22 jan 2017

Bov Bjerg - 'Auerhaus' - in Groningen (13/02)

Op maandag 13 februari is de Duitse auteur Bov Bjerg te gast in Groningen. Bov Bjerg brak na een uiterst lovende bespreking van zijn roman Auerhaus in het Literarische Quartett van het ZDF door als romanauteur en steeg hoog in de Spiegel-Bestsellerliste. Recent verscheen Auerhaus bij uitgeverij Cossee ook in Nederlandse vertaling en zal Bov Bjerg ook optreden in VPRO boeken. 

Op maandag 13 februari treedt Bjerg 's middags op voor leerlingen van het Willem Lodewijk Gymnasium en 's avonds is hij bij boekhandel Godert Walter te gast in de Lutherse kerk aan de Haddingestraat. Hij wordt geïnterviewd door Peter Groenewold, voormalig docent aan de RUG en mede-initiator van het Duits Leescafé van boekhandel Godert Walter. De avond begint om 20.00 uur en reservering is vanwege de beperkte ruimte gewenst: in de winkel, telefonisch onder 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.

Bov Bjerg
Bov Bjerg (Heiningen, 1965) is schrijver, toneelspeler, kok en cabaretier. Hij studeerde literatuur en politiek in Berlijn, Leipzig en Amsterdam. Hij organiseert verschillende spraakmakende literaire evenementen in Berlijn en schrijft voor dag- en weekbladen. In 2008 verscheen zijn debuut Deadline. Auerhaus, zijn tweede roman, staat sinds verschijnen in juni 2015 op de Duitse bestsellerlijst, er zijn inmiddels 80.000 exemplaren verkocht. In voorbereiding: De modernisering van mijn moeder. Bjerg won in 1996 de Theodor W. Adorno-Lookalike-prijs, in 2002 de Duitse cabaretprijs en in 2004 de literatuurprijs van Leipzig. Hij woont in Berlijn.

Auerhaus
Een fotoalbum waarin geboorte, school, bruiloft, werk en ziekte netjes gedocumenteerd zijn – nee, dat is niet de bedoeling, zó gaat hun leven er nooit uitzien, beloven de vrienden elkaar. De zes jongens en meisjes wonen in een oud huis dat van Frieders grootvader is geweest. Het ‘Auerhaus’, zoals de dorpelingen zeggen, omdat de scholieren de hele dag ‘Our House’ van Madness luisteren en zingen. 

De vrienden wonen hier met één doel: het leven van hun depressieve vriend Frieder redden, die maar beter wat mensen om zich heen kan hebben. En het leven, zo ontdekken ze allemaal, blijkt een stuk ingewikkelder dan gedacht, nu ze op zichzelf wonen. Elke dag weer opstaan, ontbijt maken, afwassen, badminton spelen, geld verdienen, op het eindexamen voorbereiden, en, vooral, níet het leven van hun ouders leiden. 

De verteller is druk bezig met het omzeilen van de dienstplicht, Frieder verzint de meest avontuurlijke smoesjes als hij weer met volle zakken in de dorpssuper wordt betrapt, en Harry moet zijn opleiding als elektricien afmaken in plaats van bij het station rondhangen. Waar eindigt de jeugd, en wat komt er dan? 

Bov Bjerg, schrijver en cabaretier, heeft een ‘bewonderenswaardige all-age-roman geschreven, die van de volwassen lezer de scholier maakt die hij ooit was of wenste te zijn’ (aldus het jubelende panel van het Literarisches Quartett). Met daarin al die grote vragen, waar wij levenslang mee worstelen. Maar ze zijn gesteld op zo’n manier, dat je er onmiddellijk een goed humeur van krijgt.


Bekijk hier een interview met Bov Bjerg op de Leipziger Buchmesse 2016.


Kurzinformation auf Deutsch


Am Montag, den 13. Februar wird der Bestsellerautor Bov Bjerg - 'Auerhaus '- bei uns zu Gast sein. Ab 20 Uhr wird er in der Lutherse Kerk, Haddingestraat 23 in Groningen von Peter Groenewold interviewt. Reservierungen werden gerne entgegengenommen unter 050 312 25 23 oder per Mail unter info@godertwalter.nl.  Eintritt 4 Euro, Schüler/Studenten 2 Euro, seien Sie herzlich willkommen.

Datum: maandag 13 februari
Plaats: Lutherse kerk, 
Haddingestraat 23, 9711 KC Groningen
Tijd: 20.00 (inloop 19.30)
Entree: 4 euro, scholieren/studenten 2 euro


Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
info@godertwalter.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten