én laten signeren (samen voor slechts 12,50!) bij boekhandel Godert Walter in de Ebbingestraat.     

Het boek
Aaltje studeert in de stad Groningen en woont in de Tuinbouwstraat. Opgegroeid in een regenbooggezin, moest Aaltje even haar draai vinden op kamers. In Huize Tuinbouw heeft ze het naar haar zin en ze rolt van het ene in het andere avontuur. Aaltje, Aletta voor vriendinnen, zwerft regelmatig door het centrum van de Stad en gaat veel op stap met haar huisgenoten. De één heeft torenhoge ambities, de ander doet maar het liefst helemaal niks, een derde wil het iedereen naar de zin maken en dan is er ook nog een huisgenootje dat te kampen krijgt met een professor die misbruik maakt van zijn positie. Hoeze Toenbaauw is te lezen als een ode aan de Groninger binnenstad en het studentenleven.  
Ingeborg Nienhuis (1981) schrijft verhalen in de streektaal en in de standaardtaal. Als student werkte ze als columnist voor de universiteitskrant. Haar Groningse debuut Schoem of De Voarende Zoltkamper (t Grunneger Bouk, 2020) werd genomineerd voor Beste Groninger Boek. Momenteel wordt gewerkt aan een scenario van dat verhaal. Ook Nienhuis’ Nederlandse debuut Randfiguren (Ambilicious, 2021) werd goed ontvangen. In 2022 won de schrijfster de Nedersaksische schrijfwedstrijd van t Huus van de Taol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten