Arabesk
Hoe is het, om na een leven lang in betrekkelijke anonimiteit te hebben doorgebracht, plotseling als een gevierd componist te worden toegejuicht? En dat ook nog met een compositie die eigenlijk haaks staat op alles waar je, getuige al je eerdere stukken, heilig in geloofde? Dit lijkt een thema voor een roman. Het overkwam de componist Simeon ten Holt.
In Arabesk schetst J. Heymans – aan de hand van vele ontmoetingen met de meester zelf, brieven, dagboekfragmenten en gesprekken met betrokkenen – een caleidoscopisch beeld van de ontwikkeling van Simeon ten Holt als componist, van de eerste klanken op piano tot de laatste op viool. Tevens wordt hij neergezet als een cultuurdrager die gedurende de vorige eeuw vele artistieke en muzikale modes van nabij heeft meegemaakt. Het levert ook nog eens een onvergetelijk sfeerbeeld van het kunstenaarsdorp Bergen op. En inderdaad, dit alles leest als een spannende roman. Daarnaast bevat het boek een cd waarop Ten Holt zelf voor de eerste keer de Canto Ostinato speelt.
Omslag van de biografie |
John Heymans
John Heymans (Den Haag, 1954) studeerde wiskunde en wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Twente. Vele jaren vertoefde hij als docent en onderzoeker in de grensgebieden tussen kunst, wetenschap en technologie. Daarnaast was hij als literair essayist actief. Hij publiceerde onder meer de volgende monografieën: Een boom; over Armando (1999), Lam naast leeuw; over J.J. Voskuil (2000) en Herfstlied; over Cherry Duyns (2005). Begin 2020 zal Geest en stof; over Willem Brakman verschijnen. Hij werkt aan een biografie van Gerrit Krol.
Festival
Klik hier voor meer informatie over het festival dat plaatsvindt van 5 tot en met 10 november in Groningen.
Datum: vrijdag 8 november
Tijd: 16 uur (inloop 15.30)
Plaats: Evangelisch-Lutherse kerk, Haddingestraat 23
Entree inclusief drankje: € 10,00, studenten € 5,00
Geen opmerkingen:
Een reactie posten