18 okt 2024

Signeersessie: Jan Glas Een mooi verhaal (26/10)


Groninger dichter Jan Glas is terug met een prachtige nieuwe bundel Nederlandstalige gedichten getiteld Een mooi verhaal (Uitgeverij Kleine Uil).

Jan zal zaterdagmiddag 26 oktober van 14u tot 15u in de winkel aanwezig zijn om zijn nieuwe bundel te signeren. U kunt ook, als u een bundel koopt, een filmpje maken van Jan die persoonlijk een gedicht naar keuze voor u voordraagt. Zo heeft u een eigen poëzieclipje, dat u natuurlijk kunt houden en koesteren of bijvoorbeeld aan een vriend of een geliefde kunt sturen. Wees welkom!

Datum: zaterdag 26 oktober 2024
Tijd: 14.00 - 15.00
Plaats: Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53, voor in de winkel
Toegang: gratis


 

Boeklancering: Bente van Leeuwen - Tussen gras en geweten (18/10)

 


Op vrijdagavond 18 oktober om 20u organiseert boekhandel Godert Walter de feestelijke boeklancering van het debuut van Bente van Leeuwen - Tussen Gras en geweten (Uitgeverij Brooklyn). Na de presentatie staat er een hapje en drankje klaar en is er de mogelijkheid het boek aan te schaffen.

Bente van Leeuwen (1998) is filosoof, schrijver en yogadocent. Interesse in dieren, natuur en plantaardig eten had ze al van kinds af aan. Als hoofdredacteur van tijdschrift Noorderbreedte verfijnde ze haar kennis over het onderwerp. Tussen gras en geweten is haar eerste boek.

Tussen gras en geweten
In deze tijd van boerenprotesten en groeiende stikstofproblemen ziet de toekomst er grauw uit, met steeds nattere zomers, drogere winters en schralere gronden. Dat moet en kan anders. In dit boek leef je mee met twee jonge vrouwen met elk hun eigen, groene toekomstdroom. Vera Santing is een beginnende boerin die twijfelt of ze de Drentse biologische boerderij van haar ouders zal overnemen óf naar Zuid-Frankrijk zal vertrekken. Intussen denkt ze na over haar rol van voedselproducent. Bente van Leeuwen is filosoof en veganist en tast af hoe ze als consument het beste kan handelen voor het ecosysteem en vanuit de dierenethiek. Vera houdt van haar koeien, maar vindt het niet erg om ze na een goed en productief leven naar de slacht brengen. Bente groeide op als vegetariër op een hobbyboerderij en denkt bij koeien vooral aan haar knuffelkoe Gijs. Ervaringen die tot heel verschillende uitgangspunten leiden. In een open dialoog onderzoeken en verscherpen ze hun moraliteit aan elkaar en de realiteit. Dit tweeledige verhaal voert langs onderwerpen als het verkorten van voedselketens, biodynamisch boeren en landbouw zonder dierenleed. Een meanderende praktische en filosofische zoektocht van twee hoopvolle idealisten.  

Datum: vrijdag 18 oktober
Plaats: Boekhandel Godert Walter
Aanvang: 20.00 (inloop vanaf 19.30)
Toegang is gratis - graag wel aanmelden via info@godertwalter.nl

11 okt 2024

'De melancholie van Kafka' met muziek en Arnon Grunberg (26/11)



Foto: Sander Voerman

Op dinsdagavond 26 november vindt in de Synagoge in de Folkingestraat een bijzondere literaire en muzikale avond plaats onder de titel 'De melancholie van Kafka'. Het literaire deel neemt Arnon Grunberg voor zijn rekening, het muzikale deel wordt verzorgd door het Bozinni Quartet - met een nieuwe compositie van Jan van der Putte - en de twee New Yorkse pianisten Cory Smythe en Ning Yu, die een stuk van de succesvolle componiste Brigitta Muntendorf zullen vertolken.

Deze avond wordt georganiseerd door Studium Generale en Soundsofmusic en Godert Walter is aanwezig met een boekentafel. Ga voor meer informatie en toegangskaarten naar de website van Soundofmusic.



Tevens is de tentoonstelling 'Komplett Kafka', van vrijdag 15 tot en met zondag 1 december te bewonderen in de Synagoge. Deze tentoonstelling was eerder te zien in Walter's Bookshop en kwam tot stand met medewerking van het Goethe Institut Amsterdam.

De melancholie van Kafka
Datum: Dinsdag 26 november 2024
Plaats: Synagoge Folkingestraat, Folkingestraat 60, 9711 JZ Groningen 
Aanvang: 19.00 uur
Tickets: website Soundsofmusic

Tentoonstelling Komplett Kafka
Datum: vrijdag 15 november - zondag 1 december 2024, tijdens openingstijden
Plaats: Synagoge Folkingestraat, Folkingestraat 60, 9711 JZ Groningen
 



8 okt 2024

Mira Feticu over 'Geheugen, geschiedenis, beschaving. Een lofzang op de bibliotheek' (16/10)



Op woensdag 16 oktober is schrijfster Mira Feticu te gast bij de Vrienden Academisch Erfgoed Groningen om in het kader van de 'Alex Klugkist lezing' te spreken over 'Geheugen, geschiedenis, beschaving. Een lofzang op de bibliotheek.' Zij spreekt van 16.30 tot 17.30 uur in de Jantina Tameszaal in de Universiteitsbiblotheek Groningen.

Alex Klugkist lezing

De VAEG heeft besloten jaarlijks een Alex Klugkist lezing te organiseren. Alex Klugkist (1945-2012) was bibliothecaris van de RUG van 1990 tot 2010. Hij was initiatiefnemer van de oprichting van de Vereniging Vrienden van de Bibliotheek der RUG, die in 2016 is opgegaan in de VAEG. Om die bibliothecaire wortels van de VAEG blijvend te tonen leek het het bestuur van de vereniging een goed idee om jaarlijks een lezing te organiseren op het gebied van bibliotheek- en boekwetenschap. Een jaarlijks terugkerende lezing heeft vaak een naam en toen de VAEG naar een naam voor de lezing zocht, kwam de Alex Klugkist, bibliothecaris èn indirect een van de grondleggers van de VAEG, meteen naar voren als de voor de hand liggende persoon om deze lezing naar te vernoemen.

Eerste Alex Klugkist lezing

Voor de eerste Alex Klugkist lezing heeft de VAEG meteen een bijzondere geschikte spreker gevonden: Mira Feticu. Zij publiceerde in 2023 het boek Geheugen, geschiedenis, beschaving: een lofzang op de bibliotheek, dat lovende recensies kreeg. Mira Feticu is schrijver van zowel romans als non-fictie. Ze debuteerde in 1993 in Roemenië met een dichtbundel, waarna ze zich richtte op het schrijven van verhalen. Sinds 2008 schrijft Feticu in het Nederlands. Haar worsteling met de nieuwe taal leidde in 2012 tot de roman Lief kind van mij, waarmee ze een plek veroverde in de Nederlandse literatuur.

Een kort jaar later volgde De ziekte van Kortjakje, en in 2015 verscheen Tascha, gebaseerd op de Kunsthalroof. In 2019 publiceerde ze haar roman Al mijn vaders, die ze bewerkte tot een voorstelling die ze in 2021 samen met acteur Hans Dagelet op de planken bracht. In datzelfde jaar verscheen het non-fictieboek Liefdesverklaringen aan de Nederlandse taal, dat door de Volkskrant werd uitgeroepen tot een van de verrassendste boeken van 2021 en op de shortlist stond voor de Jan Hanlo Essayprijs 2023. Als journalist publiceert Feticu in Trouw, De Groene Amsterdammer, Wordt Vervolgd, Voertaal en diverse Roemeense media. Haar columns zijn regelmatig te lezen in De Standaard, Trouw en Den Haag Centraal, waar ze al jaren een vaste rubriek verzorgt.

7 okt 2024

Marjoleine de Vos over 'Zo hevig in leven' (24/10)



Op donderdag 24 oktober is schrijfster Marjoleine de Vos te gast bij Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Zij wordt deze avond geïnterviewd over haar nieuwste boek Zo hevig in leven. De avond begint om 19.30 uur. Vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Het boek
Bijna twee jaar geleden voelde Marjoleine de Vos een bobbeltje onder haar kaak. Niets aan de hand, stelde de dokter haar gerust, dat is meestal goedaardig. Maar het knobbeltje bleef groeien en er bleek wel degelijk iets niet in orde.
Hoe te leven als je geconfronteerd wordt met je eigen sterfelijkheid? Marjoleine de Vos zoekt in Zo hevig in leven houvast in herinneringen en bij door haar bewonderde schrijvers, en probeert woorden te vinden voor het vreemde tussengebied waarin angst, ongeloof en optimisme elkaar verdringen. Alles wat haar innig dierbaar is krijgt een andere lading - of dat nu haar geliefde oorbellen zijn of haar geliefde. En terwijl De Vos de lezer laat meekijken uit het raam van haar huis, naar de bessenstruik die uitloopt, naar de groenlingen die luid van zich laten horen, laat ze ons zien wat het betekent om zo hevig in leven te zijn.



Marjoleine de Vos
Marjoleine de Vos (1957) is redacteur en columnist bij NRC. Zij schrijft over kunst, filosofie, literatuur en koken. Ook schrijft ze gedichten. Haar laatste dichtbundel is Hoe verschillig (2021). Haar wandelessay Je keek te ver (2020) dat verscheen in de reeks Terloops, beleefde al meer dan twintig drukken. 

Datum: Donderdag 24 oktober 2024
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30(inloop vanaf 19 uur)
Aanmelding onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl
Toegang: 5 euro, leden Harmonie gratis

5 okt 2024

Onder de Vulkaan - Campinggasten

 


Op zondag 13 oktober starten we met maar liefst het zevende seizoen van Onder de vulkaan! De uitbarsting waarop je zit te wachten.

7.1 Campinggasten

Eén thema, twee presentatoren, drie gasten. In hun zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar.

De langverwachte nieuwe roman van Maartje Wortel is kortweg getiteld Camping. Op een camping vind je de hele wereld, van een militair met PTSS die incheckt tot een drugscrimineel en een beroemdheid die de publiciteit wil ontvluchten. En dan zijn er ook nog twee zussen van wie Victorien de camping heeft overgekocht onder de voorwaarde dat ze er zelf mochten blijven wonen. Een eigenzinnige roman met die typische Wortel-humor.

Bioloog Kees Moeliker loopt warm voor alles wat reeds koud is: zie de McFlurry-egel, de Verslikvis en de Mondkapmeeuw. In zijn nieuwe boek De Kikkerkamasutra schrijft hij uiterst vermakelijk over deze en vele andere ‘dieren met een verhaal’. En wie wil nu niet álles weten over de zoektocht naar de laatste schaamluis en homoseksuele necrofilie bij wilde eenden?
Is het kunst? Is het wetenschap? Grassprietjes uit alle straten binnen de Amsterdamse grachtengordel. Alles wat drie Spaanse katten in hun buurt bij elkaar hebben gejat.

Kunstenaar-fotograaf Anne Geene houdt van verzamelen, ordenen, classificeren. Met wetenschappelijke precisie onderzoekt ze haar onderwerpen, onderzoekt ze de relatie tussen wetenschap en fotografie, het observeren zélf, en verheft dat hoogstpersoonlijke onderzoek tot kunst.

Zondagmiddag 13 oktober 15.00 uur
Grand Theatre, Grote Markt 35,
9711 LV Groningen
€12,50 (CJP/student €10,00)

www.grandtheatregroningen.nl
www.onderdevulkaan.nl

vormgeving: www.discoo.nl

2 okt 2024

Judith Hermann over 'Kiezels' (07/11)




Op donderdag 7 november zal de Duitse schrijfster Judith Hermann te gast zijn in Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Meridiaan Uitgevers  en boekhandel Godert Walter. Hermann is in Nederland vanwege de recent verschenen Nederlandse vertaling 'Kiezels', eerder in het Duits verschenen onder de titel 'Wir hätten uns alles gesagt'.

Judith Hermann zal worden geïnterviewd door Henk Harbers, germanist en voormalig docent aan de RUG. De voertaal is Duits.

De avond begint om 19.30 uur - inloop vanaf 19.00 uur - en vindt plaats bij Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10. De toegang bedraagt €5,00 (€2,50 voor studenten; leden Harmonie gratis). U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Kiezels
Een jeugd doorgebracht in onconventionele omstandigheden, het verdeelde Berlijn, familiebanden en affiniteiten, lange, gelukkige zomers aan zee. Judith Hermann praat over haar leven en haar schrijven, over wat haar schrijven en leven samenhoudt en verbindt. Waarheid, uitvinding, geheugen en geheimen – waar begint een verhaal en waar eindigt het? Hoe betrouwbaar is ons geheugen, hoezeer lijken onze dromen op de werkelijkheid? Net als in haar romans en verhalen legt Judith Hermann een complete levenshouding vast in luttele pagina’s: met een heldere, poëtische stem spreekt ze over de gevoelige kern van leven, vriendschap, vertrek en vrijheid.



'Fenomenaal zijn de verhalen van Judith Hermann.'
Arjan Peters HP/De Tijd

'In Kiezels maakt Hermann op bewonderenswaardige wijze duidelijk dat ze ongelooflijk goed begrijpt, hoe ze zelfs het moeilijke, nauwelijks te verdragen, doodse duister kan transformeren tot grootse literatuur.'
Der Spiegel

'Wat schrijft Judith Hermann goed en wat levert het briljante kiezels op.' 
Het Parool

Judith Hermann
Judith Hermann werd in 1970 in Berlijn geboren. Haar debuut “Sommerhaus, später” (1998) werd zeer goed ontvangen. In 2003 volgde de verhalenbundel “Nichts als Gespenster”. Enkele van deze verhalen werden in 2007 verfilmd. In 2009 verscheen “Alice”, vijf verhalen die internationaal geprezen werden. In 2014 publiceerde Judith Hermann haar eerste roman, “Aller Liebe Anfang”. Deze werd in 2016 gevolgd door de korte verhalen “Lettipark”, die de Deense Blixenprijs voor korte verhalen won. Judith Hermann is geëerd met talrijke prijzen voor haar werk, waaronder de Kleist-prijs en de Friedrich Hölderlin-prijs.

In 2021 verscheen de roman “Daheim”, die werd genomineerd voor de Leipziger Buchmessepreis en waarvoor Judith Hermann werd onderscheiden met de Bremer Literaturpreis 2022. In 2023 verscheen “Wir hätten uns alles gesagt” bij S. FISCHER, gebaseerd op de poëzielezingen die Judith Hermann in het voorjaar van 2022 in Frankfurt gaf. Ze ontving er de Wilhelm Raabe-Literaturpreis voor. De auteur woont en schrijft in Berlijn.

In het Nederlands verschenen eerder van haar 'Lettipark' (2021), 'Alice' (2009), 'Niets dan geesten' (2004) en 'Zomerhuis, later' (1999).

Datum: donderdag 7 november 2024
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur)
Toegang: €5,00 (studenten €2,50; leden Harmonie gratis)
U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

1 okt 2024

Jean Pierre Rawie over 'Verzamelde gedichten'(14/11)



Op donderdag 14 november zal Jean Pierre Rawie zijn nieuwe boek 'Verzamelde gedichten' presenteren in Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Godert Walter. Rawie zal worden geïnterviewd door Anne Bergsma die regelmatig interviews voor de sociëteit en Godert Walter verzorgt. U kunt het boek hier alvast reserveren.

De avond begint om 19.30 uur - inloop vanaf 19.00 uur - en vindt plaats bij Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10. De toegang bedraagt € 5,00 (leden Harmonie gratis).  U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl. 


'Verzamelde gedichten'

Er zijn maar weinig dingen
waar ik me niet voor schaam
in mijn herinneringen.
Ik wilde dat mijn naam
alleen maar voort zou leven
– áls iemand hem nog weet –
door wat ik heb geschreven
en niet door wat ik deed.




Jean Pierre Rawie (Scheveningen, 1951) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn bundel Onmogelijk geluk - inmiddels uitverkocht, maar de gedichten bevinden natuurlijk in deze nieuwe uitgave - behoort tot de succesvolste dichtbundels aller tijden. Rawie ontving in 2008 de Charlotte Köhler Prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2021 publiceerde hij Een luchtbel in een vluchtige rivier, een verzameling poëzievertalingen met commentaar.


Datum: donderdag 14 november 2024  
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur)
Toegang: € 5,00 (leden Harmonie gratis)
U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.