20 sep 2017

Presentatie 'Tjerk' door Bennie Roeters (26/09)

Op dinsdagavond 26 september is Bennie Roeters te gast bij Godert Walter om zijn nieuwe roman Tjerk over de spraakmakende amateur-archeoloog Tjerk Vermaning te presenteren. Hij wordt deze avond geïnterviewd door Douwe van der Bijl. De avond begint om 20 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht om van tevoren te reserveren: in dewinkel, onder 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.

Tjerk
In de roerige jaren zestig was Tjerk Vermaning wereldwijd een fenomeen, een media-event. Aan de lopende band groef de roemruchte amateur-archeoloog in Drenthe bijzondere artefacten uit de oertijd op, daarmee de geschiedenis van ons land met duizenden jaren verlengend. Hij was van eenvoudige komaf en zeer eigengereid, wat hem in conflict bracht met de gevestigde orde. Het leidde tot geruchtmakende rechtszaken en weer veel publiciteit. 
Nu komt Bennie Roeters met de roman Tjerk over deze man, die blijkens de reacties op de eerste aankondiging nog steeds zeer verschillende emoties oproept.

Tjerk was de Drent die brutaal zijn klomp tussen de deur zette, een vlerk die de hoge heren der wetenschap uitdaagde en hen een pootje lichtte, een ruig schipperskind dat geen diploma had maar wel de duizelingwekkende geheimen kende die in de aarde verborgen liggen.

Tjerk is ook het verhaal over een man die bereid is alles op te offeren, zijn vrouw, zelfs zijn dochter, om zijn gelijk te bewijzen, namelijk dat onze geschiedenis veel, veel glorieuzer is dan we dachten.

Tegenover hem staat de onberispelijke archeoloog Hermen Hermsen die anno 2017 terugkijkt op zijn leven dat verregaand is beïnvloed door Vermaning, vanaf hun eerste ontmoeting als schooljongens in het Drentse dorp Havelte, tot dit moment.

Een roman over het verleden dat zich steeds weer transformeert.

Bennie Roeters (1952) schreef eerder scenario’s, theaterteksten en vier romans, waarvan Gagarins Engelen bekroond werd tot Beste Groninger Boek van 2010. Roeters woont en werkt in Amsterdam.


Datum: dinsdag 26 september 
Aanvang: 20 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis (reservering gewenst)


Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl

info@godertwalter.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten