23 apr 2022

Boekpresentatie Anjet Daanje (12/05)

 


Update 5 mei: de presentatie is volgeboekt.

Na het grote succes van haar negende roman, De herinnerde soldaat, kijken veel lezers uit naar de volgende roman van Anjet Daanje. Anjet heeft ondanks de overweldigende aandacht voor De herinnerde soldaat in alle rust doorgewerkt en kan al na tweeënhalf jaar een nieuwe indrukwekkende roman laten verschijnen. Die krijgt de titel Het lied van ooievaar en dromedarisNaast deze roman verschijnt ook de dichtbundel Dijende gronden, het poëziedebuut van Anjet Daanje. 

Op donderdag 12 mei presenteert Daanje haar twee nieuwe boeken in Sociëteit De Harmonie. De schrijfster wordt geïnterviewd door Anne Bergsma. Boekhandel Godert Walter is aanwezig met een boekentafel. Deze presentatie is de enige publieksactiviteit die Anjet Daanje met haar nieuwe boeken onderneemt. Wel komen er interviews in diverse media. Vanwege de beperkte ruimte is aanmelding van tevoren noodzakelijk: boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl 


Het lied van ooievaar en dromedaris

Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van Het lied van ooievaar en dromedaris, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het dorpje Bridge Fowling, in Yorkshire, begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. 

De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf, zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen.

Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. Het lied van ooievaar en dromedaris borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt.

Dijende gronden

Anjet Daanjes roman Het lied van ooievaar en dromedaris en de bijbehorende dichtbundel Dijende gronden komen beide voort uit een jarenlange studie naar het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë en haar zusters, Charlotte en Anne. 

Emily Brontë werd beroemd door haar roman Wuthering Heights, maar ze schreef ook bijna tweehonderd gedichten, die net als haar roman, opmerkelijk modern waren voor hun tijd. Voor Dijende gronden koos Anjet Daanje Emily Brontës mooiste gedichten uit. Ze vertaalde ze in het Nederlands, en liet zich er daarnaast door inspireren tot het schrijven van eigen gedichten.

In haar gedichten hield Emily Brontë zich vooral bezig met de verbeelding en de dood, thema’s waartussen zij een nauw verband zag. Anderhalve eeuw later ontkom je bij het lezen van haar gedichten er niet aan ze op haar eigen vroegtijdige dood te betrekken. Dertig jaar oud was ze nog maar toen ze stierf aan tbc, een jaar na de publicatie van haar enige roman. In Dijende gronden zijn daarom ook twee gedichten opgenomen van Charlotte, die ze enkele dagen na Emily’s begrafenis schreef, in een poging haar grote verdriet te verwoorden. De bundel eindigt met een gedichtencyclus van Anjet Daanje rond de dood van Emily Brontë, afwisselend gezien vanuit het perspectief van Emily en dat van Charlotte.


Datum: Donderdag 12 mei
Plaats: Sociëteit De Harmonie, Kreupelstraat 10
Entree: €5,00, gratis voor leden van de Harmonie
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Reservering verplicht: boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten