12 feb 2019

Kees Schuyt over Cleveringa (11/03)

Op maandag 11 maart zal schrijver Kees Schuyt in de boekhandel spreken over zijn nieuwste boek R.P. Cleveringa, Recht, onrecht en de vlam der gerechtigheid. De avond begint om 20.00 uur en vanwege de beperkte ruimte is reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch op 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.
Kees Schuyt wordt deze avond geïnterviewd door onze klant en docent Geschiedenis aan het Willem Lodewijk Gymnasium Jan ten Brummelhuis.

Het boek
De toespraak die de Leidse hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) op 26 november 1940 hield tegen de Duitse bezetting, is uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandse redevoering van de twintigste eeuw. Hij besloot openlijk te protesteren tegen de nazi's, nadat die zijn leermeester Eduard Meijers hadden ontslagen omdat hij Joods was. Cleveringa sprak de studenten op beheerste toon toe en daags erna werd hij, precies zoals hij had verwacht, door de Sicherheitsdienst opgepakt en gevangengezet. Deze grondig gedocumenteerde biografie gaat voor het eerst in op de gehele levensloop van Cleveringa. Waar haalde hij de moed vandaan om op te staan? Waren het zijn op vrijheid gerichte Gronings-Friese aard en opvoeding? Kwam het door zijn vorming tot een gedegen jurist, met een door Meijers geïnspireerde opvatting over recht en onrecht? En hoe reageerde hij na de oorlog op alle lof die hem werd toegezwaaid? Gesteund door zijn vrouw en door het Leidse universitaire milieu kon Cleveringa zijn hoe hij was: onverschrokken en fijn van geest.


Kees Schuyt
"Het oeuvre van Kees Schuyt laat zich moeilijk in een paar zinnen omschrijven. Naast gedegen wetenschappelijk onderzoek zijn ook luchtige columns, vaak met zijstapjes naar literatuur of andere vormen van cultuur, een wezenlijk onderdeel van zijn werk. Combinaties van een toneelstuk en recht, van geschiedenis en sociologie, van onderwijs en filosofie komen regelmatig voor in zijn stukken, maar juist dergelijke combinaties maken een eenduidige indeling van zijn bibliografie niet eenvoudig." -Adriënne Baars-Schuyt, dochter Kees Schuyt en bibliografe-

Klik hier voor de persoonlijke website van Kees Schuyt.


Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
info@godertwalter.nl
www.godertwalter.nl

Datum: maandag 11 maart
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)

Toegang: gratis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten