2 okt 2024

Judith Hermann over 'Kiezels' (07/11)




Op donderdag 7 november zal de Duitse schrijfster Judith Hermann te gast zijn in Sociëteit de Harmonie, in samenwerking met Meridiaan Uitgevers  en boekhandel Godert Walter. Hermann is in Nederland vanwege de recent verschenen Nederlandse vertaling 'Kiezels', eerder in het Duits verschenen onder de titel 'Wir hätten uns alles gesagt'.

Judith Hermann zal worden geïnterviewd door Henk Harbers, germanist en voormalig docent aan de RUG. De voertaal is Duits.

De avond begint om 19.30 uur - inloop vanaf 19.00 uur - en vindt plaats bij Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10. De toegang bedraagt €5,00 (€2,50 voor studenten; leden Harmonie gratis). U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Kiezels
Een jeugd doorgebracht in onconventionele omstandigheden, het verdeelde Berlijn, familiebanden en affiniteiten, lange, gelukkige zomers aan zee. Judith Hermann praat over haar leven en haar schrijven, over wat haar schrijven en leven samenhoudt en verbindt. Waarheid, uitvinding, geheugen en geheimen – waar begint een verhaal en waar eindigt het? Hoe betrouwbaar is ons geheugen, hoezeer lijken onze dromen op de werkelijkheid? Net als in haar romans en verhalen legt Judith Hermann een complete levenshouding vast in luttele pagina’s: met een heldere, poëtische stem spreekt ze over de gevoelige kern van leven, vriendschap, vertrek en vrijheid.



'Fenomenaal zijn de verhalen van Judith Hermann.'
Arjan Peters HP/De Tijd

'In Kiezels maakt Hermann op bewonderenswaardige wijze duidelijk dat ze ongelooflijk goed begrijpt, hoe ze zelfs het moeilijke, nauwelijks te verdragen, doodse duister kan transformeren tot grootse literatuur.'
Der Spiegel

'Wat schrijft Judith Hermann goed en wat levert het briljante kiezels op.' 
Het Parool

Judith Hermann
Judith Hermann werd in 1970 in Berlijn geboren. Haar debuut “Sommerhaus, später” (1998) werd zeer goed ontvangen. In 2003 volgde de verhalenbundel “Nichts als Gespenster”. Enkele van deze verhalen werden in 2007 verfilmd. In 2009 verscheen “Alice”, vijf verhalen die internationaal geprezen werden. In 2014 publiceerde Judith Hermann haar eerste roman, “Aller Liebe Anfang”. Deze werd in 2016 gevolgd door de korte verhalen “Lettipark”, die de Deense Blixenprijs voor korte verhalen won. Judith Hermann is geëerd met talrijke prijzen voor haar werk, waaronder de Kleist-prijs en de Friedrich Hölderlin-prijs.

In 2021 verscheen de roman “Daheim”, die werd genomineerd voor de Leipziger Buchmessepreis en waarvoor Judith Hermann werd onderscheiden met de Bremer Literaturpreis 2022. In 2023 verscheen “Wir hätten uns alles gesagt” bij S. FISCHER, gebaseerd op de poëzielezingen die Judith Hermann in het voorjaar van 2022 in Frankfurt gaf. Ze ontving er de Wilhelm Raabe-Literaturpreis voor. De auteur woont en schrijft in Berlijn.

In het Nederlands verschenen eerder van haar 'Lettipark' (2021), 'Alice' (2009), 'Niets dan geesten' (2004) en 'Zomerhuis, later' (1999).

Datum: donderdag 7 november 2024
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur)
Toegang: €5,00 (studenten €2,50; leden Harmonie gratis)
U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten