21 sep 2024

Benjamin Duerr over 'De droom van Den Haag' (17/10)


Op donderdag 17 oktober is diplomaat, jurist en schrijver Benjamin Duerr op uitnodiging van het burgerinitiatief Groningers voor Vrede te gast in Walter's Bookshop om te spreken over zijn boek 'De droom van Den Haag', waarin een tweetal vredesconferenties in Den Haag aan het eind van de negentiende eeuw centraal staan die de basis hebben gelegd voor de huidige wereldorde. Met dit boek maakt Duerr nog kans op de Libris Geschiedenisprijs 2024.

De avond begint om 19 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht om van tevoren te reserveren: info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in één van onze beide winkels.

Het boek

Moderne wapens, internationale conflicten en toenemend wantrouwen vormden aan het einde van de negentiende eeuw een gevaarlijk huwelijk. Om die dreigende geweldsspiraal te beteugelen kwam in 1899 en 1907 een bont gezelschap van diplomaten, juristen en activisten bijeen in Den Haag. Op twee internationale vredesconferenties werkten zij aan verdragen en organisaties die tot een vreedzamere wereld moesten leiden. In grootsheid en ambitie waren de conferenties ongeëvenaard voor even was Den Haag het centrum van de wereld.

Aan de hand van sleutelfiguren als de beroemde vredesactivist Bertha von Suttner en de trotse Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Willem Hendrik de Beaufort, vertelt BenjaminDuerr het verhaal van de twee geruchtmakende conferenties. Hij laat zien hoe zij streden voor ontwapening, regels in tijden van oorlog en de oprichting van internationale rechtbanken, maar ook hoe hun idealisme botste met de realpolitik van grootmachten. Na twee wereldoorlogen bestempelden velen de Haagse conferenties als mislukt, maar in De droom van Den Haag laat Duerr met overtuiging zien dat hier het fundament werd gelegd voor de wereldorde van vandaag.



De auteur

Duerr werd in het najaar van 1988 in Zuid-Duitsland. Hij sudeerde politicologie (MSc) aan de London School of Economics (LSE) en internationaal recht (LL.M.) in Turijn.
Hij heeft ervaring als journalist en als strateeg in de non-profitsector, onder meer voor de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, Denis Mukwege, en zijn stichting. Coördinatie van hun publieksactiviteiten, waaronder tijdens de uitreiking van de Nobelprijs. Ontwikkeling van het idee voor het Global Survivors Fund, dat in 2019 als fonds voor oorlogsslachtoffers met toezeggingen van meer dan acht miljoen euro bij de VN succesvol werd gelanceerd.
Sinds 2019 is Duerr werkzaam in verschillende internationale functies voor de Nederlandse overheid.

Datum: donderdag 17 oktober 2024
Plaats: Walter's Bookshop, Oude Kijk in 't Jatstraat 10, Groningen
Aanvang: 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Toegang: vrijwillige bijdrage
Gelieve te reserveren via info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in één van onze winkels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten