18 apr 2025

Jacqueline Klooster over 'Medusa in de spiegel' (05/06)



Foto: Daan Brand

Op donderdag 5 juni is Jacqueline Klooster te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Zij wordt deze avond geïnterviewd - interviewer wordt nader bekendgemaakt - over haar onlangs verschenen boek 'Medusa in de spiegel'

De avond begint om 19.30 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Het boek
Als Medusa in de spiegel kijkt, wat ziet ze dan? Ooit was ze een monster, tegenwoordig een krachtig symbool voor het overleven van seksueel geweld. De tovenares Circe figureerde eeuwenlang als gevaarlijke heks in de marges van de Odyssee. Nu is ze een sterke vrouw met een back story en een eigen stem. En Achilles is niet langer alleen de grootste Homerische held, hij is ook gay en trans.
De laatste jaren is er een enorme kentering gekomen in hoe mythische figuren gepresenteerd worden: populaire romans daarover zijn bijna niet aan te slepen. Hoe komt dat en waarom gebeurt het nu? En wat kunnen we daarvan leren over de oudheid en over onszelf? In een reeks persoonlijke verkenningen van mythologische figuren en hun moderne transformaties laat Jacqueline Klooster lezers in een vaak verrassende, soms lichtelijk bizarre, maar altijd boeiende mythische spiegel kijken.

De auteur
Jacqueline Klooster schrijft graag over de oudheid, in zowel boeken als tijdschriften. Ze publiceerde eerder onder meer het Elementaire Deeltje Klassieke Literatuur (2017) en was een van de samenstellers van Muze, vertel (2023).
Daarnaast geeft ze als universitair docent Klassieke Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen colleges over de literatuur en cultuur van de oudheid. Een vraag die haar blijft fascineren is: hoe stellen we ons de oudheid voor, en wat zegt dat over onszelf?

Datum: donderdag 5 juni 2025
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 (inloop vanaf 19 uur)
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis

Jeroen Wielaert over 'Groningen, Stad en Ommelanden'(22/05)


Foto: Loes Noy

Op donderdag 22 mei is Jeroen Wielaert te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Hij presenteert die avond zijn boek annex reisgids 'Groningen, Stad en Ommelanden'. Jeroen Wielaert zal velen bekend zijn als verslaggever van Radio Tour de France. 

De avond begint om 19.30 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Als Utrechtse student Nederlands en beginnend verslaggever kwam Wielaert in de jaren zeventig graag in de stad Groningen. Herman Brood droeg bij aan extra bekendheid, omdat hij er tijdelijk woonde, er veel optrad en de beest uithing. Later was Wielaert als verslaggever voor NOS-Radio 1 veelvuldig in de stad om reportages te maken over tentoonstellingen in het Groninger Museum (waaronder een over Herman Brood), over Eurosonic Noorderslag, Americana-festival TakeRoot, het zomerfestival Noorderzon en de start van de Giro d’Italia (2002). 

Na zijn rondzwerfboeken over Zeeland en Friesland besloot hij op ontdekkingsreis te gaan door Groningen. Dat resulteerde in dit boek dat getuigt van zijn liefde voor Stad en Ommeland.




De auteur
Jeroen Wielaert (1956) studeerde Nederlands in Utrecht en kwam terecht in de journalistiek. Behalve voor de radio (wie naar Radio 1 luistert kent hem als verslaggever op het brede terrein van sport, kunst & cultuur en politiek) was hij werkzaam voor onder andere Wieler Magazine, de Volkskrant en Vrij Nederland. Naast boeken over de Tweede Wereldoorlog en over popmuziek schreef hij diverse boeken over wielrennen. In 2019 verscheen zijn debuutroman Oorlogsvrede.

Datum: donderdag 22 mei 2025
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 (inloop vanaf 19 uur)
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis

16 apr 2025

Onder de Vulkaan: Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt (04/05)


Zondag 4 mei zal de zevende aflevering van het zevende seizoen van Onder de vulkaan gaan plaatsvinden. De uitbarsting waarop je zit te wachten.

Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt

Eén thema, twee presentatoren, drie gasten. In hun zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar.

‘Een hellevaart als pageturner,’ schreef Trouw over Aan het einde van de oorlog van Bert Natter. De roman speelt zich af in een concentratiekamp, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Russen komen eraan. En dan raakt de jongste zoon van SS-Obersturmführer Karl Zehlendorf vermist. We volgen een dag lang 31 figuren in deze ingenieus gecomponeerde roman die de grote doorbraak betekent van Natter: in een mum van tijd werden de vertaalrechten aan diverse landen verkocht.

‘Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt.’ Deze veel geciteerde zin komt uit de roman Bezonken rood van schrijver Jeroen Brouwers, die ware hij niet dood geweest op 30 april jl. 85 zou zijn geworden. Schrijver/criticus/essayist Lodewijk Verduin stortte zich op Brouwers’ oeuvre (Eenzaamheid in eindeloos meervoud), stelde de briefwisseling tussen Brouwers en Geert van Oorschot samen, én is betrokken bij het zojuist verschenen Cahier Jeroen Brouwers, waarin hij onderhoudend verhaalt over Brouwers’ voorliefde voor filmster Nicole Kidman.

Vanaf eind jaren zestig kwamen de eerste vrouwen uit Turkije naar Nederland om hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe zagen die levens eruit? De Turks-Nederlands kunstenaar en fotografe Çiğdem Yüksel zocht het uit in haar met een Zilveren Camera bekroonde fotoproject Je moest eens weten: de expositie is nu te zien in het Fotografiemuseum Rotterdam, het gelijknamige boek is overál te zien en te lezen. Expositie en boek zijn prachtig maar werpen óók een noodzakelijk licht op een onbekend deel van onze geschiedenis!

Zondagmiddag 4 mei 15.00 uur
Grand Theatre, Grote Markt 35, 
9711 LV Groningen
€12,50 (CJP/student €10,00)
www.grandtheatregroningen.nl

[* Wil je naar deze voorstelling en ben je slecht ter been of zit je in een rolstoel? Neem dan even contact op met www.grandtheatregroningen.nl]

vormgeving: www.discoo.nl


3 apr 2025

Gillis Dorleijn en Wiljan van den Akker over 'Een nieuw geluid' (15/05)


Foto: Bob Broshoff

Op donderdag 15 mei zijn Gillis Dorleijn en Wiljan van den Akker te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Zij worden deze avond geïnterviewd door Mathijs Sanders over hun medio april te verschijnen boek 'Een nieuw geluid'.

De interviewer en de schrijvers zullen de vijf delen van het boek lichtvoetig doornemen en daarbij steeds een gedicht centraal stellen en elkaar daarover aan de tand voelen in samenspraak met de zaal. 

De avond begint om 19.30 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Het boek
Van Kloos, Gorter en Henriette Roland Holst, via A. Roland Holst, Bloem en Nijhoff tot Marsman, Engelman en Vasalis

Rond 1900 ontstaat een nieuwe poëzie en vooral een nieuw idee van poëzie. Dan komt de Beweging van Tachtig in de mode en spannen dichters, critici en essayisten zich in zich de moderne dichtprincipes eigen te maken en naar hun hand te zetten. Uitgevers, publiekstijdschriften en het literatuuronderwijs zijn drukdoende die nieuwe creaties en opvattingen te verspreiden. Zo ontstaat er een eigen literaire ruimte waarin de moderne poëzie bloeit en groeit, begeleid door talrijke, vaak felle debatten: over autonomie tegenover engagement, de (on)mogelijkheid van socialistische of christelijke poëzie, de wens eeuwige artistieke waarden te behouden en tegelijk radicaal te vernieuwen. Hoe autonoom ook, de poëzie en de literaire wereld zijn continu onderhevig aan gebeurtenissen en ideeën uit de buitenwereld: de Eerste Wereldoorlog, de dreiging van een volgende, in de maatschappij circulerende visies op gender, ras en seksuele geaardheid. Een nieuw geluid volgt de spectaculaire geboorte van de moderne poëzie in Nederland van dichtbij en levert een verrassende manier van (literatuur)geschiedschrijving.




Gillis Dorleijn
Gillis Dorleijn (1951) was hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de RUG te Groningen. Hij publiceerde over poëzie (onder meer Leopold, Nijhoff, Faverey), poëzie en muziek (Lucebert en jazz), literatuuropvattingen in institutionele context (samen met Kees van Rees, met wie hij een gelijknamig NWO-programma leidde) en over de functie van literatuur (samen met Dirk De Geest en Pieter Verstraeten). Hij stelde edities samen (Nijhoff, Du Perron) en was voorts coauteur van een veelgebruikt handboek, Literair mechaniek. Naast zijn academisch werk was hij lid van jury’s en besturen in de literaire wereld.

Wiljan van den Akker
Wiljan van den Akker (1954) studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 1985 op een proefschrift over M. Nijhoff. In 1986 werd hij uitgenodigd de leerstoel moderne Nederlandse letterkunde aan de UU te bekleden. Hij verrichtte diverse bestuurlijke taken, ook buiten de UU. Sinds 2006 publiceert hij ook fictie: twee dichtbundels (de eerste kreeg de C. Buddingh’-prijs), korte verhalen, een roman (met Esther Jansma) en vertalingen van poëzie van Charles Simic en samen met Esther Jansma werk van Mark Strand.


Foto: Bob Broshoff


Datum: donderdag 15 mei 2025
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 (inloop vanaf 19 uur)
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis

1 apr 2025

Coen Simon over 'Ik denk dat ik ben' (22/04)



Op dinsdag 22 april is schrijver-filosoof Coen Simon te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Hij wordt deze avond geïnterviewd door Han Borg over zijn onlangs verschenen boek 'Ik denk dat ik ben', een hervertelling van de meditaties van René Descartes
.
De avond begint om 19.30 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.


Het boek
Als een zeventiende-eeuwse Franse denker zich zes dagen lang terugtrekt in een stoel voor de haard en zijn gedachten de vrije loop laat gebeurt er iets wat de geschiedenis van het denken blijvend verandert. Hij doet de beroemdste ‘uitvinding’ van de filosofie: cogito ergo sum – zelfs als ik alles in twijfel trek blijft één zekerheid onbetwijfelbaar overeind, namelijk dat ik ben. De harde zekerheid van deze gedachte vormt al eeuwen een grote aantrekkingskracht, want hoe onbetwistbaar die ook is, hoe dat ‘ik’ eruitziet blijft vooralsnog letterlijk ondenkbaar.

In deze weergaloze hervertelling van Descartes’ retraite neemt Coen Simon de lezer mee naar de diepten van het menselijk verstand. Wat blijft er aan zekerheid over? Kan God eigenlijk wel bestaan? En als hij bestaat heeft hij dan sowieso het beste met mij voor? En wie is de lezer die denkt dit te lezen?


Datum: dinsdag 22 april 2025
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 (inloop vanaf 19 uur)
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis
x

15 mrt 2025

Fatena Al-Ghorra over Uittocht naar Gaza (24/03)


Op maandag 24 maart is dichter en journalist Fatena Al-Ghorra te gast om te spreken over haar boek "Uittocht naar Gaza”. De schrijfster gaat in gesprek met Lejo Siepe, bestuurslid van Groningen-Jabalya en onafhankelijk journalist.


Fatena Al Ghorra is geboren in Gaza. Zij werkte voor nieuwsagentschap Wafa. In 2009 is zij gevlucht voor Hamas. Zij woont in Antwerpen en heeft sinds 2016 de Belgische nationaliteit.
Na vijftien jaar slaagt zij erin haar familie in Gaza te bezoeken. Als drie dagen later, op 7 oktober, de hel losbarst, wil ze haar bejaarde ouders niet achterlaten. Onder een Israëlische bommenregen vluchten ze halsoverkop, haar moeder op blote voeten, naar het Al-Qudsziekenhuis. Dat wordt hun schuilplaats. Met twaalfduizend anderen blijven ze er bijna een maand. Terwijl Gaza in een ruïne verandert, zit Fatena op haar kleine vierkante meter in een gang op de vierde etage van het ziekenhuis: zonder privacy of licht. 
Het boek “Uittocht naar Gaza” bestaat uit brieven geschreven aan haar nichtje Lamar.  Daarin beschrijft zij de dagelijkse realiteit in Gaza onder de Israëlische genocide.

Boekhandel Godert Walter is aanwezig met een boekentafel.

Datum: maandag 24 maart 2025
Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19 uur
Plaats: GroenLinkspand, Coehoornsingel 87, 9711 BR Groningen
Toegang: vrij, i.v.m. beperkt aantal plaatsen aanmelden gewenst onder info@groningen-jabalya.com

11 mrt 2025

Boekenweekborrel (15/03)


De traditie van de boekenweekborrel bij Godert Walter zetten wij uiteraard graag voort: u bent op zaterdag 15 maart vanaf 16.30 uur van harte welkom aan de Oude Ebbingestraat 53 om met ons het glas te heffen. De borrel vindt plaats achter in de winkel, bij goed weer ook in de tuin.

Interview Gerwin van der Werf en Kader Abdolah in het Forum (23/03)


Tijdens de Boekenweek 2025 interviewt Esmé van den Boom op zondag 23 maart vanaf 20 uur twee gasten in het Forum: Gerwin van der Werf en Kader Abdolah. Gerwin van der Werf schreef het Boekenweekgeschenk De krater voor de Boekenweek 2025, Kader Abdollah publiceerde recentelijk Zarathustra spreekt.

Godert Walter zal deze avond aanwezig zijn met een boekentafel.
 
Het boekenweekgeschenk: De krater
Ik begreep niet dat een ruimtesonde vijfentwintig miljard kilometer kon reizen in een halve eeuw, en dat wij om de haverklap moesten tanken en niet eens meer thuis zouden komen.
Eden is met haar twee broers op weg naar een meteorietkrater, ergens in Duitsland. Ze heeft een missie: haar jongste broer redden. Benjamin heeft een depressie, Johnny een rijbewijs. Benjamin weet alles van sterren en meteorieten, Johnny weet de weg – hopelijk. En Eden? Die zit ertussenin. Altijd ertussenin.

Gerwin van der Werf
Gerwin van der Werf (1969) is schrijver, recensent en columnist. In 2010 won hij met zijn gedicht 'Misbruik' de Turing Gedichtenwedstrijd. Datzelfde jaar debuteerde hij met Gewapende man, waarna hij nog zes romans schreef. Zijn werk werd voor meerdere prijzen genomineerd, waaronder de Libris Literatuur Prijs en Beste Boek voor Jongeren. Naast fictie publiceerde hij twee bundels met columns en verhalen over het onderwijs.

Kader Abdolah
Kader Abdolah is niet alleen de schrijver van grote romans als Het huis van de moskee, Salam Europa! (longlist ECI Literatuurprijs 2017) en Voordat het laat wordt, maar ook de vertaler en bezorger van grote klassieke meesterwerken uit de wereldliteratuur, zoals De Koran, 1001 nacht en Wat je zoekt, zoekt jou, over de Perzische mysticus Rumi. 
Zijn nieuwste boek heet Zarathustra spreekt.


© Jerome de Lint fotografie


Klik hier voor de website van het Forum voor tickets en meer informatie

Naked Lunch met Edwin Rutten over 'Ome Willem' (20/03)


Op donderdag 20 maart is Edwin Rutten (Ome Willem) tussen 12.15 - 13.15 uur te gast in de Naked Lunch in het Forum om te spreken over de biografie: Dag Rakkers! Vijftig jaar Ome Willem

Auteur Geke Mateboer verwerkte een enorme hoeveelheid gegevens in tekst en beeld en interviewde Rutten vele uren in 2024. Zij zocht naar de magie van het personage Ome Willem en zijn connectie met de mens Edwin Rutten.  Zeg ‘Ome Willem’ in een willekeurig Nederlands gezelschap en de kans is bijzonder groot dat iemand begint te lachen en roept: ‘Joepie de Poepie!’ Of: ‘Lust je ook een broodje poep?’ De Ome Willem-fans ballen hun vuisten en beginnen vrolijk te zingen: ‘Deze vuist op deze vuist, en zo klim ik naar boven.’ 

Meer informatie vindt u op de website van het Forum, Godert Walter zal aanwezig zijn met een boekentafel.

8 mrt 2025

Literaire Salon Kloosterburen: Marjoleine de Vos (16/03)

Op zondag 16 maart treedt Marjoleine de Vos om 15.00 uur op in de Nicolaaskerk in Kloosterburen. Godert Walter zal aanwezig zijn met een boekentafel.

Marjoleine de Vos (1957) is columnist bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over kunst, filosofie, literatuur en koken. Sinds haar eerste poëziebundel, Zeehond graag, verscheen in 2000 publiceerde ze verschillende bundels bij Uitgeverij Van Oorschot, die alle zeer goed werden ontvangen. Het wandelessay Je keek te ver, dat verscheen in de reeks 'Terloops', werd eveneens een succes. Ze publiceerde onlangs nog twee korte essays in boekvorm, En steeds is alles er, over missen en herinneren en Zo hevig in leven, over sterfelijkheid.

Tijdens deze Literaire Salon vertelt Marjoleine de Vos over haar werk, leest daaruit voor en beantwoordt vragen van het publiek. Hans ter Heijden, oud-docent Nederlands en culturele kunstzinnige vorming op de RSG Ter Apel, zal haar kort interviewen. 

Voor meer informatie en kaarten verwijzen wij naar de website van de Nicolaaskerk in Kloosterburen.

6 mrt 2025

Bart Adjudant presenteert nieuwe bundel (27/03)


Op donderdag 27 maart a.s. vindt bij Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen de presentatie plaats van Een vers is als een vat gedestilleerd, de nieuwe bundel van Bart Adjudant. De avond begint om 20 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren in de winkel, via info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

Voorafgaand aan de aanbieding van het eerste exemplaar aan Jean Pierre Rawie zullen de dichters Jaimy Hindriks en Kasper Peters kort voordragen, afgewisseld door liedjes van ‘cabareteske troubadour’ Melvin Bonnet. 

Godert Walter is deze avond aanwezig met een boekentafel.



Bart Adjudant
Bart Adjudant is een bekroonde light verse-dichter uit Groningen. Zijn werk staat in de traditie   van Drs. P. en Driek van Wissen: speels en verrassend en tegelijkertijd vormvast binnen de zelfopgelegde grenzen van uiteenlopende versvormen. In oktober 2024 won Bart Adjudant het Nederlands Kampioenschap Light Verse-dichten, Lichtvoetig VIII. Hij is wijkdichter van de Groningse Oosterparkwijk. In maart 2025 zal bij Uitgeverij Liverse de bundel ‘Een vers is als een vat gedestilleerd’ verschijnen.

Eerdere publicaties
Van zijn hand verschenen in eigen beheer de publicaties 5 kwartalen, Kapsoones, 18 gedichten en onlangs de sonnettenkrans Wie schrijft er tegenwoordig nog sonnetten? Verder werd werk van hem opgenomen in de bundels Er is light! (uitgave Het vrije vers, 2020) Lichtvoetig IV t/m VIII, (uitgaven van NK Light Verse 2020 t/m 2024), Topo (red. Peter Knipmeijer, 2023), de sonnettenkransenkransen Problemen, dingen, zooi en tribulaties en Sportgedichten (beide red. Bas Jongenelen) en in de Light Verse-special van literair tijdschrift Ballustrada, nr 37/1-2.

Publieke en online optredens
Bart Adjudant heeft een trouwe schare volgers opgebouwd, ook al door zijn vaste online aanwezigheid en regelmatige publieke optredens. Zo plaatst hij sinds 2017 op een speciale Facebookpagina dagelijks minstens één gedicht. Ook verzorgt hij sinds 2020 op zaterdag het dagelijkse snelsonnet op gedichten.nl en op YouTube leest hij iedere zondag light verse of andere vormvaste poëzie voor ‘uit zijn boekenkast’ en op woensdag een gedicht van hemzelf. Daarnaast plaatst hij al lang regelmatig werk op de website Het vrije vers. 
Op (voornamelijk noordelijke) poëziepodia draagt hij geregeld eigen werk voor. Hoogtepunten waren de uitnodigingen om voor te dragen tijdens de Lichte Gedichtendag 2023 en de Driekdagen van 2023 en 2024. 

Bijzondere waardering in 2024
Voordat hij Nederlands Kampioen Light Verse-dichten 2024 werd, was hij eerder in 2024 al een van de genomineerden bij de 28e Willem Wilmink Dichtwedstrijd. Verder selecteerde Freek de Jonge dit jaar een gedicht van Bart Adjudant om aan te bieden aan Kamervoorzitter Bosma.

Datum: donderdag 27 maart 2025
Plaats: Kunstlievend Genootschap Pictura, Sint Walburgstraat 1 9712 HX Groningen
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Toegang: gratis, reserveren gewenst in de winkel, via info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

25 feb 2025

Crowdfunding restauratie gaat van start (01/03)


In het kader van de restauratie van het pand van Godert Walter starten we op zaterdag 1 maart de aangekondigde crowdfundingactie. Doel van de restauratie is het weer in de oorspronkelijke staat brengen van het interieur van het monumentale winkelpand .

Klik hier voor de link naar onze crowdfundingpagina bij Voordekunst.


In het Dablad van het Noorden van dinsdag 25 februari verscheen een artikel over de restauratie.





21 feb 2025

'Reizende' fototentoonstelling Peter Terrin

Foto: Stefaan Temmerman

In januari verscheen het boek Nog lang geen winter  van Peter Terrin. Daar is tevens een bijzondere 'reizende' tentoonstelling met foto's van Peter Terrin zelf bij gemaakt, die onder meer bij Godert Walter is te zien.

In de roman verbindt Terrin realisme met intrigerende 'what if'-elementen. Je zou de roman kunnen omschrijven als Grounded SciFi. Dit genre doet momenteel opgang, ook binnen de literatuur, zie de recente winnaars van de Libris-, de Booker- en de Boekenbonprijs.

Een tweede opvallend element in de roman is het feit dat het hoofdpersonage fotograaf is. Niet alleen is de foto op de boekcover Terrins hand, hij profileert zich sinds 2022 ook publiekelijk als fotograaf: hij nam deel aan de kunstriënnale GIST in de Zennevallei, waar hij resideerde en werk toonde in het Huis van Herman Teirlinck. Hij gaf ook interviews, onder andere in De Standaard, over zijn tweede grote liefde, de fotografie, die zich kan meten met zijn schrijvende oeuvre waar het zorgvuldigheid, gevoeligheid en esthetiek betreft.

Terrin is op residentie in zijn eigen roman gegaan en heeft een aantal foto's gemaakt, geïnspireerd op zijn nieuwe roman. Deze zijn te bewonderen in vier Nederlandse en vijftien Belgische boekhandels. Zo is een Nog lang geen winter-expositie ontstaan waarvan een van de foto's bij ons is te zien.


Alle deelnemende boekhandels

Boekhandel Roelants, Van Broeckhuysenstraat 34 - Tweede Walstraat 7, 6511PJ Nijmegen

Boekhandel van Rossum, Beethovenstraat 32, 1077JH Amsterdam

Kennemer Boekhandel, Kleverparkweg 3, 2023CA Haarlem

Boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53, 9712 HC Groningen

Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, 3600 Genk (België)

Boekhandel De Reyghere, 8000 Brugge (België)

Brugse Boekhandel, Dyver 2, 8000 Brugge (België)

Letters en Co, Markt 1, 9800 Deinze (België)

Boekhandel Replica, Scheldestraat 61, 1080 Brussel (België)

Boekhandel Walry, Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent (België)

De Groene Waterman, Antwerpen (België)

Boekhandel Het Voorwoord, Noordstraat 2 bus 3, 2220 Heist-op-den-Berg (België)

Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, 2800 Mechelen (België)

Boekhandel Beatrijs, Hoogstraat 37, 9700 Oudenaarde (België)

Boekhandel BOEK!, Melkstraat 4, 1500 Halle (België)

Boekhandel Corman, Oostende (België)

Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel (België)

Boekhandel Raaklijn, 8000 Brugge (België)

Boekhandel Grim, Maastrichterstraat 83, 3500 Hasselt (België)



20 feb 2025

Boekenweek 2025: Literaire pubquiz bij Godert Walter (18/03)


Wie schreef de roman Nicholas Nickleby? Welke auteur werd bejubeld als 'de Groningse Nabokov'? Wie is de komende huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen? Wie wint de G.W. Hoofdprijs?

Op dinsdag 18 maart organiseert boekhandel Godert Walter/Walter's Bookshop in het kader van de Boekenweek 2025 de vijfde literaire pubquiz. Deze inmiddels legendarische wedstrijd vindt plaats in Walter's Bookshop, Oude Kijk in 't Jatstraat 10. U kunt zich inschrijven als team van maximaal vijf personen, maar ook individueel. U wordt dan gekoppeld aan andere personen. Er kunnen maximaal zeven teams van vijf personen deelnemen. Opgave kan in de winkel, per mail via info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

Datum: dinsdag 18 maart
Plaats: Walter's Bookshop, Oude Kijk in't Jatstraat 10
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Kosten: vrijwillige bijdrage
Opgave: in de winkel / info@godertwalter.nl / 050 312 25 23

14 feb 2025

Onder vulkaan: Als ik toch eens rijk was! (09/03)


Eén thema, twee presentatoren, drie gasten. In hun zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar.

Aflevering #5: Als ik toch eens rijk was!

‘Je zou willen dat ambtenaren, politici en andere potentiële medemensen dit boek in hun kerstpakket vinden,’ dat schreef Marja Pruis over Het verhaal van mijn schaarste van Marieke Groen, een memoir dat op veel lijstjes genoemd werd als een van de beste boeken van 2024.Hoe kun je prachtig, humoristisch en schrijnend schrijven over gebrek aan geld? Marieke Groen kan het.


Om de spannende verhalen achter de roof van tientallen Van Goghs te achterhalen dook journalist Lex Boon in internationale archieven, won hij informatie in bij musea en sprak hij met kunstdetective Arthur Brand én met voormalig kunstdieven. Boon schreef al meerdere goed ontvangen boeken maar met De gestolen Van Goghs trekt hij pas echt volop de aandacht: wie wil nu niet weten hoe het schilderij De lentetuin terug naar Groningen kwam?


De schilderijen van Jan Mankes (1889-1920) blijven populair. Op dit moment is er in Museum Arnhem en Museum Belvédère zelfs een duotentoonstelling over zijn werk te zien. Daarbij verscheen de rijk geïllustreerde publicatie Jan Mankes - Mooie dingen zijn zoo eenvoudig. Eén van de inleiders van dat boek en directeur van Museum Belvédère, Han Steenbruggen, zal ons meenemen in zijn fascinatie voor de schilder.



Datum: zondagmiddag 9 maart 15.00 uur
Plaats: Grand Theatre, Grote Markt 35, 9711 LV Groningen
Entree: €12,50 (CJP/student €10,00)
Klik hier voor meer informatie.


[* Wil je naar deze voorstelling en ben je slecht ter been of zit je in een rolstoel? Neem dan even contact op met www.grandtheatregroningen.nl]

4 feb 2025

Rob de Kam over Vlucht of avontuur (20/02)


Op donderdag 20 februari a.s. vindt bij Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen de presentatie plaats van Vlucht of avontuur?, een boek over het roerige leven van de Oudewaterse architect M.C. van Wijngaarden (1855-1923). Journalist Thereza Langeler zal auteur Rob de Kam interviewen over zijn boek en er is een muzikale bijdrage van Abel de Kam.

Godert Walter is deze avond aanwezig met een boekentafel.

Het boek
Fascinerende dagboekfragmenten uit de Boerenoorlog vormden het beginpunt van de zoektocht van de Groninger journalist en historicus Rob de Kam naar Martinus Cornelis van Wijngaarden. Het in de vergetelheid geraakte familielid bleek een overgrootvader met een bijzonder levensverhaal. Ooit was hij als wethouder, architect en gereformeerd voorman een gezien man in het stadje Oudewater. Totdat hij op een dag in augustus 1896 plots van de aardbodem verdween met achterlating van zijn vrouw en kinderen. Pas maanden later dook hij weer op in Zuid-Afrika.

Wat hij in Oudewater en omgeving tot stand bracht, waarom hij zo plotseling vertrok en in Zuid-Afrika belandde, dat zijn vragen waarop dit boek een antwoord geeft met een persoonlijk relaas. Een verhaal over extreme kindersterfte in Zuid-Holland en Utrecht, de schoolstrijd, schaamte en het gevecht van de Boeren in Zuid-Afrika tegen het decor van een 19de eeuw vol sociale veranderingen. Twee keer moest Martinus Cornelis van Wijngaarden zijn leven opnieuw opbouwen en twee keer lukte hem dat. Daarvoor betaalde hij wel een prijs. Was hij een ‘oneerlijk mensch’, zoals het Nieuwsblad van het Noorden hem ooit beschreef, een fraudeur? Of eerder een ambitieuze, rechtlijnige, gereformeerde doener?

Reserveren
De presentatie van Vlucht of avontuur? begint donderdag 20 februari om 20.00 uur in het gebouw van Kunstlievend Genootschap Pictura, St. Walburgstraat 1 in Groningen. Deur open om 19.30 uur. De toegang is gratis, bezoekers wordt gevraagd zich voor 15 februari aan te melden via een mail naar bureau.de.kam@gmail.com onder vermelding van ‘Presentatie Groningen’ en het aantal gasten. Voor meer informatie: Rob de Kam, 06-57544284.

Datum: donderdag 20 februari 2025
Plaats: Kunstlievend Genootschap Pictura, Sint Walburgstraat 1 9712 HX Groningen
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Toegang: graag voor 15 februari reserveren bij bureau.de.kam@gmail.com onder vermelding van ‘Presentatie Groningen

Marcel Möring over Mordechai (18/02)


Op dinsdag 18 februari is schrijver Marcel Möring te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Hij wordt deze avond geïnterviewd door Anne Bergsma over zijn onlangs verschenen en goed ontvangen roman 'Mordechai'.
De avond begint om 19.30 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Het boek
Mordechai Gompertz is de grootste schrijver die Nederland ooit heeft voortgebracht. Zijn vuistdikke romans zijn verfilmd, zijn foto haalde de roddelpagina’s van de kranten. Hij is ongrijpbaar en onaantastbaar. Tot op een dag een woord hem in het verkeerde keelgat schiet. Een onbenullig woord. Een woord waarover iemand als hij zich niet druk zou hoeven te maken.
In Mordechai volgt Marcel Möring het tumultueuze leven en werken van een man die nooit ergens bij hoorde en verkoos om ‘vrij’ te zijn, als de Mordechai uit het Bijbelboek Esther die ‘nooit boog of knielde’. De consequenties van die positie doemen op als hij een interviewer buiten westen slaat en hij tegen wil en dank zijn mantel van onafhankelijkheid ontrafelt.
Mordechai is een meeslepend avontuur dat de lezer meevoert in een maalstroom van gebeurtenissen die zich over een periode van meer dan honderd jaar uitstrekken – van Hollywood tot het Oekraïne van de Eerste Wereldoorlog, van Israël tot Australië. Mordechai is Marcel Möring op de toppen van zijn kunnen als meesterverteller.


Marcel Möring
Marcel Möring (Enschede, 1957) debuteerde in 1991 met Mendel, dat met de Lubberhuizenprijs werd bekroond. Voor Het grote verlangen ontving hij de AKO Literatuurprijs en het daaropvolgende In Babylon werd bekroond met twee Gouden Uilen. Voor Dis ontving hij de F. Bordewijk-prijs. Amen werd genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs. Zijn boeken zijn in achttien landen verschenen. Hij woont en werkt in een dorp in Friesland.

Datum: dinsdag 18 februari 2025
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 (inloop vanaf 19 uur)
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis

23 jan 2025

Avond met Grunneger Dichters / Grunneger Gedichten Oavend (30/01)



Tijdens de Poëzieweek, op donderdag 30 januari, ontvangt boekhandel Godert Walter
traditiegetrouw weer een aantal Grunneger dichters. Zij zullen voordragen uit hun
eigen werk, en natuurlijk is dat in het Grunnegs!

De volgende dichters zullen aanwezig zijn: Aly Freije, Harry van Velsen, Ingeborg
Nienhuis, Suze Sanders, Nina Werkman en Tonko Ufkes.
De avond zal muzikaal worden omlijst door Nathan Brinkman en zijn contrabas
Voor een drankje en een hapje wordt gezorgd.
U bent van harte welkom!

Datum: Donderdag 30 januari
Tijd: 19.30u – 20.30u - inloop vanaf 19.00u
Locatie: Boekhandel Godert Walter
Entree is gratis - maar gezien de beperkte ruimte graag even reserveren
via info@godertwalter.nl of via 050-3122523

Grunneger Gedichten Oavend

Ien de Gedichtenweek, op dunderdag 30 jannewoarie, kommen as vanolds n poar Grunneger
dichters noar boekhandel Godert Walter. Elk dragt eigen Grunneger [en Drentse deur Suze
Sanders] gedichten veur en t landeleke thema “Lijfelijkheid” komt grif aan bod!

Der wordt veurdroagen deur: Aly Freije, Harry van Velsen, Ingeborg Nienhuis, Suze Sanders,
Nina Werkman en Tonko Ufkes.
Veur- en noatied mor ok tussendeur speult Nathan Brinkman op zien contrabas.
Vanzulf wordt veur n drankje en n (Grunneger) hapke zörgd.
Van harten welkom !

Doatum: Dunderdag 30 jannewoari
Tied: 19.30 uur – 20.30 uur, ienloop vanòf 19.00 uur.
Plak: boekhandel Godert Walter
Toegaang vergees – omdat t vrij krap is groag aanmelden: info@godertwalter.nl / 050-
3122523




14 jan 2025

Roelke Posthumus over Scherpstellen (07/02)



Uitgeverij Noordboek en boekhandel Godert Walter nodigen u van harte uit voor de presentatie van de nieuwste publicatie van Roelke Posthumus op vrijdag 7 februari 2025.

 
Aangespoord door hun schoolmeesters richtten Nederlandse scholieren een eeuw geleden hun primitieve camera’s op vogels in de vrije natuur. Vanuit hun zelfgemaakte schuilhutjes en kijktorens zagen ze meeuwen met een ei rollen, eenden met hun kop malen en aalscholvers luid gorgelen. Ze raakten er niet over uitgepraat en vroegen zich af wat al die drukdoenerij toch te betekenen had.
Geen van hen vermoedde dat uit hun geduldige blik en slimme vragen een nieuwe studie zou ontstaan, de ethologie. Laat staan dat deze studie naar natuurlijk gedrag van dieren en mensen een Nederlandse Nobelprijswinnaar zou opleveren: Niko Tinbergen.
 
De ethologie verspreidde zich over de gehele wereld en kreeg beroemde navolgers zoals Desmond Morris, Jane Goodall en Frans de Waal. Minder bekend, maar zeer relevant, is dat de manier van kijken in de ethologie wordt toegepast in de psychologie en zelfs in de economie.
In Scherpstellen beschrijft de auteur de wereld van Niko Tinbergen en zijn ethologische vrienden, die begon met het kijken naar een doodgewone vogel op een nevelige Nederlandse strandvlakte.

Datum: vrijdag 7 februari 2025
Plaats: Boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53, 9712 HC Groningen
 
Programma:

Vanaf 17.30 uur inloop
18.00 uur introductie uitgeverij Noordboek
18.05 uur inleiding Roelke Posthumus
18.15 Afsluiting en borrel   

Wilt u erbij zijn? Laat het weten via info@godertwalter.nl

Frank von Hebel over Expeditie Spitsbergen (23/01)



Op donderdag 23 januari 2025 presenteert uitgeverij Noordboek in samenwerking met boekhandel Godert Walter de nieuwste publicatie van Frank von Hebel. 

Zijn we te laat? Deze vraag drong zich op aan journalist en schrijver Frank von Hebel tijdens zijn reis naar Spitsbergen. Hij nam deel aan de SEES-expeditie (Scientific Expedition Edgeøya Svalbard) op het expeditieschip Ortelius. Onder leiding van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten vijftig wetenschappers de gevolgen van klimaatverandering voor de wereld van gletsjers, toendra’s en ijsberen.

Spitsbergen is het snelst opwarmende gebied ter wereld. Het kwik stijgt er elke tien jaar gemiddeld met een graad Celcius. Von Hebel zag met eigen ogen hoe de beschaving zich meer en meer opdringt aan het ooit ongerepte landschap dat in 1596 werd ontdekt door Willem Barentsz. De gletsjers trekken zich met schrikbarende snelheid terug, de permafrost slinkt zienderogen en jaarlijks haalt men 20.000 kilo afval van de stranden. Zelfs de Wereldzadenbank kwam door smeltwater even blank te staan. Maar ook een deel van de Nederlandse geschiedenis dreigt door de opwarming van de aarde letterlijk en figuurlijk weg te spoelen. Expeditie Spitsbergen neemt de lezer mee in de bijzondere wereld van deze archipel en maakt duidelijk dat klimaatverandering een veelkoppig monster zal zijn.


Datum: donderdag 23 januari 2025
Plaats: Boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53, 9712HC Groningen
Tijd: 18.00 (inloop vanaf 17.30)

Programma:
18.00 uur introductie Paul Kemmeren – uitgever Noordboek en inleiding Frank von Hebel op het boek. Daarna signeren en borrel tot 19.00 uur  
Wilt u erbij zijn? Laat het weten via info@godertwalter.nl

11 jan 2025

Gé Vaartjes over Godfried Bomans (06/02)



Update 3 februari: De avond is volgeboekt.

Op donderdag 6 februari is biograaf Gé Vaartjes te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Hij wordt deze avond geïnterviewd door Han Borg over 'Vleugelman, de biografie over Godfried Bomans. De avond begint om 19.30 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Het boek
Godfried Bomans bereikte met Pieter Bas en Erik of het klein insectenboek een groot lezerspubliek. Door columns in de Volkskrant en bijdragen aan Elsevier Weekblad nam zijn bekendheid nog toe. Maar zijn medewerking aan tal van televisieprogramma’s bracht hem de meeste roem. Miljoenen Nederlanders en Vlamingen waren gecharmeerd van zijn humor, milde ironie, ontregelende optreden en bedachtzame wijsheid. Legendarisch werd zijn moeizame verblijf op het onbewoonde eiland Rottumerplaat.
Bomans was veelzijdig getalenteerd en werd enorm bewonderd. Nog steeds wordt zijn naam vol ontzag genoemd. Toch was hij bovenal een onzeker, moeilijk te doorgronden en in wezen eenzaam mens. Hij was nauwelijks in staat de alledaagse werkelijkheid te dragen en probeerde die kleur te geven en te vervormen tot een voor hem acceptabele realiteit. Met zijn fantasie gaf hij het leven vleugels.
Gé Vaartjes schreef het fascinerende levensverhaal van deze rusteloze man, die levenslang vocht tegen angsten en schuilplaatsen zocht bij enkele goede vrienden en ettelijke vrouwen. Hij tekent Bomans als een man die doorlopend twijfelde aan zichzelf, maar de problemen van zijn tijd scherp wist te duiden. Vleugelman is een monument voor een schrijver – en schetst een genuanceerd beeld van de gecompliceerde mens erachter.


Gé Vaartjes
Gé Vaartjes (1954) is neerlandicus. Hij was vierendertig jaar werkzaam in het middelbaar onderwijs, waarvan vele jaren op het Gymnasium Haganum in Den Haag. Onder auspiciën van de Erasmus Universiteit gaf hij Hovocolleges over Nederlandse en Europese literatuur. In 1999 verscheen zijn biografie over Herman de Man en in 2010 promoveerde hij op de biografie van Top Naeff (Rebel & dame). Op dit moment is hij redacteur van de Couperus Cahiers en schrijft hij recensies voor de Volkskrant.


Datum: donderdag 6 februari 2025
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 (inloop vanaf 19 uur)
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis


9 jan 2025

Blue Monday: Weerstand tegen de wanhoop (20/01)

 


Koen Schouwenburg en Willem Goedhart presenteren op Blue Monday een broodnodige Literaire Avond tegen de Wanhoop met boekentips, een Quiz (boekenlegger op, boekenlegger af) en een tweegesprek over (wan)hoop in de literatuur. Neem vooral ook jouw favoriete boek voor tijdens de donkere dagen mee. Na afloop is er een borrel om het laatste restje wanhoop weg te spoelen. Reserveer een ticket in de winkel, per e-mail, of telefonisch via 050 318 56 81.

Datum: maandag 20 januari
Plaats: Walter's Bookshop
Aanvang: 20.00 (inloop vanaf 19.45)
Toegang: € 5,-
Graag aanmelden per e-mail (info@godertwalter.nl) of telefonisch: 050 318 5681.

Onder de vulkaan: Joost mag het weten (2/2)

 


Zondag 2 februari zal de vierde aflevering van het zevende seizoen van Onder de vulkaan gaan plaatsvinden. De uitbarsting waarop je zit te wachten.


Joost mag het weten

Eén thema, twee presentatoren, drie gasten. In hun zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar.

Na een vliegende start in Groningen, als universiteitsdichter én stadsdichter, veroverde schrijver, dichter en theatermaker Joost Oomen al rap ook de rest van Europa. Hij trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok. Zijn nieuwe roman heet Het paradijs van slapen, en gaat over schoonheid en waardig sterven. ‘Het is Joost Oomen gelukt: een lichte en vrolijke roman schrijven over euthanasie,’ kopte de NRC.

Al op zijn veertiende was Ward Wijndelts gegrepen door het werk van tekenaar Joost Swarte. Het hing boven zijn bureautje, het hing in de gang van zijn ouderlijk huis. En na een carrière als redacteur bij de NRC, als hoofdredacteur van Vrij Nederland en oprichter van literair striptijdschrift Eisner, gaf hij gehoor aan zijn bewondering voor Swarte door met hem in gesprek te gaan over zijn leven en werk. Wat heeft geresulteerd in het prachtige boek Sleutelmomenten.

‘Er is niemand in Nederland die nog nooit een tekening van Joost Swarte heeft gezien.’ Aldus de jury van de Marten Toonderprijs in 2012. Misschien is dat wel wat te bescheiden gesteld: de kunstenaar en klare-lijntekenaar maakte werk voor alles wat ertoe doet, maar met zijn covers voor The New Yorker werd hij pas echt wereldberoemd. Over de sleutelmomenten in zijn leven maakte Ward Wijndelts een biografie, door de meester himself beeldschoon vormgegeven.


Datum: zondag 2 februari 2024
Plaats: Grand Theatre, Grote Markt 35
Tijd: 15.00
Toegang: €12,50 (CJP/student €10,00) - bestel tickets hier